Вучич: Косовските власти искат да прогонят сърбите

Сърбия разговаря с Китай и Русия по спорния въпрос
4 дек 2018 22:19,
22
Вучич: Косовските власти искат да прогонят сърбите
Снимка: Reuters

Сръбският президент Александър Вучич обвини днес косовските власти, че искат "да прогонят сръбския народ от Косово", като издигат митническа бариера и планират създаване на армия, предаде АФП.

Още по темата

Тези две решения "имат за цел да прогонят сръбския народ от Косово", се посочва в съобщение на сръбското президентство, предава БТА.

Вучич е разговарял по тези въпроси с посланиците в Белград на Китай и Русия - двете страни, които подкрепят Сърбия в Съвета за сигурност на ООН.

Някой очевидно тласка умишлено Сърбия в конфликт, отбеляза Вучич. Той определи като "безотговорно" поведението на Прищина, което може да "доведе до катастрофа". Сърбия "не може и не иска пасивно да наблюдава унищожението на сръбския народ", предупреди Вучич.

Сърбия не признава обявената от Косово през 2008 г. независимост.

Косово наложи миналия месец мита от 100 процента върху вноса на стоки от Сърбия, след като в резултат на усилено лобиране от страна на Белград Косово не успя да стане член на Интерпол.

Преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина са в мъртва точка от месеци.

Косовският парламент ще разгледа на 14 декември на второ четене проект за създаване на армия. Проектът се осъжда от Сърбия и от сърбите в Косово.

Независимо от критиките на Вашингтон и Брюксел, косовският премиер Рамуш Харадинай защити вчера решението си от 22 ноември да наложи 100-процентни мина върху стоките, внасяни от Сърбия. Харадинай повтори, че митата "ще останат в сила, докато Сърбия признае независимостта на Косово".

От миналия вторник сърбите в Косово демонстрират, основно в разделения град Косовска Митровица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
G преди 5 години
Върнете всичко на Унгария до Белград и дунава. Върнете ни западните покрайнини и Македония. Тогава ще се оправят нещата. Всичко се връща постепенно на мястото си...Върнете се към майка България. Цар Петър ви даде държава, а вие му отхапахте ръката до рамото! Поне мерси да бехте казали!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърби я Сърбия, сърби я!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15тиНе става въпрос да живееш заедно със сърби или албанци за да предпочиташ сърби!Преди време в интернет, попаднах на сръбски форум,където коментираха нарастващото ромско население в България!80%от коментарите бяха ,подигравателни и радващи се от факта ,че сме изчезваща нация и подкрепящи ромите в техните претенции!
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам сърбите с всичките им отрицателни страни пред албанския башибозук... Не знам давате ли си сметка за каква долна *** става въпрос!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гониха и убиваха всички с българско самосъзнание в Македония.Обаче сега колелото се завъртя.
10
2
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Значи искате само вие да гоните българите,а вас като ви подгонят ревете!?
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбе на върбе.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според сърбежите нямало държава Косово!Тогава какво ги интересува какви мита е наложила несъществуващата държава!
7
6
 
18
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Албанците са пичове! Сърбите да спрат да плачкат и хленчат! Нормално е да позагубят територии, които са заграбили...остава да вурнат Воеводина на Умгароя и Западните покрайнини на България и всичко ще си е ОК
6
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че Съветският съюз освободи Македония от Сърбия. Сега пак щяхме да се занимаваме с тези противни сърби. Сталин и Димитров са освободителите на Македония. От Запада нищо не получихме, само ни взеха.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-близкият народ му били сърбите. *** го кажи на някой сърбин който те мрази и в червата това....
4
4
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Нормално. От всички мюсюлмански страни прогонват християнските и ги ги тероризират.
3
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно, със сърбите сме водели войни в историята,но все пак те са ни най-близкия народ на Балканите!Прав е сръбският президент за едно.............албанците станаха много нагли и нахални и няма кой да ги спре!Но за това не са виноввни те, великите сили, които ги подкрепяха толкова години и продължават да ги подкрепят.........всички знаем за Хашим Тачи, за мафиотското му минало............но ей го сега............президент на Косово!Няма морал в тая работа..............само интереси!!!
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих казал нещо в защита на сърбите, но не ми харесват достатъчно.
1
0
 
27
 
! Отговори
ами, да преди 5 години
Както и вие искате да прогоните и заличите, и последните останали българи между Балкана и Морава...