Предимствата на Турски поток през България

От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно
4 дек 2018 22:30, Екип на Bloomberg
87
Предимствата на Турски поток през България
Снимка: Pixabay

Турски поток има своите предимства, от транзитната такса бихме очаквали 200 млн. лева годишно, коментира Галина Александрова, 3E News, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Аз съм за това да преминава газопровод през България с транзитни параметри, за да се пренася газ от Близкия изток, Средиземно море, Егейско море, Русия. Все още няма достатъчно информация за този проект. Параметрите на Южен поток биха били по-добри и като транзитни възможности, и като пряк достъп до руския доставчик. Турски поток също има своите предимства. Ако втората тръбата е само транзитна, минава през Турция, количествата газ се пренасят през България – тогава би бил добрият вариант. Пазарният тест ще отбележи колко е изгоден икономически проектът. От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно според министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В момента приходите за Булгартрансгаз са около 100 млн. лв. годишно".

Спирането на Южен поток беше грешка от гледна точка на инфраструктурата на евентуални ползи за България и предвид това, че щяхме да запазим позицията си за център на транспортирането на газ, заяви Галина Александрова. "При схемата на структуриране на сделката нямаше грешка. Тази структура не беше добър вариант", допълни тя.

"Във връзка с продажбата на активите на чешката CEZ би трябвало самата CEZ да избере купувача на базата на прозрачна процедура. CEZ избра Инерком България. Случилото се впоследствие е странно. Оставя се впечатлението, че целта е била да се елиминира Инерком България. За India Power знаем, че се занимава със сектор в енергетиката и е част от семеен бизнес, но няма повече подробности. ВАС вече се произнесе, че становището на КЗК е незаконно или поне не добре аргументирано. Цялото становище почти до края е в полза на сделката и накрая във финално изречение се дискредитира Инерком. Инерком от своя страна трябва да изчака срока за обжалване от страна на КЗК, които пък са обжалвали решението на ВАС. Надяваме се окончателното решение все пак да бъде в полза на българската фирма".

Що се отнася до решението за намаляване на добива на петрол Галина Александрова заяви, че е логично е да се търси такъв вариант, тъй като това би повлияло положително на цените.

"Цените варират. Прогнозите са за над 65 долара за барел и най-вероятно страните от ОПЕК ще се опитат да ограничат добави, за да се надмине тази цена", уточни гостът. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Waffen SSАман от руска пропаганда! Транзитна такса от ЮП нямаше да видим 1 ст. в действителност. Първо щяхя да ни наядят с един заем от Путин около 5 милиарда. После тръбата да си е руска и земята под нея. После едни зелени човечета да пазят тръбата... Мокрият сън на В.Сидеров!
50
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Галина Александрова дали не е поела отдавна руската тръба. Няма такова лобистко изказване. Прав е В.симеонов, че е спорна ползата за България от проекта.
49
3
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно според министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В момента приходите за Булгартрансгаз са около 100 млн. лв. годишно".""Ако такава е транзитната такса само от една тЪрба с капацитет 16 милиарда м3 газ,то какви щяха да са приходите от "Южен поток",който беше система от 4-ри тЪрби с общ капацитет 64 милиарда м3/ами=на 800милиона/.Ама ние тогава много сръчно го отказахме под заповедите на новите господари на територията България
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците посочват други цифри. Според тях за транзита през 2017г Булгартрансгаз са получили $274млн, а с новия газопровод по сметките за сега действащите тарифи ще получават $717млн.
47
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха.....да чакаш от руснак да ти плаща данъци или такси трябва да си голям оптимист. Пример Лукойл. Вън руските тръби от България .
46
8
 
15
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Турските и червените *** плюят яко по България и нещо много им общи интересите?!Дали десетилетната дружба между БСП и ДПС не дава вече резултат?
45
6
 
8
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обеден съм че баба *** и Нова тв определено знаят повече на 5 какво ще си говорят Уткин и Ципракито на 7 кутевче аре лягай си че утре сте на протес с другите 5 другари
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48, на Боцко личната телевизия - НОВА- го съобщи. Писмо ли да ти пишат с печат?
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ципрас ще посети Москва на 7-ми декември. За да уточнят с Путин продължението на Турски поток през Гърция за Италия.ИМА ЛИ ОЩЕ НЕКОЙ *** НЕРАЗБРАЛ?
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не е луд да ви вкара Боко руски газ?Само преди месец като беше в САЩ им обеща, че няма да ползваме газ от Русия. А за домашна консумация може да пусне някой кьор-фишек.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събрали се тук всички ид.ти и пригласят ли пригласят един на друг. Утре Путин и Ципрас имат среща в Москва, за да уточнят връзката между Турция и Гърция откъде ще мине и откъде ще продължи за Италия. Четете бе, четете.А наш Боко ще д....ха супата. Както винаги камо лъжи и общи приказки, да се намират на работа.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щерю конкретно ти си ги лапнал и двата от 1944 на сам като всички комунисти впрочем
38
3
 
2
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Сега малко в цифри Бг ползва около 4,5 милиона тона газ и плаща около 1 милиярд и 800 милиона в долари при загуба на руския монопол цената пада между 17 и 25% според пазарните фактори демек между 380 и 430 милиона долара Това за родния пазар транзита е друга бира ще пиша и за него
37
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Вече ще зависим и от руски гъзз, и от турски паток...
36
9
 
5
 
! Отговори
Рушките лайна преди 5 години
Трябва да ни плащат по десет милиарда докара на година и за нас газта без пари!Иначе да го духат. Да си пречкат тръбите другаде!България за Българите!
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От транзитните такси на Южен поток щяхме да получаваме по четиристотин хиляди евро транзитни такси годишно. Т. е. 4 пъти повече. Някой трябва да бъде съден за национално предателство за провала на този проект.
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тази балкананска котчина буллгаристан един голям и рйазан турски паток, а не поток!
33
5
 
4
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
от трите най-дългия взимаме,това да е ясно!
32
4
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
До 27 а дали е така руски олигарси да изтърват 400 милиона на година от турция за да гранят родните чарвени м,айм,,уни няма такъв филм Прототипа на турски поток го почнаха още 1982 беше ясно че ще го направят Съвсем друг е въпроса че за търговия на запад е само от тук и щът нещат ще ни плащат такси.Ердо не ще да зависи от гърция а и пътя от там е по дълаг и скъп Като добавим и Еврейте и Сащ с втечнения и кипарското находище ..руснака губи монопол и на нашия пазар и ще продава по евтино факт