Брюксел дава македонците за пример

Политици и народ на път да решат спора за името, хвали ЕК
12 яну 2019 07:00,
33
Брюксел дава македонците за пример
Снимка: Reuters

Европейската комисия даде Македония за пример как се решават споровете на Балканите, след като парламентът в Скопие окончателно одобри новото име на страната.

Според подписания през лятото от премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас компромис, Македония ще смени името си от БРЮМ на Северна Македония, а Атина ще свали ветото за членството на Скопие в ЕС и НАТО.

"Поздравяваме от сърце парламента за гласуваните конституционни промени. Това е ключова стъпка към прилагането на историческото Преспанско споразумение", заявяват в съвместна декларация върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан.

Още по темата
Според Брюксел гласуването в парламента показва, че политици и граждани са решени да използват тази "уникална и историческа възможност да решат един от най-старите спорове в региона и да напреднат решително по пътя към ЕС".

Могерини и Хан потвърждават подкрепата на Европа за споразумението, което предстои да бъде ратифицирано от гръцкия парламент преди да може да влезе в сила.

Премиерът Заев успя да събере нужното му мнозинство от 2/3 в македонския парламент, след като една от албанските партии оттегли резервите си, издигнати внезапно часове преди вота. 81 депутати от 120-те членове на събранието (с 1 повече от нужното) подкрепиха днес промяната на името с поправки в конституцията.

Въздържали и против нямаше, но повечето депутати от опозиционната ВМРО не участваха в гласуването.

Подписаното в Преспа на 12 юни 2018 г. сложи край на продължилите 27 години спорове с Гърция за името на Бившата югославска република Македония. Преговорите за намирането на решение, водени с посредничеството на ООН, продължиха 25 г.

Германският канцлер Ангела Меркел, която беше на посещение в Атина, изрази категорична подкрепа за споразумението, на фона на усилията на правителството да си осигури гласове в парламента за ратификацията. Според нея то ще отвори вратите на ЕС и НАТО пред Македония.

Гръцкият премиер Ципрас смята да внесе споразумението за ратификация в парламента до края на месеца, но дата за гласуването не е насрочена. Партията му "Сириза" разполага със 145 депутати от нужните за одобряването на Преспанския договор 151.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Има си хас,брюкселските *** да не лайкнат С.Македония!За тях всеки,който им ли.же за.д.ниците и предава държавата си е супер.Нормално.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Северна Македония !Всичко що е северно е македонско !
7
2
 
10
 
! Отговори
Патреот преди 5 години
Как се промениха времената - докато македонците пишат история на Балканите, ние едни винетки на межем да пуснем
6
1
 
7
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Що е маке, все е юнак
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от Брюксел са гьoтверени!
4
7
 
17
 
! Отговори
Цар Самуил преди 5 години
Македонците са българи. Повечето ни мразят, защото сърбите са ги мачкали 70 години и са им го набивали в главата, че не са българи и че българите са татари.
3
5
 
19
 
! Отговори
Добруджанец преди 5 години
Тия пропуснаха най-добрия шанс да се върнат към корена си. Не ми пука за българомразците наричащи се северни македонци.
2
3
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Най-добрия атракцион на света...
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северен Бюрм е чудесен пример за всеки инвеститор в Дисниленд!