Заев пита: Доброволно ли Груевски напусна или е отвлечен?

Сръбски четници охранявали Груевски през Сърбия, твърди Шешел
16 ное 2018 18:00, Елка Василева
27
Заев пита: Доброволно ли Груевски напусна или е отвлечен?
Зоран Заев. Снимка: Reuters

Едно е ясно, че Никола Груевски е избягал с дипломатическа кола на Унгария. Започнало е двойно разследване, което трябва да установи как е избягал. Щом завърши разследването, МВР ще съобщи всички подробности, каза днес македонският премиер Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.

Знаем, че Груевски е в Будапеща и тук няма дилеми. Очакваме да бъде екстрадиран и тук да изтърпи присъдата си затвор, допълни той.

Уверявам гражданите, че ще направим всичко, което е от нашите компетенции, Груевски да бъде екстрадиран и да изтърпи наказанието си в Македония. Няма да спрем, докато това не стане. Публично поставям въпроса дали Груевски е напуснал доброволно Македония, преди да бъде потвърдена присъдата му затвор, или може би е бил отвлечен. Очаквам Груевски и Унгария да дадат отговор, подчерта Заев в отговор на журналистически въпроси на пресконференция за бюджета за 2019 г.

Гневът на гражданите с право е голям и ако има отговорност от страна на институциите, той ще бъде понесена, каза Заев, цитиран от БТА.

Още по темата

ЕС ще бъде информиран за разследването. Македония очаква сътрудничество от страните членки и преди всичко спазване на международното право, подчерта Заев.

Според Заев с бягството си в Унгария Груевски е признал вината си за делата, по които е обвинен и осъден.

Междувременно лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел заяви, че бившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл в Унгария през Сърбия и „четнически байонети го охраняваха до Хоргош“.

"Най-новата вест е, че нашият брат Никола Груевски отиде в братска Унгария през Сърбия", каза Шешел в предаване по сръбската телевизия Хепи.

Той добави, че по този начин Груевски избегнал арест от "предателската власт" на Зоран Заев.

"Когато се появи на сръбската граница, го поеха сръбски четници и четнически байонети го охраняваха до /границата при/ Хоргош, а в 5 часа сутринта на 12 ноември той премина оттатък в Унгария. Той премина през територията на братска Сърбия", каза Шешел.

От началото на случая с Груевски в Сърбия и сръбското МВР мълчат и досега не са дали информация, с изключение на опозицията, която поиска отговори за логистиката на Сърбия в случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
11
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Тоя да не пита, а да каже защо след като осъдиха Груевски заради един автомобил защо сега си вози заdника в него, а не го продаде и да възстанови донякъде парите.
2
0
 
15
 
! Отговори
РадиоЕреван отговаря преди 5 години
Груевски е доброволно отвлечен.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комсомолското меке ренце на Боко Тиквата.Плевнелиев 2