Сътрудничество на Балканите: Не без Македония!

Зоран Заев не взе участие в последната среща на формата
Обновена: 9 яну 2019 21:01 | 9 яну 2019 21:00, Екип на Bloomberg
29
Сътрудничество на Балканите: Не без Македония!
Снимка: Pixabay

На четиристранната среща на високо равнище, провела се в Белград в края на 2018 г., присъстваха премиерите на България, Гърция и Румъния, както и президентът на Сърбия. В нея обаче участие не взе македонският премиер. Това не е първата среща в подобен формат, а липсата на представител на властите в Скопие беше много голяма грешка на българската дипломация. Това каза Николай Василев, бивш съветник на вицепрезидента Тодор Кавалджиев и главен редактор на електронното издание "Приоритети", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Независимостта на Македония винаги е била кауза на България. Политиката, която водим, в опит на отричане на съвременната македонска идентичност и съвременния македонски език всъщност помага на желаещите да оспорят независимостта на страната и да се противопоставят на разбирателството между София и Скопие“.

Според Василев има още много работа за подобряване на отношенията между България и Македония.

Ние трябва да бъдем наясно със случилото се в Македония през последните 100 години. Македонците бяха силово откъсната от българския народ и в това няма повод за спор. Попаднали в една нова среда обаче, те изградиха нова национална идентичност. Няма как положението на хората от едната и другата страна на границата да остане същото и различия във вижданията им да не се появят“.

България трябва да се докаже като съюзник именно сред средностатистическите македонци, изрази мнение гостът.

Трябва да има много по-голямо културно сътрудничество между България и Македония, да има по-голям обмен на мнения и виждания. Когато говорим по исторически и други въпроси, те трябва да се случват на едни по-широки форуми, на които хора с различно мнение да могат да го изразят. Преди всичко обаче, трябва да изградим политика на взаимно доверие. Не може България да участва във форуми, в които Македония не присъства“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Комита преди 5 години
До Blade Runner:"...немаме повее ништо заедничко со Бугариа."- Blade Runner.Хей,Runner,тук,може би,по никнейма си знаеш как се изговаря темната буква - българското "Ъ"!Не помниш ли как са я изговаряли дядо ти и баба ти?Аз помня - също съм "маке",но помня как са говорили дядо ми и баба ми,родени през 19-ти век!Помня също как са се наричали и какво са тачили!Сръбската азбука и думи,които използуваш не те правят македонец,а нещо друго,за което няма добра дума!
25
1
 
1
 
! Отговори
Комита преди 5 години
До Кочо/продължение/:Безкритичното и пренебрежително българско отношение към македонската политика,продиктувано от наивни патерналистични чувства или угодническо поведение към глобалните геополитически играчи, е манна небесна за сърбомакедонизма и огромна вреда за България!
24
1
 
1
 
! Отговори
Комита преди 5 години
До Кочо:Нещо си се объркал,друже! Македония нее вече българско дете.Там сръбските симпатии, сръбското политическо, икономическо и културно влияние са на завидна висота(справка - референдума от края на септември).Емоциите са лош съветник - македонизмът не е спонтанно възникнало самосъзнание,а насилствено наложен политически проект, който до ден днешен се подкрепя всячески от неговите създатели,в ущърб набългарските национални интереси.По тази причина България е длъжна да ги защити твърдо, понеже отрочето е възпитано от своите бавачки в антибългарски дух и не признава истинската си майка
23
0
 
4
 
! Отговори
Realist преди 5 години
Nepoznavam makedonec koito da se chustva Bulgarin,tova che bili Bulgari e chista iliuzia i manipulacia,mojelo e da badat Bulgari ako vardarska Makedonia beshe stanala chst ot Bulgaria,poneje tq e bila samo nqkolko godini pod bg vlast,bulgarsko samosaznanie taka i ne se otvarjdava tam za razlika ot pirinska Makedonia kadeto ne e imalo nito iugoslavska nito makedoniska vlast.Istinata e che prez 19v povecheto hora v makedonskia krai nemat nac.samosaznanie,tva vaji i za shopluka..tova e realnosta.
22
2
 
2
 
! Отговори
Blade Runner преди 5 години
Ах бре браа ***, кога еднаш е сфатите дека ние можеме да бидеме само добри приатели и блиски народи, ништо повее од тоа. Можеби нашите дедовци биле браа, но нашите татковци и ние нивните синови немаме повее ништо заедничко со Бугариа. Целата таа историа пред 1945 е изгубена во времето, како солзи на дождот. Време е да а оставиме историата зад нас и да продолжиме понатаму како цивилизирани луе. Сепак е 21 век, да не се расправаме за глупости.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Валери Симионов правилно каза Македонците са предатели и не заслужават нищо Българския език нито Българския фолклор!Българите от Босилекград и Бесарбските Българи са по-важни защото те съхраняват Българското а мекетата се отричат .Бог си знае работата не обича лъжци и предатели свършват винаги зле!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая от македонците ще остане един език и един г'з.
19
1
 
3
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
И в България има тур и след първата световна да са плюли на котените си на миналото си. Примери много но това с македония е уникално и просташко.
18
1
 
6
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Аде стига де не били българи ми какви са. Бесарабските българи са българи а тее македонци,, може ли ьа заплюеш дедите си корените си това е просташко.
17
4
 
10
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Руснаците както и македонците са българи. Това е исторически факт. България е люлка на европейската цивилизация и население.
16
4
 
11
 
! Отговори
Миленко Неделкоски преди 5 години
Държава променяща името си през седмица не може да очаква някакво сериозно отношение към нея.
15
2
 
4
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
Те тези бяха казвали веднъж,че българите и гърците,и те били македони,ама ги било срам да си го признаят.Викат: ,,....щом нашият Кръстник е ваш Президент,значи сте македони.
14
2
 
11
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 5 години
БЮРМ е създадена с решение на коминтерна. Факт! Четете малко.....
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сътрудничество на Балканите: Не без Македония!"СЕВЕРНА македония... кхм...
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква Македония както са я подкарали и не признават че езика е им Български ще се казват Албания!В държавата се говори на Македонски казва Заев а Албанците му казват такъв език няма но Албанци има !Заев казва ние сме Македонци а Албанците отговарят на тази земя са живяли Българи и църквите са Български !
11
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До MakedonА вас трябва да ви натиснат албанците,и когато това стане,България да ви гледа сеира,докато не признаете че сте българи.
10
1
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Не без македония ми звучи като една книга/филм, "Не без дъщеря ми". То си е така, вечно мрънкащата ни щерка. Типично за южните народи, колкото и да мрънка и да буйства, си го обичаме детето, какво да го правим.
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние българите ще кажеме това което ни е кеф. И от македонец акъл не.Погледнете се докъде сте се докарали.
8
24
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Taka e... prav e...... Nikolaj Vasilev vie Bolgarite veke ednas treba da kazete dali ste Makdonci ili Rusi
7
2
 
23
 
! Отговори
БаН преди 5 години
Учените от БАН открили, че в редица държави по Света има български малцинства, а в Македония има българско мнозинство.