Обвинения и... "Отворено общество" спря работа в Турция

Турция иска да докаже връзката на НПО-то с протестите от 2013-а
26 ное 2018 22:10,
42
Обвинения и... "Отворено общество" спря работа в Турция
Снимка: архив Reuters

От фондацията "Отворено общество" на интернационалиста Джордж Сорос обявиха в понеделник, че спират всичките си операции в Турция, няколко дни, след като президентът Реджеп Таийп Ердоган обвини американския милиардер, че се опитва да предизвика разделение в държавите и да ги унищожи, предава Reuters.

Фондацията заяви, че е мишена на "недоказани твърдения" от турските медии, което е направило невъзможно продължаването на работата й в тази страна.

Още по темата

Фондацията е предмет на разследване от Вътрешното министерство на Турция, което иска да докаже връзката между нея и демонстрациите в истанбулския парк Гези през 2013 година.

Един от основателите на "Отворено общество" в Турция Хакан Алтинай е сред 13-те задържани преди 10 дни.

Те са обвинени, че са защитавали Осман Кавала, за когото британската агенция пише, че е активист за човешките права", който е арестуван за опит за сваляне на правителството чрез масови протести.

"Ройтерс" припомня, че миналата седмица Ердоган свърза тези арести със Сорос.

"Този човек (Кавала), който финансира терористите по време на инцидентите в Гези, вече е в затвора", заяви турският лидер по време на среща на местните администрации.

"И кой е зад него? Известният унгарски евреин Сорос. Това е човек, който назначава хора да предизвикват разделение в нациите и да ги унищожават. Той има толкова много пари и ги харчи по този начин", обясни Ердоган.

От фондацията пък посочват, че "новите разследвания" се опитват да я свържат с протестите в парка Гези преди пет години. "Тези опити не са нови и са далеч от реалността", казват интернационалистите.

Фондацията съобщи, че ще подаде документи за юридическа ликвидация и ще спре операциите си, колкото е възможно по-скоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари