Предимствата на Турски поток през България

От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно
4 дек 2018 22:30, Екип на Bloomberg
87
Предимствата на Турски поток през България
Снимка: Pixabay

Турски поток има своите предимства, от транзитната такса бихме очаквали 200 млн. лева годишно, коментира Галина Александрова, 3E News, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Аз съм за това да преминава газопровод през България с транзитни параметри, за да се пренася газ от Близкия изток, Средиземно море, Егейско море, Русия. Все още няма достатъчно информация за този проект. Параметрите на Южен поток биха били по-добри и като транзитни възможности, и като пряк достъп до руския доставчик. Турски поток също има своите предимства. Ако втората тръбата е само транзитна, минава през Турция, количествата газ се пренасят през България – тогава би бил добрият вариант. Пазарният тест ще отбележи колко е изгоден икономически проектът. От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно според министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В момента приходите за Булгартрансгаз са около 100 млн. лв. годишно".

Спирането на Южен поток беше грешка от гледна точка на инфраструктурата на евентуални ползи за България и предвид това, че щяхме да запазим позицията си за център на транспортирането на газ, заяви Галина Александрова. "При схемата на структуриране на сделката нямаше грешка. Тази структура не беше добър вариант", допълни тя.

"Във връзка с продажбата на активите на чешката CEZ би трябвало самата CEZ да избере купувача на базата на прозрачна процедура. CEZ избра Инерком България. Случилото се впоследствие е странно. Оставя се впечатлението, че целта е била да се елиминира Инерком България. За India Power знаем, че се занимава със сектор в енергетиката и е част от семеен бизнес, но няма повече подробности. ВАС вече се произнесе, че становището на КЗК е незаконно или поне не добре аргументирано. Цялото становище почти до края е в полза на сделката и накрая във финално изречение се дискредитира Инерком. Инерком от своя страна трябва да изчака срока за обжалване от страна на КЗК, които пък са обжалвали решението на ВАС. Надяваме се окончателното решение все пак да бъде в полза на българската фирма".

Що се отнася до решението за намаляване на добива на петрол Галина Александрова заяви, че е логично е да се търси такъв вариант, тъй като това би повлияло положително на цените.

"Цените варират. Прогнозите са за над 65 долара за барел и най-вероятно страните от ОПЕК ще се опитат да ограничат добави, за да се надмине тази цена", уточни гостът. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
2
 
! Отговори
Ползи от рушки преди 5 години
Патоци нямаИ ТАР и ТАНАП са вече на гръцката граница. Една връзка е нужна и сме вързаниЗащо да зариваме милиарди за нови тръби по които ще транзитиране Рушка газ?!
30
2
 
3
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Май ти трябва да си лягаш ако изкаш да продаваш на запад ще плащат тук колкото им кажем не 200 не 400 ами и 60000 ако трябва те са на зор с това си хранят *** на нас газ нени трябва много израелската стига
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нищо не ни пречи и да им лепнем едни такси и за 12 900 милиона на година за ру *** де ще идат ще плащат друг път няма Ядрена война с нато ли ще водят"Време е да си лягаш вече.
28
9
 
2
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Нищо не ни пречи и да им лепнем едни такси и за 12 900 милиона на година за ру *** де ще идат ще плащат друг път няма Ядрена война с нато ли ще водят
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на бъдещото на Българомия е India power да стане собственик на активите на ЧЕЗ БГ!Така белким ромите вземат да си плащат тока,,а и немогат да се оплачат от дискриминация от собственика!
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Предимствата на Турски поток през БългарияОт транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно"А сега да помислим за предимствата, които можехме да имаме чрез Южен поток. Или иначе казано- ако потокът не беше турски, а български. Оставям го за домашно на атлантическите тикви.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябва ни южен и турски се ще имаме крадливи руснаци и месните крадливи *** към тях да си Заврът трабата в дирника на джуджетио Да си направим наша енергетика Атом газ от черно море нови технологий другото е вятър работа
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Турски поток има своите предимства, от транзитната такса бихме очаквали 200 млн. лева годишно, коментира Галина Александрова"А Южен паток ни гарантираше по 800млн. лева годишно, но беше "лош". Сега защо пуйкиния поток да е приемлив?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАХУРА ФАШИСКИ САЙТЧЕТА БАХУРА ....СОПИЛИТЕ СИ ГИ МАЖИТЕ ПО ДЗУРЛИТЕ ...ПЪК НЕ ВИЖДАТЕ ЧЕ ПРЕЗ ЖП ПРОЛЕЗ ТРЯБА ДА СЕ СПРЕТЕ ОСЛУШАТЕ И АКО НЕ ПРЕМИНАВА ВЛАК ТОГАВА ПРЕМИНАВАТЕ ***.!!!!!БЕЗРОДНА ПРОДАЖНА БЪЛГАРОФОБСКА.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станахме за резил на цяла Европа... ...даже и тия дето ни подкокоросаха и натискаха се срамуват от нас!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Турския поток има предимства, то те са за турците!Ние се дърпахме и затова сега се ръгаме... ..като ***....
20
7
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Турски Поток--Големата русофилска мъкаааааааа... Хахахаааааа.....
19
3
 
4
 
! Отговори
До предния преди 5 години
Не, не го знам. Ама и ти не знаеш абсолютно нищо. Не си от преговорния екип щом си се разписал тук. Вадиш изводите си на основание комшииски клюки или вестникарски изрезки. А най-вероятно си измисляш, за да се направиш на компетентен. Едно е сигурно. Не си.
18
16
 
6
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Анонимен1 Кажи ни поне едно предимство на ЮП, за да се посмеем. Знаеш ли някакви подробности, които ние не знаем? Знаеш ли колко щяха да бъдат транзитните такси на година? Защото можеше да се печели само от тях. Знаеш ли, че Газпром така беше уредил нещата с нашите продажници, че заемът който ни дават ще се изплаща 20г. от транзитните такси и останалите пари ще са за поддръжка и след 20 та година ще се дават такси колкото да покриват издръжката.
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички други държави вече се подиграват с България.................дотам ни докараха родните политици!Българинът от всички разбира................политика, енергетика...............затова е все на опашката!!Разбира, ама само на масата с ракията и салатата.................нещата като допрат до отговорност и решпения..............хич го няма нашенеца!!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхотно! Сега направете втора част на статията, описваща недостатъците.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами да направят акционерно дружество и да пуснат акциите за продан. Който мисли че ще спечели - да купува. И не само за газопровода. АЕЦ белене и другите проекти също с дружества. Само че няма да стане. Не заради друго, а защото тогава няма да могат да се назначават правилните хора на ръководните постове, а акционерите ще следят как се харчат парите.
14
5
 
16
 
! Отговори
Гъзопроизводител преди 5 години
Абе всички много я разбират тази енергетика и за това са цъфнали зад...Е!!!! А истинските експерти Знаят че инвестициите в енергийни проекти имат по-дълго срочен период на възвръщаемост И политически елемент!!!! Ама то само с юристи и магазинерите и милиционери държава не става!!!
13
4
 
22
 
! Отговори
калпав мат'риал преди 5 години
Никой не ни бръсне за сли ва, това е! И то напълно заслужено! И най-изгодния договор да е, ще се оплюе, ще се лъже, ще се маже, само и само да се провали!Като е лоша руската газ и е неправилна за Натовска Европа... ...Що НАТО-вска Турция я взе, че и сега ния продава? Що НАТО-вска Германия, дето е пъпа на ЕС ( дето ни забранява?) строи още един поток с руска газ!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Бойко и ГЕБ няма принципна твърда позицията там интереса клати феса!