В ООН: Косово и Сърбия във вербален сблъсък

Александър Вучич призова Прищина да бъде укротена
18 дек 2018 08:50, Елка Василева
30
В ООН: Косово и Сърбия във вербален сблъсък
Снимка: БТА

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич влязоха във вербален сблъсък на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи, дни след като парламента на Прищина гласува за трансформирането на съществуващите сили за сигурност в армия, предадоха ДПА и Франс прес.

"Ако Косово е допуснало грешка, тя е само, че изчакахме пет години със създаването на армия", заяви Тачи. "Косовските войници ще бъдат войници на мира и армията на Косово ще допринася за стабилността в региона", увери той. Според косовския президент ООН трябва да преразгледа степента на ангажираността си в Косово, защото вниманието му е необходимо за справяне с истинските проблеми пред днешния свят.

Сръбският президент Вучич обаче призова ООН да "укроти" и възпре Косово и в бъдеще да играе по-важна роля в диалога между двете страни. Той отхвърли "така нареченото суверенно право" на Прищина да изгражда собствена армия и заяви, че е "много притеснен, много загрижен и дори малко уплашен" за последствията, които ще има за региона създаването на косовска армия.

Още по темата

Нито в един документ на нито една международна организация и дори в собствената конституция на Косово няма и дума за трансформиране на силите за сигурност, подчерта Вучич и цитира съответния параграф. Той не пропусна да отбележи, че Белград не признава косовската конституция.

Сърбия продължава да смята населеното предимно с албанци Косово за своя територия, макар че регионът обяви независимост преди близо 11 години, отбелязва ДПА. Етническите албанци се разбунтуваха срещу управлението на Белград през 1998 и 1999 г. и започналата война доведе до намесата на НАТО срещу Сърбия. Оттогава в Косово има водени от НАТО миротворчески сили.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасения от плановете за подсилване на косовските сили за сигурност и отбеляза в изявление, че всякакво ограничаване на отговорностите на водената от НАТО мироопазваща мисия би противоречало на отнасящата се до нея резолюция на Съвета за сигурност.

САЩ изразиха подкрепата си за трансформирането на косовските сили за сигурност. Китай призова двете страни да се въздържат от всякакви изказвания, която подхранва напрежението. Европейските страни членки на Съвета за сигурност разпространиха декларация, призоваваща за диалог, с цел постигането на "споразумение за пълна и правно обвързваща нормализация" и създаването на условия, позволяващи подновяването на диалога, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че решението на Косово е грубо нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която е основополагащ акт за решаването на конфликта в Косово, предаде ТАСС. Той определи като безотговорна, беззъба и преминаваща опасната линия политиката на ЕС към Косово и предупреди, че появата на косовски въоръжени сили "е заплаха за мира и сигурността в региона и води до риск от повторение на въоръжения конфликт".

Прищина трябва незабавно да отмени решението за създаване на собствени въоръжени сили, което нарушава резолюция 1244, призова руският дипломат. Той предупреди, че появата на "така наречената косовска армия е екзистенциална опасност за сърбите". "Достатъчно е да напомним, че в редиците на силите за безопасност на Косово има немалко бивши бойци на така наречената Армия за освобождение на Косово, отговорна за военни престъпления и престъпления против човечеството по време на конфликта", подчерта Небензя. Той изрази опасения, че е възможно "нахлуване на въоръжените косовски албански подразделения в населените със сърби райони на север с цел установяването със сила на контрола на Прищина над цялата територия на Косово" и заяви, че не изпитва увереност в способността и готовността на международните сили за сигурност да предотвратят подобна операция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Резолюция ООНТочно! Браво!
25
4
 
9
 
! Отговори
Резолюция ООН преди 5 години
С какво бре Захариева, наследничко на Митов, Русия те заплаши в Черно и Азовско море, с бомба ли те заплаши в 12 клм. български води?С какво бе жена, ами ББ, вие нормални ли сте? Да бяхте питали БГ народът, с какво Русия ни заплашва в Азовско и Черно море?Ще видите Белене, газ, хъб на куково лято.САЩ ви предлагат война и ДЕСЕТ МИЛИАРДА да им платите за фърчила секънд хенд,и имат безплатни бази.Русия ви предлага икономически проекти.Ще избягате по хасиендите в САЩ, а българите ке воюват.
24
2
 
7
 
! Отговори
Резолюция Крим преди 5 години
А нещо за позицията на България и новата резолюция на ООН, БГ не само, че признава грубата военна сила в Черно и Азовско море, но и милитаризация на Крим.Забележете учствала в изготвянето на Резолюцията - БГ.ГЕРБ ще ни вкарат във война - без българите да знаят, къде е позицията на МВнР, да чуем пуделите на САЩ?66 поддържат Резолюцията, между които пуделът БГ, 72 държави се въздържат, и 19 са против. Или от 157 гласували държави - част от тях неприсъствали, верните пудели на САЩ са 66.
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите сами си правят войните и взимането им на теретории .Вярват, че Русия ще им върни Косово ще им вземат още територии никой няма да си мръдне пръста за тях ***!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви ги дрънкаш бе до 18 ти си предател щом плюеш България да ни мразят бе който ни е мразел не просъществувал дъгко като цялостна държава !
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 Щатите създадоха Косово и направиха ислямската дъга. Още една отворена врата за ислямизацията на Европа. А ние сме последната дупка на кавала. В един военен конфликт няма да си мръднат пръста за нас, никой не ни брои за нищо, само за територия, на която да си разположат базите. Дори и боеспособна армия нямаме вече, оградата ни пада периодически, а флотът май отиде за скраб. Много "добре" изиграни карти!
20
0
 
20
 
! Отговори
Коки преди 5 години
До Анонимен 11Ти мислиш ли, че те ще искат въздушно пространство. Те е си го извоюват, ние не можем да ги спрем. Няма с кой и какво. Армия и въоръжение няма.
19
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Ще ти се, неадекватнико, но и с Ердоган и с Путин в момента се поддържат нормални отношения, в икономически и политически нюанс. Това че има спряни проекти и чивтокопитни квичащи безделници като теб, не променя реалноста по абсолютно никакъв начин, колкото и да се напиняш.А в спора между сърбия и Косово, предателите от българска гледна точка са ясни. Ти обаче нямаш родова памет, българско самосъзнание. Ти си един празен индивид който работи драскач по новинарски сайтове.
18
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До13Коой какви отношения !Я спри да се излагаш, никой не обича България !С кои имате добри отношения с Русия ? А може би Турция :) Или Гърция ? Никой не ви уважава ! Никой не уважава ПРЕДАТЕЛИ !Това го запомни добре, ще ти е от полза !
17
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма да смее да се бърка.
16
20
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Русия ще пасува в един подобен конфликт. сърбия е прекалено изолирана и географски и политически
15
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръгнели Русия и тя да се забърква в тоя конфликт. Сама ще се затрие.
14
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световен конфликт заради тая дупка сърбия и малката провинция косово няма да избухне. Ако Русия наруши въздупното ни пространство (Натовско) ще продължи да отнася санкции и всички знаем до къде се стига с тях. Само наивници смятат че санкциите не се отразяват на руската икономика.
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой точно ще намокри България в такъв конфликт? Май 70% от течното ти мозъче още спят. Нито Русия, нито Турция ще ни кажат копче. Ние, за разлика от загубеняците дето обичат да видят по върбите, сме си изиграли някои от картите правилно и имаме добри отношения с всички големи играчи. Въпрос на политическа адекватност от наша страна. Продължавай да бълнуваш и да се вълнуваш, не пречиш : )
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще ги спрете ? По точно кой и с какво ?
11
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЯ па този :D a кой ще даде въздушнп пространство на Русия? Никой :)
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 Ако си мислиш че България ще излезне суха от този конфликт, жестоко се заблуждаваш!Не казвай ХОП преди да си скочил !
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Грешка няма да има този път! НАТО ще бъде размазано !Както яде бой в Украйна така и в Сирия !Те го знаят много-добре, затова са против косовската армия, ако не си следил новините !
8
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, горките върболюбци: "Сърбия продължава да смята населеното предимно с албанци Косово за своя територия, макар че регионът обяви независимост преди близо 11 години".А мама Раша прави същото в Украйна и няма последствия за тях. Украйна и сърбия сеструи по участ.Всеки жален квичеж сръбски, песен за българското ухо.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На администраторчето искам да му предам много-поздрави от Полша :)Колкото и да блокираш пак сме на линия !