Предимствата на Турски поток през България

От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно
4 дек 2018 22:30, Екип на Bloomberg
87
Предимствата на Турски поток през България
Снимка: Pixabay

Турски поток има своите предимства, от транзитната такса бихме очаквали 200 млн. лева годишно, коментира Галина Александрова, 3E News, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Аз съм за това да преминава газопровод през България с транзитни параметри, за да се пренася газ от Близкия изток, Средиземно море, Егейско море, Русия. Все още няма достатъчно информация за този проект. Параметрите на Южен поток биха били по-добри и като транзитни възможности, и като пряк достъп до руския доставчик. Турски поток също има своите предимства. Ако втората тръбата е само транзитна, минава през Турция, количествата газ се пренасят през България – тогава би бил добрият вариант. Пазарният тест ще отбележи колко е изгоден икономически проектът. От транзитната такса бихме очаквали около 200 млн. лв. годишно според министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В момента приходите за Булгартрансгаз са около 100 млн. лв. годишно".

Спирането на Южен поток беше грешка от гледна точка на инфраструктурата на евентуални ползи за България и предвид това, че щяхме да запазим позицията си за център на транспортирането на газ, заяви Галина Александрова. "При схемата на структуриране на сделката нямаше грешка. Тази структура не беше добър вариант", допълни тя.

"Във връзка с продажбата на активите на чешката CEZ би трябвало самата CEZ да избере купувача на базата на прозрачна процедура. CEZ избра Инерком България. Случилото се впоследствие е странно. Оставя се впечатлението, че целта е била да се елиминира Инерком България. За India Power знаем, че се занимава със сектор в енергетиката и е част от семеен бизнес, но няма повече подробности. ВАС вече се произнесе, че становището на КЗК е незаконно или поне не добре аргументирано. Цялото становище почти до края е в полза на сделката и накрая във финално изречение се дискредитира Инерком. Инерком от своя страна трябва да изчака срока за обжалване от страна на КЗК, които пък са обжалвали решението на ВАС. Надяваме се окончателното решение все пак да бъде в полза на българската фирма".

Що се отнася до решението за намаляване на добива на петрол Галина Александрова заяви, че е логично е да се търси такъв вариант, тъй като това би повлияло положително на цените.

"Цените варират. Прогнозите са за над 65 долара за барел и най-вероятно страните от ОПЕК ще се опитат да ограничат добави, за да се надмине тази цена", уточни гостът. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9"пари за България" няма да има. Пари за някои хора ще има. За България остава само да плати сметката за тръбите
10
10
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУСИЯ Е ИЗЧИСЛИЛА ВСИЧКО ТЯ ПЕЧАЛБИ НЕ ДАВА!!!ЮЖЕН ПОТОП СЕ ПЛАЩА ОТ БЪЛГАРИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ КАТО РУСИЯ НИ ДАВА ЗАЕМ ЗА МИЛИАРДИ ЗА ПОМПЕНИТЕ СТАНЦИИ И ТЕЗИ ЗАЕМИ СА СЪС ЛИХВИ ПО ТЯХ!!!БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧИ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО ОТ ЮЖЕН ПОТОП КОЙТО И СЛЕД 10 ГОДИНИ НЯМАШЕ ДА СЕ ИЗПЛАТИ!ГАЗЪТ ОТ РУСИЯ И В МОМЕНТА Е ЕВТИН!!! ЦЯЛАТА НАДЦЕНКА ИДВА НЕ ОТ РУСИЯ А ОТ ПРЕСТЪПНИКА БОРИСОВ!! ДОЙДЕ НА ВЛАСТ И ГО ВДИГНА С 30% САМО ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ!
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще минават лошите тръби с руски газ, но с много по малко пари за България.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
200 милиона. За да се управлява се създава дружество където борда на директорите е все от "наши хора" със заплати от по 10 000 лв. В допълнение бонуси. После и раздут персона. И за него бонуси. Ей ти ги 50 милиона останали. Максимум. За социални помощи на интегриращи се...
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН"Кисело е гроздето", рекла лисицата.... ...ама няма вече кой да се връзва! Фейковете не хващат дикиш, а Со рос фалира!
6
8
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЮЖЕН ПОТОП Е СЪЩИЯ КАТО ТУРСКИ!! ПЪРВО ЩЕШЕ ДА Е ПРИ МОЩНОСТИ НАД 60 МИЛИАРДА КУБИЧНИ МЕТРА НА ГОДИНА А ПОСЛЕ СТАВА САМО ДО 20 МИЛИАРДА КУБИЧНИ МЕТРА НА ГОДИНА !БЪЛГАРИЯ СЕ БЕШЕ ЗАДЪЛЖИЛА ДА ПЛАТИ ПОМПЕНИТЕ СТАНЦИИ ЗА НЯКОЛКО МИЛИАРДА! ТОТАЛНО ЩЕШЕ ДА СЕ УВЪТРИМ С ЮЖЕН ПОТОП!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мантрииии, мантрииии... ..мантри за гои! Залъгват ни за ползи, за да не вземем да смятаме загубите и виновните за "Южния поток"...
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гавра с народа е това след ЮП!
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни дадоха на строим "ЮженЮ, за да не сме били зависими от Русия?А сега фанфари за поток, дето ще сме звисими и от Русия , и от Турция, па и от Гърция!?В предвид и трудните им, и непредвидими отношения! Отделно майданковците....
2
5
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
А КОЛКО МИЛИАРДА ЩЕ ДАДЕМ ЗА ДА ИЗГРАДИМ ИНФРАСТРУКТУРАТА НА НАША ТЕРИТОРИЯ ЩОТО ОТ РУСИЯ КАЗАХА, ЧЕ ТОВА ЩЕ ГО ПЛАТИМ НИЕ!ГРАБ СА ИЗМАМНИЦИ!!!
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предимства имаше "Южния".... ...с този ще хванем просто една ръка, колкото да не сме ептен валат!