Криза за работна ръка в Румъния – внасят от Виетнам

Правата им ще бъдат спазвани, увериха от Букурещ
30 ное 2018 15:45, Елка Василева
46
Криза за работна ръка в Румъния – внасят от Виетнам
Снимка: архив, Reuters

Румъния ще внася работна ръка от Виетнам, за да смекчи ефекта от кризата с работна ръка върху икономиката, пише в. "Ромъния либера".

С тази цел румънските власти парафираха меморандум за сътрудничество в сферата на труда и социалната защита с ресорното министерство на Виетнам.

Румъния преминава през остра криза, свързана с недостиг на работна ръка, а Виетнам има население от 94 милиона души, от които близо 60 милиона са трудоспособни, посочва румънското министерство на труда.

Министърът на труда Мариус Будъй увери, че правата на работниците от държави извън ЕС, сред които са и гражданите на Виетнам, са били, са и ще бъдат спазвани в Румъния при същите условия, каквито са валидни и за румънските работещи. "Румънското законодателство не дискриминира трудещите се, виетнамските работници имат същите права, каквито имат и румънците в нашата страна", заяви Будъй.

Министърът по труда, по въпросите на инвалидите от войната и социалните грижи Дао Нгок Зунг заяви, че към момента на територията на Румъния работят около 3000 граждани на Виетнам, които казват, че са доволни от условията на труд и от заплатите.

Виетнамски работници са заети главно в строителството, индустрията, земеделието и туризма. Румъния има недостиг от един милион души на трудовия пазар, посочва министерството на труда, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
5
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Да бе да.Само че във Виетнам положението е по добро отколкото в България и Румъния. Питайте някой който е ходил там.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтите на л'айняра Велев и сие, щели да внасят"роби "от Виетнам, абе Таранколуу вие на кой Свят живеете!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От румънците нищо не става.
31
1
 
6
 
! Отговори
евроатлантик преди 5 години
А тука ще се внася свежа работна ръка от Бангладеш,Пакистан и Йемен,защото никой вече не иска да бъхти за 200 евро на Сланчака цял месец.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До, до 29П.п Това са годишни заплати.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29 Младеж не те знам какви справки правиш но си много далеч от истината, в частни фирми средна нетна заплата 280млн. донга, най често срещана нетна заплата 125млн.донга,в държавни фирми и нисша администрация нетна заплата 100млн.донга.Сметките по конвертирането ги оставям на теб!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 80-те в строителството работеха Виетнамци. В софстрой виетнамците бяха повече от българите. По кварталите едно куче не беше останало всичко беше изконсумирано. Тогава излезна и виц че кюфтетат лаят.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През социализма също имаше недостиг на работна ръка и внасяха виетнамци.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименхаха - средната във виетнам била 600лв... една проверка в интернет показва, че е около 150$
25
0
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Не си прав 80те години имаше доста в България,спомена ми за тях е работяги отвсякъде, за разлика от Кубинците които бяха страшно мързеливи.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До26. Виетнам е бивша френска колония и някой знаят френски, близък до румънския. А на германеца няма как да им оправят часовата ставка от 67? до 99?.
23
1
 
14
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Абе що не вземат малко да внесат от Германия примерно, м? Там викат че били добри работници, дисциплинирани, много по добри били от нас балканците. Епа що са им виетнамци, нека вземат германци.
22
2
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
ВИЕТНАМ СРЕДНА ЗАПЛАТА 1000 ДОЛАРА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 300 ДОЛАРА КОИ Е ЛУД ДА ИДВА ТЕ И НА ПОЧИВКА НЯМА ДА ДОЙДАТ.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АВТОРКАТА НЕ Е РАЗБРАЛА НЕ СА ВИЕТНАМЦИ А МАРСИАНЦИ
20
1
 
2
 
! Отговори
Пак ще има... преди 5 години
Гали ме по главата и нещо за майка говори......???
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то пък виетнамците са едни работницииии, мале, мале
18
1
 
28
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе румънците както и българите дето работят най-много отдавна работят я в Англия я в Германия я във Франция я в Испания! Това защо е така, ами защото тука работодателите, колкото ида се правят на света вода ненапита, плаща меко казано мизерно! И работливите умните и знаещите хора просто отиват там където им се плаща достойно за труда им! Ама после останалите робовладелци тука почват да ревът как разбираш ли веке не можели да намират такива дето да им работят за 300-350лв на месец! Еми .!.
17
1
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
И от България внасят, от Русе за Букурещ.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен11MOGE DA SAM ROM,NO SAM GORD,A NE KATO TEBE ,,PROTESTIRASHT" ZA 10-15 LV.T.E. ST SI PROSYAK ZA 10 LV. G-N NEKADARNIKO.PSUVAI,TI DRUGO NE MOGESH.
15
3
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ние няма нужда да внасяме герб работят по въпроса, 37 мигранти са задържани на магистрала "Марица... Всеки ден хващат, последните от пловдив ще ги оставят трайно в България да се интегрират. Герб са българоубийци!