Демографската криза при съседите: Сърби, раждайте деца!

Сърбите не просто да бъдат убедени да правят деца, но и да останат в страната
10 дек 2018 20:21, Елка Василева
143
Демографската криза при съседите: Сърби, раждайте деца!
Снимка: архив, Reuters

"Раждайте без забавяне!", "Имаме нужда на първо място от любов и бебета!": в Сърбия, тъй като няма много пари за раздаване, правителството набляга все повече на лозунгите, за да се справи с демографската криза, която опразва страната, пише Франс прес.

Свързан с масовата емиграция, главоломният спад на раждаемостта стана причина населението на балканската страна тази година да спадне под прага от 7 милиона души, сочи официалната статистика.

Раждаемостта в Сърбия е една от най-ниските в Европа. Световната банка я изчислява на 1,5 деца на жена при необходими 2,1 за запазване на населението. Според ООН през 2050 г. жителите на Сърбия ще бъдат с още 15% по-малко.

Властите търсят решения, понякога отчаяни. Президентът Александър Вучич призова през пролетта да се строят ниски жилищни сгради. Причина е "проучване, според което, когато бъдат построени 40-етажни блокове и в тях бъдат настанени 110 двойки, утре ще има 120 или 130 деца, докато в къщи или в дву-, три- или максимум четириетажни сгради, ще има 210 или 220 (деца)".

Според Славица Джукич-Деянович, министърката без портфейл, която отговаря за демографията, "факт е, че в покрайнините на градовете, когато сградите имат дворове, където децата да играят, а родителите да пият кафе. . . се чуват по-често радостта и виковете на децата".

В началото на 2018 г. правителството започна национална кампания, в която всеки можеше да предложи лозунг. "Мамо, не искам да съм сам. Татко, искам братче", "Стига думи! Нека се чува плач на бебета!", гласяха, например, някои предложения.

"Не правете нищо, просто раждайте"

Компаниите, които подкрепят своите служители, станали млади родители, ще получават награди.

И един нов закон въвежда помощи, които може да достигнат до 250 евро месечно в продължение на 10 години, за многодетните семейства, с повече от три деца - сума, която не е за пренебрегване, когато средната заплата е около 400 евро.

"Майка, която роди трето или четвърто дете, ще получи 30 000 динара от държавата, за да не прави нищо. . . просто, за да ражда", коментира президентът Вучич.

Майките, които вече са родили три деца, преди този закон да бъде гласуван в края на 2017 г., нямат право на тези бонуси. В повечето случаи според Татяна Мацура - опозиционен депутат, борещ се за въвеждането на истинска семейна политика, тези промени няма да компенсират хроничния недостиг на средства и проблеми. "Законът предвижда една жена да трябва да работи 18 месеца без прекъсване, за да получава помощи по време на своя отпуск по майчинство", дава тя пример пред Франс прес.

И какво се случва "с многобройните жени, които работят на черно", пита тази адвокатка, която твърди, че е получила сигнали за такава практика от повече от 1000 жени. Според различни оценки над една четвърт от населението на Сърбия в трудоспособна възраст работи на черно - дял, който е още по-висок при жените.

Уязвими, тъй като законодателството слабо ги защитава, сръбкините, които декларират доходите си, често биват уволнявани, след като се върнат от отпуск по майчинство, казва Татяна Мацура.

Масова емиграция на младите

Почти всеки трети младежи в Сърбия е безработен и не получава никакви помощи и несигурността кара мнозина да се колебаят.

Наета на непълен работен ден, Кристина Маркович, 22-годишна дипломирана икономистка, живее с безработен. "Искаме да направим семейство, но не и докато нямаме стабилна работа" със социално осигуряване, казва младата жена, според която новото законодателство влошава нещата за жените, които взимат заплата, осигуряваща спокоен живот.

Те ще получават само 1200 евро, а не еквивалента на пет заплати, както преди. Такъв е случаят с Андрияна Маринкович, 33-годишна майка на бебе: "За щастие, моята работодател реши да плати разликата, което ми позволява да остана в отпуск по майчинство. В противен случай трябваше да се върна на работа."

Според министър Джукич-Деянович "всяка година семействата, на които им се ражда първо дете, намаляват с 1000". "Онези, които напускат Сърбия, са средно на по 27,8 години" - "възраст, на която би трябвало да станат родители". "Трябва да се заемем с въпроса за миграцията - нещо, което Сърбия не е направила досега", казва тя. Залогът не е просто да бъдат убедени сърбите да правят деца, но и да останат в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
сърбите не са във ес,затова имат демографска криза.Българите са в ес затова нямат демографска криза!!!! Българските роминямат край.Роми не раждайте деца! Това е молба от българи и ес
96
5
 
5
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
Ако нема да првите деца не се женете.След 5-6 години ангелчето става луцифер...
95
2
 
5
 
! Отговори
Адонис преди 5 години
До КоджакафалиятаРавни сме уж ама като дойде сметката се правят на дами.
94
2
 
9
 
! Отговори
Коджакафалията преди 5 години
Жената след десетки хиляди години еволюция е определена да стои у дома и да ражда и да готви и да клюкари с другите дами,а не да ловува/работи.Сега подложени от около 50 години на стреса на външната среда или се депресират или феминизират/възмажават ине им се ражда ,а гонят кариера.Мъжете и жените са равни в сегашното време въпреки коренните разлики погледнато биологично и психологично....
93
6
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Какъв крах бе османчо, на тебе кой ти е казал че някоя жена трябва да те търпи пък теб, те тези неща си имат две страни нали се сещаш. Ама споко, научно-техническият прогрес има решение за всичко, идват секс-роботите, те търпят всичко, и на бой носят.
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на село - в западна България, дедото -на жената баща- на сто човека се моли да им подари къща с двор-само за да не я разбиват ромите и не намери желаещ така че не сме по-напред по раждаемост от комшиите
91
0
 
25
 
! Отговори
Край преди 5 години
София е ултра детемразна. При въпрос в един блок какво да се направи в двора му. 80% ще кажат паркинг, 15% градинка и само 5% ще кажат детска площадка.Вземете една количка и тръгнете с нея из София - Тротоарите са заети от коли /нищо че е забранено/ лаят ви бездомни кучета. На улицата ви бибкат че пречите.Това не е среда за гледане на деца.
90
2
 
19
 
! Отговори
Osman до мама преди 5 години
Цитат: 'Сексът стана лесно достъпен, не им се налага да полагат усилия, съответно няма нужда да си правят труда да търпят жена'. Тук си много права, и това е в основата на краха на феминизма, слава Богу. А може би, вместо да се разчита на екслузивността на стоката, която предлагате за да ви 'търпят', трябва да се замислите да предложите нещо повече. Не сме 60-те и сексът е лесно достъпен. Никой не би търпял всевъзможни капризи срещу...сещаш се. Свърши тя. Замислете се, феминизма умира.
89
2
 
7
 
! Отговори
османски неволи преди 5 години
Доведете го! кресна бюлюкбашията.Доведоха Османлията облечен в женски дрехи,размазан грим и подути очи.Бяха го хванали да проституира в района на казарматаХвърлете го в нужника! заповяда бюлюкбашията и Оcмaнлията потъна в някаква ужасна смрад.
88
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен до Мама преди 5 години
За да раждат жените деца, те не трябва да бъдат под икономическата принуда да работят и да издържат семействата си със своите доходи. Жените, които искат да си правят кариера и да печелят пари да работят, но жени, които желаят да си останат в къщи трябва да имат тази възможност, но тя никога няма да им се предостави, няма да го позволят световните кукловоди, които целят намаляването на броя на населението на Земята и са нарочили цели нации за изтребление и унищожение.
87
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МамаКъде са такива *** като тебе, аз все попадам на откачени жени.. забелязвам напоследък, че свестните жени се хващат с кофти мъже, а свестните мъже се хващат с кофти жени. Има нещо сбъркано в чипа на хората.
86
9
 
44
 
! Отговори
Мама преди 5 години
За да раждат жените деца, трябва и мъжете да участват. Днешните млади мъже са изключително мързеливи. Сексът стана лесно достъпен, не им се налага да полагат усилия, съответно няма нужда да си правят труда да търпят жена, какво остава за деца, въобще отказват да се обвързват. Аз родих едно дете и още беше бебе, таткото се върна при Мама. Заради бебето не можел да се наспива и не се чувствал добре на работа. Ако имах мъж до себе си, бих родила три деца, но без помощ едва се справям и с едно.
85
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сръбската империя (Югославия) беше най-голямата федеративна държава в Европа след СССР. Цоцаха от двата лагера и се къпеха в пари и респект. Но по едно време руснаците подлъгаха сръбските социалисти да им пристанат и резултатът е на лице.Преди 15 години сръбският БВП беше по-голям от българския. Сега българския е почти два пъти по-голям. И разликата се увеличава.
84
3
 
25
 
! Отговори
Кругер преди 5 години
До АнонименБратле, не знам дали си от Видин, но сърбите се МОЛЯТ за български паспорт. Аз като отида там и поне 1-2 ме питат дали има начин. Не им се седи и на тях. Безработицата им е 20% и са с по-нисък стандарт от нас. Влязат ли в ЕС половината ги няма още първата година!
83
6
 
27
 
! Отговори
Дебър До ястреба осм преди 5 години
До османлията Не забравяй ,че като влизат на Балканите са орда сбирщина и превземат крепост след крепост защото нямат сила за директен щурм Нямат популация и вземат жени християнки ,нямат войници и вземат деца за еничари Като си турчин виждаш ли каква огромна Днк разлика има между бг турци и турците в Турция Потурчен бг си от 200-300год
82
3
 
6
 
! Отговори
До Руский преди 5 години
не забравяй че и ти си българин
81
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам от ктде са я изровили тая информация .Аз съм от Видин и ходя до Сърбия 2 пъти седмично нашите села са празни повечето са с по 3-10 души население .Сръбските села са пълни с хора деца аптеки .Повечето от сърбите които познавам са и с 3 деца .Проверете лесно в гугъл мапс се вижда селата са им пълни с хора .
80
30
 
14
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До РускийМи дааааааа ... извинявам се за грешката на дедите ми, че не са постъпили с дивите балкански *** по същия начин, както са постъпили например англичаните и испанците нс техните ***. От 120 милионно населени в северна Америка след 500 годишно управление днес са едва 5 милиона. В Австстралия - тоже!Дкато моите деди за същото време ги размножили балканските диваци от 400 хил. на 3 милиона! И за благодарност сега ни хапят като побеснели чакали! Но Аллах си знае работата!!
79
4
 
11
 
! Отговори
179 преди 5 години
През 2001 средната възраст на Българският етнос е 48 години. На ромският е 19 години.
78
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там където живея някога всички лампи от съседния блок светеха. След 10 години еврочлевство светещите лампи от съседния блок са редки колкото зъбите на престарял ром от стoлипиново. По улиците няма хора. Няма вече деца които си играят. От моя блок няма вече млади. Всичките заминаха на някъде. Аз на очите си ли да вярвам или на партийните апаратчици-еврофили и американофили как всичко било супер, така че дайте да се хилим на Сърбия и Русия? Мама ви..