Полярни студове в Македония и Гърция – до минус 21°C

Турция също е в плен на мразовитото време и снеговалежи
8 яну 2019 14:00, Елка Василева
13
Полярни студове в Македония и Гърция – до минус 21°C
Снимка: Reuters

Под минус 20 градуса паднаха температурите в Македония и в Северна Гърция.

Живакът навсякъде в Република Македония е под нулата. Минус 21 градуса бяха измерени тази сутрин в Берово, минус 20 градуса в Битоля, минус 18 в Маврово и минус 17 в Струмица, съобщава агенция МИА.

Според прогнозата на метеоролозите студеното време и минусовите температури ще продължат през целия ден. В планините има снежна покривка, която е най-висока в Маврово - 66 сантиметра, и в Крушево - 27 сантиметра.

До минус 21 градуса по Целзий падна температурата тази сутрин в Като Неврокопи (близо до границата с България), съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на Националната обсерватория в Атина.

На отделни места в гръцките области Западна и Централна Македония също бяха измерени температури от порядъка на -20 градуса. В Гревена температурата беше -19,9 градуса, във Флорина -18,8 градуса, в Кастория -13 градуса, предаде БТА.

В Солун най-ниската температура сутринта беше -4 градуса.

Студено е и в гръцка Източна Македония и Тракия. В Драма беше -11 градуса, в Дидимотихо -10 градуса, в Орестиада -9 градуса.

Турция също остава в плен на мразовито време и снеговалежи, учениците от трийсетина окръга на страната са пуснати във ваканция, а за първи път от години сняг валя в турския егейски курортен град Бодрум, съобщават турски медии.

Заради снега от учебни занятия днес са освободени учениците в някои райони на окръзите Битлис, Коня, Батман, Денизли, Бурса, Ерзинджан, Анталия, Чанаккале и много други, информира частната телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Снежно покривало обви от вчера и мегаполиса Истанбул, като метеорологичната служба очаква снеговалежи и през днешния ден. Натрупалият сняг е от едва 3-4 см, но е създал затруднения в пътното движение на места тази сутрин.

За първи път от четири години сняг валя и в егейския курортен град Бодрум в окръг Мугла. По-високите части на града побеляха от снега за радост на местните жители, които рядко имат шанс да се порадват на това природно явление. Мнозина се стекоха към планината Кале и на фона на природните картини, достойни за пощенски картички, си правеха снимки или се замеряха със снежни топки, посочва "Хабертюрк".

За последно сняг в Бодрум имаше по високите места през 2015 г. след 12-годишно прекъсване преди това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: македониястудГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
УБЕДУН СЪМ И ВИ ГО КАЗВАМ ЯСНО : - ДОЛИНИТЕ НА РЕКИТЕ СТРУМА И МЕСТА СА -"ПЪПЪТ НА СВЕТА " / НО САМО ДО ПЛАНИНИТЕ ПИРИН И РОДОПА/ !!!! СТОЛИЦАТА Е ИЗВЪН" РАЯ " НА УМЕРЕНИЯ КЛИМАТ И ОТ ТАМ НА ЗЕМНИЯ !!! НАЙ СЪВЪРШЕННИЯТ /КЛИМАТИЧНО /РЕГИОН НА ЗЕМЯТА Е ОТ ПЕРНИК ДО БЛАГОЕВГРАД !!!?!!! А... И КОМАРИТЕ СА МАЛКИ !!!
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До внимавала в часоветеБулка, а като толкова се чела по география, какво е общото между прогнозата за времето, общата атмосферна циркулация и преноса на студен или топъл въздух?Със сигурност не е придобилата известност от пре-употреба и масовост "приливна вълна"
5
1
 
6
 
! Отговори
внимавала в часовете преди 5 години
Госпожо Василева, отворете си учебника за 5-6 ти клас и проверете какви са температурите отвъд Полярния кръг! Или поне някоя руска прогноза за времето! Смешно и глупаво - 20 да наричате "полярен студ"...Това, че вие сте глупава и необразована, не значи че и читателите ви са! Срамота!
4
1
 
26
 
! Отговори
Името, името... преди 5 години
Още несвикнали с новото име Северна Македония, ето ти и "Полярни студове"...А можеше да станат Югозападна България-мек климат, хубаво вино и прекрасни мезета!
3
6
 
12
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Чак пък полярни, при -10 отбора по плуване на открито в руския град Киров отива на тренировки! При -20 във същия град се провеждат спортни състезания на открито! При -10, -20 в Красноярск казват, че е необичайно топло тази зима!
2
2
 
20
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Да беше юли, да се притесним, ама за януари - май всичко си е ОК, или не?
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобалното затопляне.