Парче от историята обратно у дома: САЩ върнаха древна мозайка нa Турция

Поставиха ги на оригиналното им място в град Газиантеп
Обновена: 9 дек 2018 13:36 | 9 дек 2018 13:28,
49
Парче от историята обратно у дома: САЩ върнаха древна мозайка нa Турция
Снимка: flickr

Липсващите парчета от древноримската мозайка "Циганското момиче“  бяха поставени на местата им в музея в турския град Газиантеп, след като по-рано бяха върнати от Съединените щати, пише БНР.

Общо 12 липсващи парчета с части от лицето на момичето и животински мотиви са изнесени от Турция след нелегални разкопки в началото на 60-те години, а през 1965 г. те са закупени за 35 000 долара от Боулинг Грийн Стейт Юнивърсити в щата Охайо, САЩ, от търговеца на антики и произведения на изкуството Питър Маркс в Ню Йорк.

Основната част от лицето на „Циганското момиче“ е открита случайно през 1998 г. под една колона. През 2012 г. изследвания на американски учени показват връзка между мозайките, открити край Газиантеп в Турция, и намиращите се в Съединените щати парчета. След това Турция иска тяхното връщане. Парчетата бяха върнати в края на ноември, а днес - поставени на местата им.

Мозайката е наречена „Циганското момиче“ заради сплетените коси и издадените смугли скули на изобразеното момиче. Учените обаче все още не са изяснили с точност етническия му произход. Независимо от това, мозайката е обект на голям интерес, поради това че лицето е невероятно изразително и живо.  Мозайката е най-прочутият експонат сред 30 000 кв. м. мозайки от древния град Зеугма, изложени в музея в южния турски град. Това е най-големият музей на мозайките в света.

Зеугма е основан около 300 г. пр. Хр., след смъртта на Александър Велики, от негов пълководец. Градът е завладян от римляните през 64 г. и в наши дни е разкрит при строителството на язовир. Става известен с откритите там множество артефакти, богати мозайки и фрески. Мозайките са били по-скъпи за изработка от фреските с бои, тъй като подреждането на стотици малки камъчета е отнемало много повече време и усилия.

Продължава работата на археолозите за разкриване на други мозайки от древния град.

В церемонията участва и турският министър на културата Мехмед Нури Ерсой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли някой сериозно вярва, че ако руснаците вземат Истанбул, после биха го дали на гърците. Името Константинополис може да възстановят.Но всичко това би се случило само при някаква много специфични международна ситуация. Твърде много интереси са свързани с проливите.
39
11
 
12
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Предсказано е че турция ще изчезне, а България ще е част от руската държава!
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янките издишат , скоро ще пратят и Гюлен!
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на време е Ердоган да удари Гърция !А България най-добрее да се сниши и да остави Големите да се справят с Турция!Свети Козма Етолийски 18в.,Пайсии Светогорец 20в. и др. са я предсказали!"Всичко ще започне заради милята "е казал светиКозма! Явно е имал предвид морските претенции на Гърция и Турция.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно е,че се търси повод за война и на някой ако не му издържат нервите и започне конфликт или война, ще станем пушечно месо на чужди интереси и нищо друго,затова си опичайте акъла и да се молим на Бога, такъв конфликт да не се случва по нашите земи!А може и да стане така,че цялата земя да бъде изпепелена,като виждам колко първосигнални и алчни управници има,няма да се учудя ако сътворят някоя глупост и унищожат Земята.Не провокирайте и не се поддавайте на провокации!
35
0
 
4
 
! Отговори
До Osman преди 5 години
Въобще не ме радва никаква война - и без туй сме жив-зян..И така е из цяла Европа..Всяка война е извън нормалното мислене - а нима в актуалният ни живот има нормално мислене и поведение?! И точно това ми казва че войната,катаклизмите и прогресиращото шейтанство са предстоящи..Доста години поживяхме в мир и шестото чувство нашепва за краят на този мир..? Бог или Аллах не ни е пратил на къмпинг тук ами да се понаучим-помъчим на нещо..Ами гелеши гюзел или добре дошло...
34
4
 
15
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Надявам се осъзнаваш, че подобна война ще е пагубна за България. Единствено Турция от района може да предложи военна съпротива на Русия. Всеки разумен би се стремил да избегне подобен конфликт. Видя как действаха Путин и Ердоан когато турците свалиха самолета. Наистина една подобна война не трябва да ви радва ни най малко. Това ще е поредният край на България.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.... Ot 35-45 godini v Sekretnite Programi mogat da Letiat sas svetlinni i svruhsvetlinni skorosti ...Do edna zvezda 10-12 sv.godini se stiga za 10-12 chasa ...no po TV niama kak da Nau4i6 tova .... viz v YouTube .... no i tam trabva tarsene i malko poveche mislene .. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Ot 50-60 godini US ,SU ...Kitai ...suvmestno imat Bazi i Gradove na Lunata ,Mars,Venera,Upiter,Saturn,Uran ,Neptun ,Pluton i Sputnizite im i Asteroidite susto ,s pomosta na Sivite Reptiloobrazni vidove... Niskite malki sa podchineni na visoki Sivi 2-3 metrovi
32
4
 
8
 
! Отговори
2 до Osman преди 5 години
Не пиша глупости и не разчитам на рокадата с имената - нищо не печеля! Вътрешният ми глас и п р о ч е т е н о то от мен ми нашепва че ще имате морабе с Русия - две слънца на едно небе не греят..Аналогията е очевадна - Сталин-Хитлер и Путин-Ердоган..И те бяха аркадаши в началото...
31
6
 
9
 
! Отговори
2 до Osman преди 5 години
Генеалогията е скука - вътрешното усещане за общност прави голямата купчина хора Народ...Числено ни превъзхождате,че и морално - живял съм с турци - но голямата ви имперска мечта няма да се сбъдне..Русия,вечната кост в гърлото ви..Ами това е.
30
6
 
10
 
! Отговори
Osman до 2 и 27 преди 5 години
Пишеш пълни глупости. Разчиташ Русия да се бие с Турция и да даде Истанбул на гърците, така ли? И кога Русия се е била за някого друг? А, не знам дали знаеш, но двете държави са в много по-добри отношения отколко Путин с Гърция. Или очакваш гърците да си вземат Истанбул с бой? Не знам, и двата варианти са абсолютно невъзможни. Надявам се да си разумен човек.
29
6
 
11
 
! Отговори
Osman до 27 преди 5 години
Верни са ти някои неща. Смесица е народа, но затова Ататюрк казва: колко щастлив е този, който казва турчин съм! Оттам турците знаем кои сме, бъди сигурен. Който иска да е с нас, добре дошъл. Но, ако искаш да делиш родината, нямаш място и има сопа. Спряла: кюрдите и арменците. А исляма го приемаме трудно, както вие християнството, и това никога не ни е пречило да сритаме арабите.
28
5
 
6
 
! Отговори
2 до Osman преди 5 години
Османе бе,а що ми споменаваш Щатите?! Аз разчитам на Медведь Султан - както винаги,Щатите са ми на Луната на мен! Но виж...има едни гръцки прорицател Атонски..пише че Стамбул града пак щял да е Константинополис..и май скоро..И за велика битка в небето над Руското Езеро или Кара Дениз по вашему..Самолети,ракети трясъците щели да се чуват на брега чак..И като виждам световната шизофрения..Май-май,а?..
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До голяма чуденкаПървите оргинални османци(турци) са били монголоиден тип,монголоиди,това се вижда и по старите рисунки. Но при смесването им с европейското население,продобиват европейски черти.Самата Османска империя е била смесица от народи.Тя и сега е смесица,от латиница,ирански думи,арабска религия и имена и други взаимствани неща.Турците дори не знаят какво означават собствените им имена,защото не са турски,а арабски,това не им е пречело обаче да воюват срещу арабите.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това е оригинал,то се вижда ясно изразен византийски почерк и стил.
25
10
 
12
 
! Отговори
Osman до 2 преди 5 години
Поемай към устието на Волга, хайде. Турците от Тюркистан до Балкана сме заслужили земите си. Ти нямаш сила на тепсия да ти дадат Истанбул байраците да свалиш, а си тръгнал да гониш. Когато ти пораснат топки и САЩ ти върне нещо, ще говорим. Дотогава може да спиш тихичко.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Погледнах видеото:вместо кърпа на главата новата мома е с листа в косите.Потокът на антиките винаги е бил на запад.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селевкиде, както казваше една екстрасенска:Много тела бродят наоколо, ама има малко души.Кой го брига някаква 4-и хилядна мозайка?!Те американците са същите като турците-никаква идентичност!Летоброенето им включва заличаването на народи и култури.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много странна глава има тая.Очите са и на челото а от горната част на черепа липсват към 5-6 санта.Цефалия неква сякаш..
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AUGMENTED REALITY.На финала ще сме като индианци и ще си задаваме въпроси от рода:Аз ли съм това, което съм?Съм ли аз?!Някаква кифла си направила "сто" пластични операции.Що?!За да се отърве от идентичност.Ракията е по-евтиното средство.