Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!

Борисов в Солун: Нашата свързаност е геостратегическа!
16 ное 2018 15:45, Елка Василева
283
Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много – НАТО и ЕС!
Бойко Борисов. Снимка: МС

"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани, съобщи правителствената пресслужба.

"Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция", каза още Борисов.

Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

"Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнесът, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно", каза още премиерът Борисов.

Още по темата

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

"На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Северът да имаме - в Солун и Александруполис", обърна се премиерът Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си министър-председателят Борисов се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност. "В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря", завърши Борисов.

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал, министри от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
4
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
Ако стане проблем той ще е с ромите .А тогава нато ще ни бомбандира .А ЕС ще иска да им строим къщи за да може те да правят по 10 деца и после и на тях да строим ;) А Русия вече няма да ни помогне ,заради герб и бсп .Този проблем го имаше и в Косово и в Турция с кюрдите ;)Който не помни уроците на историята е принуден да повтаря грешките.
174
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС"."Демек ако фалираш държавата, ЕС ще застане зад нас, тоест ще станем доживотни роби на банката и на немските психопати по схемата заем срещу бежанци. Не, мерси.
173
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чичо Тони 180Ти пък.....ти пък..........що за въпрос...........ЧЕ КОЙ ДРУГ СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА ЗЕМЯТА????
172
1
 
9
 
! Отговори
исторически факти преди 5 години
До Анонимен 172На Берлинския конгрес най-гадна и най-*** роля играят с/у България играят Бенджамин Дизраели(британската гадина от Консервативната партия) и един гръцко-турски фанариот.............Александър - паша Каратеодори!!!
171
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой трябва все да ви пази Българи ?Вие мъже с главна буква М имате ли ?Ако очаквате все някой да ви пребира под крилото, тази държава изчезва от картата !Върнете си държавата народе !Обичам България и страдам много от това което се твори там !Братушка Руснак .Приятна вечер на всички Българи !
170
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи Боже, не предполагах, че на този дотолкова чавките ще му изкълвят мозъка!!!! Лошото е, че заедно с него си иска да повлече и страната ни в батака!!! Мдддаааа.......сега ми е ясно ЗАЩО е имало едно време Народен Съд!!!
169
3
 
12
 
! Отговори
история преди 5 години
До привет от ГерманияРусия е помагала в 90 % от историята на България.Англия и Франция са били врагове на България в 90 % от историята на България.България винаги е била съюзник на Германия...........през ПСВ и ВСВ..............винаги сме били на губещата страна!!
168
12
 
7
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Русия 166;Руските жертви са 11000 + починалите по късно ранени общо са 22391. Българските са 35--40000. Руснаците водят некадърно войната.Опълченците ,Брянския и орловски полкове,100% украйнци,спасиха Б--я. Те спасиха Русия и руската армия от ПОЗОР.Ако бяха пуснали Сюлейман Русия губеше войната. Руски крак не е стъпвал в Северозападн и Североисточна Б--я. Дадоха ни ги в БЕРЛИН. РОЖДЕНИЯ ДЕН НА Б--я е 13.07.1878 г.
167
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега сте просияци дори и в Германия.
166
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
i rusiya nyama dani pazi
165
12
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До Анонимен--159;Колкото по-далеч жот Русия толкова по-добре. Когато Сърбия ни нападна след СЪЕДИНЕНИЕТО Турция ни изпрати воена помощ--2 Табора.Турското владичество е по--добро от руско-комунистическото робство. Престъпленията които извършиха *** турците не са ги правили.
164
4
 
17
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Руснаците са наши братя................БГ-земя е напоена с кръвта на руските офицери и войници, които загинаха за да има свободна България днес!!!Бог да пази България и Русия!!!
163
5
 
9
 
! Отговори
Турция преди 5 години
Ердоган - султан...............лудия диктатор да не се прави на луд, ами да изплаща на България милиардите , които дължи за прогонените БГ - бежанци от Източна Тракия!!!
162
1
 
15
 
! Отговори
Англия преди 5 години
Англия.............вечен враг на България.................ингелизите докрай подкрепяха Османската империя.....................анти-българската гадина Чърчил искаше да заличи София със земята!!!
161
14
 
8
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
До 153; Когато стана СЪЕДИНЕНИЕТО АНГЛИЯ го призна първа. Против бяха Русия .Австрия и русофилите. Русия насъска Сърбия. Двете с Австрия ни спряха.Русия плати преврата срещу Княз Батенберг. Англия ни спаси от руска ОКУПАЦИЯ ,която Русия дръпна Флот във Варна.Всичките злини са от Русия а всички предателства са от русофилите.
160
4
 
22
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Защо не само аз оставам с впечатлението- не ,твърда увереност че тиквун и цецко говорят всеки път едно и също по какъвто и да е въпрос.Ползват едни 30 думи...никой не ги слуша.Миналата седмица навън като почна речта си хората отидоха да пушат навън.В ню йорк вътре останаха само наши от посолството!!Този неук човек омръзна на всички!Вживява се като месия..гол цар с цацаро и цвъдорци!!Проследете му речите..като мантра са...т***панар...
159
4
 
12
 
! Отговори
Франция преди 5 години
Англичаните хубаво излизат от ЕС, английските лицемери и колонизатори............но другия голям враг на България............Франция...........тя не само остава в ЕС, но иска да вземе и водещата роля на Германия!!!!Меглена Кунев.........унищожителката на БГ-енергетика............тя работи за френското лоби!
158
5
 
13
 
! Отговори
ANDREA PIRLO преди 5 години
Кипрос е гръцки остров. Турците са навлеци от СРЕДНА АЗИЯ НА ОСТРОВА, КАКТО И НА ГРЪЦКАТА МАЛА АЗИЯ. Когато стана ЕНОССИСС, ТУРКИТЕ БЯХА САМО 11 ПРОЦЕНТА ОТ ОСТРОВА, А ОТКРАДНАХА 38 ПРОЦЕНТА ОТ ОСТРОВА !..С ПОМОЩА НА ХЕНРИ КИССИНДЖЕР .84 ГЪРЦИ, 11 ТУРКОС , 5 ДРУГИ ,..ТОВА Е ДЕМОГРАФИАТА 1960-1974 Г....КИПРОС БЕШЕ БРИТАНСКИ ДО 1960 Г.
157
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО-вците няма да си мръднат и пръста за България, ако утре, не дай си Боже, Турция анексира Родопите.........например Кърджали!Отдавна имат апетити турците към БГ-земя!!!Само Русия може да помогне на България!!!
156
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма правосъдие, здравеопазване, образование, работа, пари, развитие, умни, честни политици......има престъпници, партийци, малцинства, болести, пушеци, нисък прираст, стари коли, високи цени, данъци, готованци, кресливи жени...Какво се хвалиш бе тиквенския?