Заев: Мое право е да съм македонец, да говоря македонски

Така македонският премиер отговори на вицепремиера Каракачанов
Обновена: 10 дек 2018 19:41 | 10 дек 2018 19:39,
298
Заев: Мое право е да съм македонец, да говоря македонски
Снимка: Архив, Reuters

С България вече е постигнат Договор за приятелство, а с подадената ръка двете държави си признават, че част от историята е и обща. Но и самият Договор дава възможности за взаимно уважение на двете страни, заяви македонският премиер Зоран Заев днес на дебати в Щип за конституционните промени, запитан от гражданите за изказването на лидера на българската националистическа партия Красимир Каракачанов за оспорване на членството на Македония в ЕС, предаде агенция МИА.

Още по темата

Заев каза, че очаква европейските ценности да бъдат приети от всички, предаде БТА.

"Мое право е да съм македонец, да говоря македонски език. Това е европейска ценност. Очаквам наистина европейските ценности да бъдат приети от всички така, както подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в духа на приятелството и ще продължа да градя приятелство, без разлика по какви причини някой базира свои изявления или подобно. Вярвам, че и господин Каракачанов, и министър Захариева, и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски на нашия народ", каза Заев.

Той отбеляаза, че Европа му позволи да се да се обърне на македонски в Европейския парламент и с това потвърди македонския език.

"Достатъчно сме затънали в миналото, трябва да се върви напред към бъдещето", каза македонският премиер.

"Оставам поборник за изграждане на приятелство с Гърция и България, макар този път да не е лесен, тъй като ще се появяват различни пречки. Но трябва да градим приятелство, защото с тези договори то не е дадено веднъж завинаги, а трябва да се грижим за него, да го защитаваме и да гледаме напред, защото това същевременно е и в интерес на гражданите на Македония и на гражданите на България", подчерта Зоран Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
2
 
2
 
! Отговори
Македонец преди 5 години
Не ми се верува што читам по коментариве. Па вие бугарите, поголемиот дел, сте биле многу злобен народ, па се чудите зошто не ве сакаме. Дури и да е вистина дека Македониа постои од 1945, сепак факт е дека постои Македониа, постои македонски народ, македонски азик и сите ние тука во Македониа сме горди на тоа. Да, поблиски ни се Србите, бевме во заедничка држава 45 години, ист азик, книги, весници, тв канали. Ние не ве мразиме, сакаме да бидеме приатели, но да бидеме рамноправни во се.
245
0
 
1
 
! Отговори
Филип III Тракийски преди 5 години
Гледам, че сте на тема спорт. Тъй като спорта не е само футбол, дайте да видим колко медала има България от олимпийски игри и колко имат югославските супермени, които са били уж по-качествени от нас във всяко едно отношение... От официалната таблица на МОК е видно, че "непълноценните" българи са спечелили общо 224 медала /летни и зимни олимп. игри/. Златни медали в бокс, борба, щанги, гребане, худ. гимнастика, лека атлетика, спортна стрелба...Югославия с нейният народ от ангели -94!! Ха сега де!
244
0
 
0
 
! Отговори
Коритаров Live преди 5 години
Югославя има две 4-ти места мисля, и два пъти са втори на Евро-шампионата, е в стария и първи формат, 1960-финал с СССР, и 1968, отстраниха на полуфинала световния шампион Англия, а Италия бандитски отиде на финала след 1-1 с СССР, И ПРОСТО ЕДНА МОНЕТА ЕЗИ-ТУРА , И АЙДЕЕЕ !...Югославия има и 3 място на още един Евро-шампионат--доманшният им от 1976 година !
243
0
 
2
 
! Отговори
Петелът преди 5 години
Прехваленото четвърто място на Югославия от 1930, заради което снимаха антибългарския филм "Монтевидео", даже не си струва да се брои. Всички знаят какво е било техническото ниво на футбола тогава и популярността му в световен мащаб. Факт е че въпреки 2,5 пъти по-голямото население Югославия има паритет с България по брой спечелени преки срещи, а 4-тото място на България от 1994 г. (и отстраняване на действащия св. шампион) е с много по-голяма тежест от двете 4-ти места на юготата от преди 70 г.
242
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма Македонски език защото няма кой да го признае жалко ,че Македония е държава на абусурдите!Говори против България за да трупа точки пред *** в държавата му .Изпусна Груевски той е един лъжец като всичките политици в Северна Македония от македонски произход защото Албанците са умни и хитри чакат момента !Те показват агресия към саседите си и утре ще са агресори и към Албанците!Светът няма да позволи държава да краде история и език !
241
0
 
9
 
! Отговори
агенция фикус преди 5 години
твое право е скоро да заговориш на албански *** диалекта на който говориш нема нищо общо с македонския език а и ти не си македонец ашладисан сърбо-татарин си даже не си знаеш произхода вентилатора скоро че те отвее
240
0
 
5
 
! Отговори
Хигиенист преди 5 години
Всеки има право да се самоопределя било то като македонец или примерно като марсианец, но за образованите хора и в двете твърдения не звучат гордо, а нелепо, даже налудничаво !
239
1
 
3
 
! Отговори
До 250 Щирлиц преди 5 години
Не е ли късно сега за друсане ! Или това нова мо да сред софииските гендари ?
238
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До това води "мирното"съжителство със сърбите,и коминтерновската политика на Сталин,внедрена тук от родните червени мутри.
237
0
 
6
 
! Отговори
Исти преди 5 години
"Македонски" език е друго име на Българския. Затова ти Заев ако искаш си го наричай и тилилейски,но той няма да стане такъв заради думите на този или онзи,а пак ще си остане Български! Защо е нужно тогава да измисляш на родния си език други имена,като той си се нарича Български от хиляди години- за да се правиш на интересен ли? Това вече не е интересно нито е модерно- напротив,позорно е!
236
0
 
9
 
! Отговори
ай сифон преди 5 години
Боли ме Маленхерата за руския газ тръби и Гъзпром
235
0
 
10
 
! Отговори
дилъра бб преди 5 години
***
234
0
 
16
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Заев, такива като тебе ги самоопределям като пееррассии. И си е ваш проблем, че продължителните възвратно-постъпателни движения в/във устата/ануса няма да ви направят такива за каквито се самоопределяте, а само ще изглеждате още по-жалки. И за поредн път, Заев, се замисли след 10-15 години да не се изправиш пред дилемата дали официалния ви език в измислената държава да бъде Български или Албански....
233
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Путев се разбра с Ципрев турският газ да премине през Гърция,за Македония Сърбия и.т.н.Руските медии бълват антибългарски приказки.Това е,защото са се разбрали с турците да ни оставят на тяхно разположение срещу Сирия...
232
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Югославия беше (и като гледам все още е) диагноза.
231
0
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
До кога ще показвате любимеца но Бойко Борисов?Хайде, махайте материала и ги оставете да ......
230
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зайо твойто право е само да гризеш морковите на Тръмп и Путин и да ги питаш на кой чуе харесало повече, че да те направи своя ***.
229
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМиличък, не искам да ти убивам националистическия плам, ама Югославия има ДВЕ четвърти места на световни първенства, и още два сребърни медала и едно четвърто на европейски! Сърбите почти редовно са на световни и европейски, а България не е била на световно от 98-***! Нормално е макетата да предпочитат Сърбия пред България, просто винаги са били по-напред, а хората също са по-качествени (нищо лично!).
228
5
 
9
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
винаги сме били така с водачи национални предатели и за това сички съседи откъснаха живо месо от България, а македонците им промиха мозъците!
227
0
 
17
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!