Лагерът "Мория" – мизерия, хигиена нулева, и... надежда

Мигрантите с дилема - бомбандировки или трафиканти?
Обновена: 21 ное 2018 07:21 | 21 ное 2018 07:20, Александър Попов
17

Да умреш в дома си от бомбардировка или да се довериш на трафикантите? Това е дилемата на голяма част от емигрантите на о. Лесбос. В лагера "Мория" на гръцкия остров Лесбос живеят между 8 и 10 хиляди души, дошли с трафикантски лодки от Турция.

Капацитетът на лагера е надхвърлен няколко пъти, затова прииждащите нови хора разпъват палатки в гората около него. Местните наричат тази местност – Джунглата, подобно на едноименния лагер край френския град Кале.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с Хасан от Афганистан, който от 4 месеца живее в "Мория". Прекосил е морето с лодка срещу 1000 евро.

"В Афганистан не е безопасно, ако беше никога нямаше да дойда в бежански център в друга страна. Сега Афганистан е опасен за мен и за моето семейство, не искам да живея там. Имам план да се преместя в друга държава като например Германия, Италия или Франция, но съм уплашен за бъдещето си, защото не знам какво ще бъде то", споделя Хасан.

В "Мория" живеят хора от близо 60 различни националности, но със сходна съдба. Около 70 процента са афганистанци, следвани от сирийците и иракчаните. Условията за всички тях са еднакво мизерни.

Няма топла вода отвън, няма хигиена. Тоалетните са с отворени прозорци и всеки може да погледне вътре. Живеят в летни палатки. Когато вали, влизат вътре и мръзнат. Леглата им са дървени палета, покрити с малко картон.

За да стигнат до лагера мигрантите избират опасния път да се доверят на трафикантите, които да ги прекарат нелегално с лодки от Турция до Гърция. А борбата с нелегалния трафик е поверена на Агенцията за гранична и брегова охрана "Фронтекс". В нея активно участва и българският патрулен кораб "Поморие".

Корабът е с два екипажа от по 9 души само българи, които се сменят на ротационен принцип. Плавателният съд е дълъг 28 метра и широк 7 метра, снабден е с оборудване за търсене и спасяване.

Освен в охраната по вода, българи участват и в идентификацията на новопристигналите мигранти, предаде Виктор Борисов от остров Лесбос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Тръмп разпшореди на военните на границата с Мексико да употребят сила ако се наложи но да не пускат навлеците да прескачат оградата. А вие сте меки чишки...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този говори глупости. Изобщо това не е по политически причини. Това си е икономическа емиграция. Това го забърка Меркел и скоро няма да се отървем. А що се отнася до Афганистан, това е тяхната страна и те трябва да си останат там. И вместо да отиват и да всяват хаос в страните на другите най - после да оправят собствения си двор.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пакистан, Индия, развиващ се Китай и просперираща Русия са много по-близко, няма нужда от трафиканти и се ходи по суша.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Афганистан е демократичен, има свобода на словото и действаща пазарна икономика, свободни избори. Афганистан беше освободен от талибаните през 2001 година. През 2003 година беше освободен Ирак.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НПО-тата на Сорос са повече на брой от трафикантите. Те са най-големите трафиканти. Огромни кораби извозват хиляди мигранти през средиземно море. И никой не им държи сметка. Тия кораби не са ги построили трафикантите. Не съм виждал някой да вкара в затвора НПОшка за трафик. НПО-тата са покравителствани отгоре (евреите) и на фронтекс е забранено да ги пипат. Фронтекс се занимават с разни дребни риби дето вкарват по 3-*** бежанци, докато сорoсоидите превозват хиляди всяка седмица.
11
0
 
9
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Левундърa Ципрас иска Гърция в Багдад ли да заприлича? Просто разтурете този лагер и ги извозете със самолети към Ливан - там няма война. Съсипаха хубавите острови. Няма ли един политик с топки в ЕС, който да пресече този еврейски план?
10
0
 
15
 
! Отговори
! преди 5 години
Нямат никаква работа в Европа! Никакви мигранти не са това! Претенциозни и постоянно искащи удобства и грижи! Айде стига!!!!
9
0
 
20
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Пропагана. Ай стига с тези статии колко били зле вече. Само мрънкат, ако не им отърва да си ходят от където са дошли.Икономически имигранти са 99%, въобще не ги слушайте. Гледайте едно видео на какво са превърнали остров Лесбос за да разберете истината.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нашите *** вдигнаха бунт в Харманли заради "условията"!
7
1
 
21
 
! Отговори
някой преди 5 години
Единственото положително нещо от мизерията в България е това, че тези не искат да се застояват тук!
6
7
 
10
 
! Отговори
рускиня до 1 преди 5 години
тъй като си мноого глупав ,ще те кажа ,че Русия е страна ,която с най-много мигранти, след САЩ.Но на твое село не четат, не мислят , не анализират.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Животът ми в България е ад, имам планове да се преместя да живея в Бевърли Хилс. Искам вила с басейн, сауна, 10 масажистки на по 20 години и Скарлет Йохансон да ми е съсед. И едно бентли в гаража".На нас защо никой нищо не не дава?Нагли та нагли.
4
0
 
29
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Там живеят хора от 60 националности.В 60 държави ли има война и бомбардировки?Защо не останат в арабски държави,дори Турция не искат.Никъде не ги дундуркат като в тъпата Европа.
3
0
 
17
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПОДЗАГЛАВИЕ: "Мигрантите с дилема- бомбаНдировки или трафиканти?"БомбаРдирам, а не бомбаНдирам- съответно, правилното е "бомбаРдировки"!
2
0
 
20
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Толкин е прав - само не е ясно opките Cаруманови ли са ... или натурални?Мория и Моpдор Пълно е с назгули от долните земи!
1
1
 
24
 
! Отговори
преди 5 години
всички искат германия, франция, италия защо ли не искат русия, саудитска арабия, катар дубаи, китай, индия и тн