Паника в гръцкия кабинет за Преспанското споразумение

Възможно е да бъде разклатено крехкото мнозинство за ратификацията
10 дек 2018 12:45, Елка Василева
11
Паника в гръцкия кабинет за Преспанското споразумение
Снимка: архив, Reuters

Вероятността да бъде разклатено крехкото мнозинство за ратификацията на Преспанското споразумение в гръцкия парламент след изявленията на македонския премиер Зоран Заев за възможно преподаване в Гърция на македонски език и за "Егейска Македония" е основна тема на днешния гръцки печат.

Партията Потами помрачава перспективите пред Преспанското споразумение, пише днес на първа страница "Ефимерида тон синдактон". Вестникът коментира публикациите в две неделни издания, че лидерът на партията Ставрос Теодоракис е заявил пред свои близки сътрудници, че "първо ще видим официалните текстове на конституцията на Бившата югославска република Македония и после ще определим позицията си".

В по-ранните си изявления Теодоракис беше казал, че ще подкрепи ратификацията на споразумението в гръцкия парламент и беше основният аргумент за увереността на СИРИЗА, че ще успее да прокара документа въпреки несъгласието на коалиционния си партньор "Независими гърци".

Още по темата

"Ефимерида тон синдактон" пише още, че вчера правителството е поискало Теодоракис да изясни действителната позиция на партията си. Според някои публикации центристът Теодоракис търси сближение с дясноцентристката Нова демокрация преди предстоящите догодина избори. Самият лидер на Потами вчера отхвърли подозренията, че търси място в листата на Нова демокрация.

"Паника в кабинета за Преспанското споразумение", е заглавието в "Елефтерос типос", който пише, че след войната с лявоцентристкото Движение за промяна, правителството е отворило нов фронт и с Потами.

"Катимерини" пише, че след последните изявления на македонския премиер Зоран Заев, които намекват за съществуването на "македонско" малцинство в Гърция, "аритметиката на Ципрас" е започнала да се обръща. Освен 145-те гласа, с които разполага СИРИЗА, правителството разчиташе на още 8 гласа от различни групи, за да постигне мнозинство от 153 гласа - с два повече от абсолютното мнозинство от 151 гласа. Сред осемте бяха четирима от шестте депутати на Потами, лидерът на Демократичната левица Танасис Теохаропулос, както и трима независими депутати.

В момента обаче от Потами сигурен изглежда само Спирос Данелис. Освен Теодоракис още двама депутати от Потами започват да изразяват колебания, като единият настоява да бъде подписан допълнителен протокол към Преспанското споразумение, който да изясни "сивите зони" в него - нещо, което правителството не разглежда като възможност. Теохаропулос пък заявява, че ще подкрепи споразумението само ако веднага след това бъде разпуснат парламентът и бъдат насрочени предсрочни избори.

Според вестника премиерът Алексис Ципрас има сигурни само 150 гласа - 145 от СИРИЗА, Спирос Данелис от Потами вероятно Катерина Папакоста, която наскоро влезе в правителството, още един независим депутат и двама от Независими гърци. Според правителството ратификацията може да стане и с обикновено мнозинство от 150 гласа, но според "Катимерини" това ще бъде голям удар по авторитета на споразумението и на самия премиер, предаде БТА.

"Филелефтерос" коментира, че "няма мнозинство в парламента" и че "рухва шантажът на кабинета". Според вестника сега, когато са станали ясни негативните последици на споразумението Ципрас - Заев за страната, рухва безчестната коалиция, с която правителството се опитвало да проникне в демократичната опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
М. Мартинов преди 5 години
Не се заблуждавайте със собствените си тълкувания. Истината е, че македонците са предпочитан народ от западна Европа и САЩ и то не от вчера. Винаги са се ползвали с тяхното уважение. Погледнете западните географски карти на Европа. В много от тях София даже не е отбелязана, а едно никакво Скопие винаги е на лице. Македанците имат и изключително силно лоби в американските правителствени среди, докато българите въобще не се въприемат като сплотено национално общество там.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не мисля че Северна или каквато и да е била географски определена Македония е решение на гръцкия (и български) проблем. Трябва ясно да има разлика между античната Македония и сегашната. Примерно Новомакедония или Славяномакедония. Или официално да признаят че не са преки наследници на македонците. Аналогично у нас. Българите са дошли и основали държавата. Ние сме българи, а тях наричаме прабългари, тъй като сме смес с други племена.
8
5
 
11
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Гърците не могат да си позволят да спират влизането в НАТО,защото това е категорично желание на САЩ!Могат само да си изпросят някой бонус.Обаче с ЕС-джендърите нямат проблем и винаги могат да препънат макетата,а американците не се интересуват от тая тема.От друга страна,членството в ЕС е жизнено важно за македонците(не шиптъри)-за да има къде да бягат.Че Македония има някакво бъдеще никой не вярва...С каквото и да е име и членство.
7
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"македонците трябва да се знае,че са като усойниците,само че още по-подли!"Бих казал и по-***!Номерата им минават само пред нашите национални предатели,а в Гърция-не!Ако Зайо си беше мълчал,нямаше да има проблеми.Впрочем въпросният договор хич не е лош за Гърция,до към 90% от исканията и бяха приети.Освен това сигурно им бяха обещани и финансови бонуси.Македонски искания за каквото и да е нямат шанс да се осъществят в Гърция,така че проблемът е другаде-вътрешни боричкания.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата нещо се закучи. "Заешки" издънки, гръцки извъртания...Щом толкова ЯКО пишат за КРЕХКОТО мнозинство в гръция парламент...нещата, май, вървят към "Ойде коньо у реката"... Северна Македония, Гръцки мераци...
5
7
 
21
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
До 1Не е точно така, просто усеща, че решението за това Македония да е в ЕС, не зависи нито от гърците нито от нас. Тази територийка ще бъде в НАТО и респективно в ЕС, и господарите на света ще го направят по един или друг начин, затова и е толкова смел.
4
6
 
26
 
! Отговори
За преди 5 години
македонците трябва да се знае, че са като усойниците, само че още по-подли!
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bravo na makedoncite,revnostno zashtitavat svoite sugrajdani ot pogurchvaneto im ot gruckite vlasti,ne sa kato nashite pishman politici koito daje ne spomenavat che v GURCIA,SURBIA jiveyat nashi sunarodnici
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ципрас - Заев за страната, рухва безчестната коалиция, с която правителството се опитвало да проникне в демократичната опозиция.' Тук вече накрая Зелка използва заучени фрази и май вече Ципрас стана диктатор щом виждаме израза "демократичната опозиция"
1
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев започва да се " ..... на метеното", както гласи един български израз... С двуличието си спрямо България и Гърция той постига това, че и от Гърция и от България вече се искат допълнителни анекси към съответните двустранни договори. А партньор с такова поведение не заслужава да влиза в ЕС, защото тогава коварството му ще стане неприкрито!