Може ли отсъстващият Груевски да свали присъстващия Заев?

Бягството на Груевски от Македония – дълго готвена операция?
16 ное 2018 20:24, Елка Василева
8
Може ли отсъстващият Груевски да свали присъстващия Заев?
Никола Груевски. Снимка: архив, Reuters

Фактът, че измина пети ден без официална публична информация за фактическите обстоятелства около бягството на Никола Груевски от страната ми говори, че или става дума за пълна неспособност на компетентните служби за възстановка на тези събития, или за абсолютно несправяне с информирането на обществеността за тези обстоятелства, или че управляващите по някакъв начин са замесени в неговото бягство, тоест някой се опитва да "накисне" някого за това. Възможна е и някаква комбинация от тези три възможности, пише Сашо Орданоски, Слободен печат.

Първото правило във всеки наръчник за управление на кризи, а тази заплашва да застраши по-нататъшното доверие в тази власт, е че при която и да било криза /от сваляне на самолет през борсова драма до любовна афера или атентат срещу президент/ много спешно трябва да се възстанови фактическата ситуация /дори ако картината на събитията не е пълна/.

След това тази фактическа ситуация колкото може по-бързо и по-прозрачно да се оповести /това се нарича контрол на публичния наратив/, за да се предотвратят допълнителните щети, които неинформираната и любопитна общественост ще прави по отношение на кризата - чрез спекулации, оговаряне, дезинформации, разпространение на лъжи и различна пропаганда, което само усложнява ситуацията за отговорните, които трябва да управляват тази криза.

Тази власт, бие на очи, не го прави. С всеки изминал час се увеличава броят на онези, които мислят, че Зоран Заев се е договорил с Никола Груевски безпрепятствено да избяга от страната.

Още по темата

Управляващите като че не разбират, че когато в социалните мрежи се появят стотици подигравки по твой адрес, нищо не може да бъде същото като преди това. Питайте Груйо /във Facebook/, той падна така след десетина години твърдо автократично управление, а не онези стърчиопашки от СДСМ, които дори да паднат от лодка насред езеро, и водата няма да улучат.

Всички обстоятелства, известни на обществото, сочат, че бягството на Груевски не е моментно решение на осъдения, а е операция, подготвяна дълго време, с подкрепата на местни и чуждестранни елементи и цели чуждестранни служби, които очевидно са помогнали за бягството не само извън границите на държавата Македония.

Всички признаци сочат, че това са хора, замесени и в редица предишни груби нарушения на правната система и системата за сигурност на страната, но продължават да са толерирани в безпрепятствената си дейност за подкопаване на конституционния ред в Македония. Някои от тези хора са в униформи или на държавни постове, платени от бюджета на една държава. Да констатираме: и тази им машинация беше успешна, може би повече, отколкото са се надявали.

Вижте: акция "Сабя" правите преди или след атентат срещу премиер, противопожарни апарати си доставяте преди или след пожар. Само щетите са различни. Мисля, че преди някой месец квалифицирах този стил на Заев като "лигавене" в четири посоки.

Така например, ако спешно се определя мярка арест за Миле Янакиевски и Кирил Божиновски, защото "планирали да напуснат страната по същия начин като Груевски", акцентът в тази официална информация е върху "същия начин" на подготвителните действия. Тогава някой трябва да обясни на обществото какво е подразбирал този "план", същият като онзи на Груевски?

Тази спешна "съдебномедицинска активност" е единственият път за възстановяване на доверието на обществото, независимо, че някой функционер ще излезе виновен за невзетите или закъснели "мерки и действия".

Има голяма ирония в това, че с храброто си бягство, а не със страхливото си присъствие в Македония Груевски може и да свали правителството на Заев. Да се скъсаш от смях! Не съм чувал за по-евтина операция за рушенето на една власт.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕХ, ДА СТАНЕ ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ, ЩЕ ВИ ДАДЕ ТОЙ НА ВАС ЕДНА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, ПРОДАЖНИЦИ.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избягал е по каналите на братя Галеви и много други наши бандити.И ний сме дали нещо на света!
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавите,които са помогнали на буглеца,криминално-проявеният Груевски,са криминални държави.За Сърбия и Русия е ясно,те отдавна са такива,но Унгария,Черна гора и Албания,трябва да получат своето наказание от ЕС и НАТО.Груевски е без паспорт и е пресякъл границата незаконно,с много пари,които е изтеглил от сметките си в Македония.Македонските служби също имат голям пропуск.
4
4
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Напъните на Заев и Яневска по всяка цена да вкарат Груевски в затвора със скалъпени и смешни обвинения започна процеса на превръщане на Груевски в мъченик. Бягството му пък само сложи печат на целия този процес. Заев може и да не иска *** е на път да се раздели с властта и то по много други причини нямащи общо с Груевски. Потъваща икономика, закона за езиците, незачитането на референдума, разделянето на народни пари между министрите и близки хора на Заев, хаоса в здравеопазването. Bella Ciao!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миже да е в Ботевград, с променена външност..
2
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
1. Какво е наратив?2. Кой се вълнува от съдбата на някакъв политик, та по пет пъти на ден ни досаждате с него?3. Ну, Заев! Ну, погоди!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски сигурно има нещо което може да компрометира Заев за един мерцедес не може да се вдигне толкова шум, почнаха да се озъртат от страх откъде ще ги шамароса Груевски. Сигурно вече е в Кремъл и нищят мангизите и далаверите на Заев в офшорките.