Демографската криза при съседите: Сърби, раждайте деца!

Сърбите не просто да бъдат убедени да правят деца, но и да останат в страната
10 дек 2018 20:21, Елка Василева
143
Демографската криза при съседите: Сърби, раждайте деца!
Снимка: архив, Reuters

"Раждайте без забавяне!", "Имаме нужда на първо място от любов и бебета!": в Сърбия, тъй като няма много пари за раздаване, правителството набляга все повече на лозунгите, за да се справи с демографската криза, която опразва страната, пише Франс прес.

Свързан с масовата емиграция, главоломният спад на раждаемостта стана причина населението на балканската страна тази година да спадне под прага от 7 милиона души, сочи официалната статистика.

Раждаемостта в Сърбия е една от най-ниските в Европа. Световната банка я изчислява на 1,5 деца на жена при необходими 2,1 за запазване на населението. Според ООН през 2050 г. жителите на Сърбия ще бъдат с още 15% по-малко.

Властите търсят решения, понякога отчаяни. Президентът Александър Вучич призова през пролетта да се строят ниски жилищни сгради. Причина е "проучване, според което, когато бъдат построени 40-етажни блокове и в тях бъдат настанени 110 двойки, утре ще има 120 или 130 деца, докато в къщи или в дву-, три- или максимум четириетажни сгради, ще има 210 или 220 (деца)".

Според Славица Джукич-Деянович, министърката без портфейл, която отговаря за демографията, "факт е, че в покрайнините на градовете, когато сградите имат дворове, където децата да играят, а родителите да пият кафе. . . се чуват по-често радостта и виковете на децата".

В началото на 2018 г. правителството започна национална кампания, в която всеки можеше да предложи лозунг. "Мамо, не искам да съм сам. Татко, искам братче", "Стига думи! Нека се чува плач на бебета!", гласяха, например, някои предложения.

"Не правете нищо, просто раждайте"

Компаниите, които подкрепят своите служители, станали млади родители, ще получават награди.

И един нов закон въвежда помощи, които може да достигнат до 250 евро месечно в продължение на 10 години, за многодетните семейства, с повече от три деца - сума, която не е за пренебрегване, когато средната заплата е около 400 евро.

"Майка, която роди трето или четвърто дете, ще получи 30 000 динара от държавата, за да не прави нищо. . . просто, за да ражда", коментира президентът Вучич.

Майките, които вече са родили три деца, преди този закон да бъде гласуван в края на 2017 г., нямат право на тези бонуси. В повечето случаи според Татяна Мацура - опозиционен депутат, борещ се за въвеждането на истинска семейна политика, тези промени няма да компенсират хроничния недостиг на средства и проблеми. "Законът предвижда една жена да трябва да работи 18 месеца без прекъсване, за да получава помощи по време на своя отпуск по майчинство", дава тя пример пред Франс прес.

И какво се случва "с многобройните жени, които работят на черно", пита тази адвокатка, която твърди, че е получила сигнали за такава практика от повече от 1000 жени. Според различни оценки над една четвърт от населението на Сърбия в трудоспособна възраст работи на черно - дял, който е още по-висок при жените.

Уязвими, тъй като законодателството слабо ги защитава, сръбкините, които декларират доходите си, често биват уволнявани, след като се върнат от отпуск по майчинство, казва Татяна Мацура.

Масова емиграция на младите

Почти всеки трети младежи в Сърбия е безработен и не получава никакви помощи и несигурността кара мнозина да се колебаят.

Наета на непълен работен ден, Кристина Маркович, 22-годишна дипломирана икономистка, живее с безработен. "Искаме да направим семейство, но не и докато нямаме стабилна работа" със социално осигуряване, казва младата жена, според която новото законодателство влошава нещата за жените, които взимат заплата, осигуряваща спокоен живот.

Те ще получават само 1200 евро, а не еквивалента на пет заплати, както преди. Такъв е случаят с Андрияна Маринкович, 33-годишна майка на бебе: "За щастие, моята работодател реши да плати разликата, което ми позволява да остана в отпуск по майчинство. В противен случай трябваше да се върна на работа."

Според министър Джукич-Деянович "всяка година семействата, на които им се ражда първо дете, намаляват с 1000". "Онези, които напускат Сърбия, са средно на по 27,8 години" - "възраст, на която би трябвало да станат родители". "Трябва да се заемем с въпроса за миграцията - нещо, което Сърбия не е направила досега", казва тя. Залогът не е просто да бъдат убедени сърбите да правят деца, но и да останат в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вилает на Гръция ке сме.
76
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия е 6 милиона ама 95% са сърби, а България е 6 милиона ама 2/3 са пенсионери, роми и турци
75
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100 Сърбия е по зле и от България,от 10 млн./с Косово/ през 80 те ,сега е 6,5млн.!30-40хил.годишно по-малко сърби е същото като при нас!
74
10
 
0
 
! Отговори
аустрейлиън оупън преди 5 години
озманйе ,западняка го е измислил ВИЕ ТЪ ПИ НА СРАНИ ***, ЩЕ СТЕ НОВИТЕ ЕВР ОГЕ ЙЦИ,МОЖЕТЕ ДА СИ Е БЕТЕ КОЙТО И КАКТО ИСКАТЕ ,ТОВА КОЕТО Е РЕАЛНО И ВАЖНО Е НЕДОСТИЖИМО ЗА ВАС ОЗВЕРЕЛИ И ОСВИРЕПЕЛИ ОРГАНИЗМИ,ЖАЛКА ТОР.
73
36
 
9
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
А в историята за България съвсем нищо няма да остане. Топите се по-бързо от украинците. Такава е участта на предателите.
72
8
 
38
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Битката е изгубена не само за Сърбия, а за целият свят, подвластен на религията феминизъм. Пагубна и за мъжете и за жените. Срещу нея имат стройната система на Исляма. В един хадис пророкът казва: Засади семето, даже да видиш, че настъпва края на света, посади семето! Сещате се, че не говори за дърво. Лека нощ, ама не спете много.
71
1
 
15
 
! Отговори
До 87 преди 5 години
В Историята за сърбия все нещо ще пише. Майстори на плескавицата
70
3
 
8
 
! Отговори
До 87 преди 5 години
Намери ме!! Добре, че бяхме българите та да имате букви,които сега ползваш ти и гаджето ти Путин. 1 куче дет не лае ,не хапе
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромизацията и на сърбите започна...
68
3
 
1
 
! Отговори
аустрейлиън оупън преди 5 години
нйес бйе гйе,нйес бйе гйе,нйес бйе гйе ,ураааааааааааааааааа.к е нефииииииииииииииии
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КуткатаЕвроколхоза "добре" ви действа. Масово сте за лудницата. Преди лягане да погледнеш под леглото за Путин. България е най-бързо изчезващата нация в света, а той за Сърбия плаче. Кокиче, и да тичате срещу нас не можете да ни стигнете.
66
3
 
0
 
! Отговори
аустрейлиън оупън преди 5 години
имамм във ю тюб е като дявол да прай добро,между другото буквалния превод на тос к енеф е "уи уил гив дем фертилити" димек в бъдеще време ,ама тос *** е *** ,тоест не е духовно лице ,и както всички знаем ,реалните духовници ИЗБЯГВАТ ПУБЛИЧНОСТ НА ВСЯКА ЦЕНА.
65
2
 
12
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Ще ни споменават,не бой се. От Калотина кат влизаш в Бг при Сливница погледни наляво. Колко бой сте яли и колко още ще ядете,нямате си и на представа
64
13
 
10
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Всички ПРАВОСЛАВНИ славяни - руснаци, българи, сърби, черногорци, македонци( вид българи) сме в демографска криза. Защо ли? Защото сме правили комунизъм. И сега сме бедни...
63
22
 
6
 
! Отговори
Сърбин преди 5 години
Домъкнати на конско седло от степите на Азия, смес от кутригури, оногондури, всякакви чукундури и конски фашкии,редовно и продължително опрашвани от гърци, кумани, хуни, татари, черкези, турци, сърби, унгарци, франкии кой ли не, минал от тук,и имаме претенции за бели европейци!!!Сълза и смях!
62
2
 
17
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Ще ни надживее ли Сърбия не знам, но не България е страната която от 270 х кв км стана 77 х кв км(по-малка от Бг). Уж руснаците са ви големи приятели,пък горивата у вас най скъпи. Тъй че кого ще надживее е мн относително
61
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългapaци сбогом :) Вие сте вече минало! Даже и в историята няма да ви споменават.
60
15
 
6
 
! Отговори
Чък Норисов преди 5 години
Пишман бели хора като нас българите, са били диви и безписмени варвари, облечени в нещавени кожи,когато арабите са били центърът на тогавашната наука, изкуство и цивилизация.Културни хора, заимствали по-древните от тях култури и наука.Дали химията, алгебрата, развили астрономията...А ние?Домъкнати на конско седло варвари, смесили се със славянската свлоч.Отделно, пет века осеменявани от всякаква османска паплч.Тях трябва да ги е гнус да се смесват с нас, не на са - с тях.
59
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългapaците са на изчезване, което е супер добра новина! Едни киpтaци по-малко!
58
1
 
0
 
! Отговори
Филип III Тракийски преди 5 години
Не бе, чудех се защо си се фрустрирал толкова.