Зимата дойде – дърва и въглища горят, на Балканите се душат

Колко са издръжливи белите дробове на хората?
Обновена: 6 дек 2018 21:01 | 6 дек 2018 20:00, Елка Василева
107
Зимата дойде – дърва и въглища горят, на Балканите се душат
Снимка: Reuters

Продавачите на пречистватели на въздуха са единствените, които потриват ръце: зимата е дошла, градовете на Балканите се задушават, отровени от колите и въглищата за отопление.

Фуад Пърняворац, астматик на 69 години, се е качил на планината Требевич над Сараево, "за да напълни белите си дробове с кислород". "В града е ужасно, невъзможно да се диша, да се излезе на разходка. Аз кашлям непрекъснато, задушавам се", споделя той.

Градът е скрит под бял облак, от който се подава само телевизионната кула на хълма Хум. Хиляди комини пушат, за да се отопляват с въглища или дърва 100 000 домакинства в града, в който ежедневно се движат 150 000 коли, чиято средна възраст е 18 години.

Проблемът е регионален, пише Франс прес. Във вторник специализираното приложение Ер Вижуъл поставяше македонската столица Скопие на трето място сред най-замърсените градове в света, а Сараево се нареждаше на пето място, преди Делхи. Постоянно присъстващи в тази класация веднага щом паднат температурите са също Белград или Прищина и двете й електроцентрали на въглища, построени по времето на комунизма, които са колкото решаващи за производството на електричество в Косово, толкова и токсични за атмосферата.

Пет града на Балканите фигурират сред десетте в Европа с най-висока концентрация на фини прахови частици, според класация от 2017 г. на Световната здравна организация: Тузла /Босна/, Плевля /Черна гора/, Скопие, Тетово и Битоля /Македония/.

Икономическата и човешката цена на това е ужасяваща. В проучване от 2016 г. Световната здравна организация посочи, че през 2010 г. атмосферното замърсяване е причинило смъртта на 37 000 души в района на Западните Балкани /за 23 милиона жители/, което е шест пъти повече, отколкото във Франция пропорционално на населението. Оттогава никаква структурна мярка не е била предприета.

Според документ на ООН от януари 2018 г. в Босна и Херцеговина "44 000 години живот са изгубени всяка година" заради атмосферното замърсяване. Цената на това представлява "над 21,5 процента от БВП" в изгубени работни и учебни дни, здравни разходи и други.

"Пречиствателите на въздуха се продават като топъл хляб. Хората изпразват портфейлите си, за да дишат чист въздух поне вкъщи", казва Ванко, продавач от Скопие - разположен също в котловина. Оборудването струва 400 евро или около една средна заплата. Но жителите "дори взимат заем, за да си купят пречиствател", "най-вече семействата с деца", посочва 48-годишният Ванко.

Македонското министерство на здравеопазването обяви раздаване на 43 000 маски на хронично болни. Жане Димески, активист на гражданското сдружение "СТОП на замърсяването на въздуха", вижда в това "по-скоро краткосрочен отговор, отколкото сериозна борба срещу замърсяването".

В Сараево, град с 340 000 жители, където общественият транспорт е в окаяно състояние, е отчетена в началото на декември средна стойност на фините прахови частици от 320 микрограма на кубичен метър и пикови стойности над 400 микрограма на кубичен метър. "Мисля, че няма сега друг град в света, където има 400 микрограма прах на кубичен метър в продължение на дванайсет часа непрекъснато", казва Мартин Тайс, босненски специалист в областта на качеството на въздуха.

Но на общината й бяха нужни четири дни, за да ограничи движението на колите. Училищата не бяха затворени въпреки призива на родителски асоциациии.

В Скопие 56-годишна начална учителка Весна Делевска също описва "непоносима" ситуация: "За тридесет години стаж като учител не съм виждала никога толкова деца да кашлят и да се разболяват. В най-лошите дни много от родителите дори не изпращат децата си на училище".

Според специалисти и активисти трябва да се вземат основни мерки, да се ускори преход към преминаване на отопление с газ, да се задействат държавни помощи. Но страните от Балканите са бедни и осъзнаването е закъсняло.

Анес Подич, отговорен представителка на босненската асоциация Еко-Акция, критикува "престъпна безотговорност на властта". "Някой е преценил, че белите дробове на жителите на Сараево са пет пъти по-издържливи от тези на /жителите/ на Париж", изтъкна иронично той в интервю наскоро, намеквайки за нивото на тревога, определено на 80 микрограма на кубичен метър във френската столица.
 

/БТА/
 


107
Още от ЕС
Юнкер: До 1 година Румъния трябва да е част от Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Първо да спрат "Мариците" Те са основният замърсител. Но няма да ги спрат защото на никой не му стиска тъй като знаят на кого са.
86
0
 
3
 
! Отговори
Пенчо преди 2 дни
Себестойноста Ел енергията от атомната централа е около 5 ст но европейските ни братя решиха че трябва да ни се продава на европейски цени,скоро и на сушени фашкии ще се топлим
85
3
 
9
 
! Отговори
Нищо , нищо... преди 2 дни
КАТО ИЗСЕЧЕТЕ ГОРИТЕ И СПРАТ ВЪГЛЕДОБИВА , ШЕ СЕ ТОПЛИТЕ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ
ФАШКИИ!
ХОРАТА ВИ ПРЕДЛАГА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ....НЕ ИСКАТЕ!
ЦЕЛА ГЕРМАНИЯ Е НА ВЕИ.....СКЪПО БИЛО!
ИМА ДОБРИ КЛИМАТИЦИ...БИЛИ ВИ СКЪПИ!
ОТ 40-ГОДИНИ СТРОИТЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....ОСТАНА САМО ЯМАТА И ВЕЛИКИТЕ ПРИКАЗКИ.

ВСЕКИ СИ ПАТИ ОТ ГЛАВАТА !
А БЪЛГАРИТЕ ....ЩОТО ИЗОБЩО НЕМАТ АКЪЛ!
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 123
Ами бъркай в джоба и плащай за подмяна на отоплителната инсталация на всяка къща на дърва и въглища, така после ще легнеш спокойно дори с паркиран мотор в хола
83
0
 
4
 
! Отговори
ШИШО БАКШИШО преди 2 дни
Бъдещето е в каляски,каруци, файтони ,талиги животинска тяга.Там е истината.Автомобилите нямат бъдеще.Тровят въздуха
82
1
 
8
 
! Отговори
Бисер преди 2 дни
Сто години се топлехме на ВЪГЛИЩА сега като исякаха горите пречим
81
4
 
3
 
! Отговори
Не хитрувайте преди 2 дни
От аутомобиларето идва замърсяването,не лъжете хората,Ако така върви,200 год,и с нас и планетата АУТ
80
1
 
5
 
! Отговори
До 78 преди 2 дни
Предполагам, че Топлофикация не иска да им прокара парно, защото са къщи и им е неефективно. Това съм го срещал на много места в София, например в ж.к.Люлин. В този смисъл хората там имат избор - дърва, въглища или и двете. Не всичко, което ти си мислиш, че хората го парвят, за да са на далавера, наистина е така. Така мислиш от незнание.
79
0
 
8
 
! Отговори
АМАн от крадци преди 2 дни
нагли престъпници на власт в София ликвидират показно Българския народ. крадат милиарди киловат часа електроенергия изнасят я чрез партиини фирми за без пари или най много по два цента на киловат час а на народа оставен без пари я продават по 23 стотинки за киловат час. оставят народа без отопление..наглеците оставиха милиони българи без пари
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо в топлофицираните квартали някой решава, че му е по- далавера да се топли на въглища и го прави? Това поне да се забрани. В Иван Вазов няколко къщи на въглища съсипват пейзажа и не може да отвориш прозорец. Защо ще имат избор като са топлофицирани? После с парите за доктори държавата се ощетява многократно.
77
1
 
1
 
! Отговори
има нашествие преди 2 дни
НАй тежки увреждания на въздуха нанася острия електромагнитен смог и белите високо вредни скенери вкл инсталирнаи на автомобили или като улични лампи.Извънземни нашественици ги ползват за трайно повреждане на милиарди кубически километри въздух и важни охрани..
Инересно е сега че следят бавни цели вкл пешеходци и велосипедисти.. декодират човеците като бойна сила за ползване за разрушителна за Земята война .ползват милиарди разпространявани с зарибяване смартфони JSM skaneri wkl beli led
76
10
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 дни
Балканите сме бедни и примитивни в мисленето.Голяма част от отопляващите се на дърва в градовете не го правят от безпаричие, а защото мислят че така е по-топло и по-добре."Дядо ме се е топлил на дърва , баща ми също и аз ще съм така"-закостенялост в мисленето.В цяла Европа и Америка е забранено отопление на въглища и дърва,Русия е на газ , а ние си тровим въздуха и сечем горите.21 ВЕК СМЕ ,СЪЗДАВАТ СЕ НАНОТЕХНОЛОГИИ,ЛЕТИ СЕ В КОСМОСА , А ГАНЬО СЕ ТОПЛИ НА ДЪРВА!!!УЖАС!!! ПИСНА МИ ОТ САЖДИ!!!
75
1
 
11
 
! Отговори
Владо преди 2 дни
До 73
Една комшийка на село,наскоро преселила се от града,пък се оплакваше,че сутрин петлите кукуригали,а кучетата лаели...Та угодия няма.В селата живеят много по-малко хора и разстоянията между обитаемите къщи са големи,а и има гори,така,че въздуха е несравнимо по-чист от градския
74
1
 
9
 
! Отговори
Ром преди 2 дни
Я се отоплявам с горене на гуми,оти нема пари за дръва и
кюмур.
73
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 дни
По селата въздуха също е силно замърсен заради отоплението, но поради по-малката си площ, въздуха бързо се изчиства от вятъра. Както казваше една позната наскоро живееща във вилна зона на 5 км от София - съседите ме издушиха с тяхното отопление на дърва.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Прочетох доста мнения и...май наистина е по-добре да се живее в някое село.Дори във Варна въздуха не е добър.
71
1
 
1
 
! Отговори
помАГАТ преди 2 дни
дървата и въглищата помпат обемно специфична защита наричана ХОМОСФЕРА.

ПОдават важни сигнали за обитавани от домашни хора региони . в рядо населените вече български села и градове дървата дават незаменима укрепваща климата информация при горене.
Заради тежки увреждания на климата с нагло вредна човешка техника произвеждана под вражески контрол има готовност за вулканични изригвания
70
1
 
1
 
! Отговори
ИМА ЕМС преди 2 дни
У нас масовите убиици чрез престъпници на власт увреждат тежко въздуха с дигитално терористична видео терор техника вкл с тн цифровизация на ефира.

подобни тежки увреждания на въздуха с е лекуват трудно.
за първи път в Европа тежки увреждани я на въздуха с електромагнитен смог са засечени преди много години в Германия
69
3
 
3
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 2 дни
обсебени с наркотици от масови убиици терористи на власт в Евросъюза принудиха стотици милиони водачи да увреждат тежко въздуха с включени фарове през деня.
У нас уврежданията са жестоки заради милиони холограмни оръжия лепени на предни стъкла на автомобили въпреки изрична забрана на закона.
тежко увредени обеми до 4500 м се пълнят с остро токсичен газ с цел лечение на биосферата
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябва евтин ток! Иначе, има вероятност правителството да падне.