Брюксел дава македонците за пример

Политици и народ на път да решат спора за името, хвали ЕК
12 яну 2019 07:00,
33
Брюксел дава македонците за пример
Снимка: Reuters

Европейската комисия даде Македония за пример как се решават споровете на Балканите, след като парламентът в Скопие окончателно одобри новото име на страната.

Според подписания през лятото от премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас компромис, Македония ще смени името си от БРЮМ на Северна Македония, а Атина ще свали ветото за членството на Скопие в ЕС и НАТО.

"Поздравяваме от сърце парламента за гласуваните конституционни промени. Това е ключова стъпка към прилагането на историческото Преспанско споразумение", заявяват в съвместна декларация върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан.

Още по темата
Според Брюксел гласуването в парламента показва, че политици и граждани са решени да използват тази "уникална и историческа възможност да решат един от най-старите спорове в региона и да напреднат решително по пътя към ЕС".

Могерини и Хан потвърждават подкрепата на Европа за споразумението, което предстои да бъде ратифицирано от гръцкия парламент преди да може да влезе в сила.

Премиерът Заев успя да събере нужното му мнозинство от 2/3 в македонския парламент, след като една от албанските партии оттегли резервите си, издигнати внезапно часове преди вота. 81 депутати от 120-те членове на събранието (с 1 повече от нужното) подкрепиха днес промяната на името с поправки в конституцията.

Въздържали и против нямаше, но повечето депутати от опозиционната ВМРО не участваха в гласуването.

Подписаното в Преспа на 12 юни 2018 г. сложи край на продължилите 27 години спорове с Гърция за името на Бившата югославска република Македония. Преговорите за намирането на решение, водени с посредничеството на ООН, продължиха 25 г.

Германският канцлер Ангела Меркел, която беше на посещение в Атина, изрази категорична подкрепа за споразумението, на фона на усилията на правителството да си осигури гласове в парламента за ратификацията. Според нея то ще отвори вратите на ЕС и НАТО пред Македония.

Гръцкият премиер Ципрас смята да внесе споразумението за ратификация в парламента до края на месеца, но дата за гласуването не е насрочена. Партията му "Сириза" разполага със 145 депутати от нужните за одобряването на Преспанския договор 151.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не останахте Македония ще викаме сверни хора ли кво !Северен Македонец дошъл в България хаха !България ви призна с това име Македония но езика ви е Български !Спазвайте договора и живи и здрави бъдете !
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 ми те си пуснаха Албанците в държавата кой е им виновен България !Ако се бяха писали Българи сега щяха да запазят всичко а те лъжат и крадът какъв ще е края за тая държава !Да дойдат и да прочетът да видат че са Бългри да се разбираме ако не лошо за тях !
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да но Македонски език няма и тука идва въпраоса ако се заядат с нас и не спазват договора или нещо се направят на велики от двете страни ще ги смачкат във врата им дишат Албанците !Северна Македония може да се сдобри с Гърция но да си сложи таралеж в гащите !Докато влязат в Евросъюза ще минат години !
26
0
 
1
 
! Отговори
Make преди 5 години
Е сега макета яко ви дупе! Европа чака да включите с парични вноски и работна ръка.
25
0
 
1
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
Брюксел и Фашингтон, ако те похвалят, трябва сериозно да се замислиш.................
24
0
 
2
 
! Отговори
Философ преди 5 години
Поредно доказателство, че каквото Брюксел и Вашингтон решат, става. На македонците, като на дървени глави, обаче им трябваха 27 години, за да вдянат. Трябва да им се признае, че са по-твърдоглави от който и да е друг на Балканите. Да видим сърбите колко ще издържат за Косово
23
1
 
0
 
! Отговори
Китан преди 5 години
До Merkel, е ние искаме да ни плащат като на Немците!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Merkel преди 5 години
Ме трябват ни , да плащат на НАТО вноска и после като евтини гастарбайтери да идват!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КАК се решават споровете? Македонците бойкотираха референдума за името. Което значи, че референдумът се е провалил. Но на Брюксел това не му хареса. Те искат Македония задължително в НАТО.ЗАТОВА, ВЪПРЕКИ ВОЛЯТА НА НАРОДА БРЮКСЕЛ КУПИ НЯКОЛКО ДЕПУТАТИ, КОИТО ПРИ ГЛАСУВАНЕТО ОБЪРНАХА ВОТА. И независимо от волята на македонците ги набутаха в НАТО. Това ли е прехвалената европейска демокрация? Същото е и у нас. Американците и ЕС бяха против Южен поток. Резултатът е известен.
20
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
То пък едни македонци...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дават ги за пример ,щото в нашата държава има ***,или мъже с женски наклонности,или продажници...Гърци и македонци решават,българите гледат ,тях не ги касае...А моста баба е Битолчанка и никога не е споменавала нищи друго ,освен ,е е българска македонка ,щото дори и не си е мислела ,че може да се стигне до тукНещастни и продажни,както винаги български управници,без капка българско самосъзнание...Или просто казано гейове...
18
3
 
4
 
! Отговори
Успех Ч преди 5 години
Да, първата стъпка на разграничаване на Коминтеновския сърбомакедонизъм от античното наследство на гърците е направена. Сега, за да им се отворят реално вратите към ЕС, трябва да направят и втората стъпка - да признаят, че са наследник на българската държавна история и култура и да скъсат с ретроградната антибългарска сърбокомунистическа пропаганда !
17
3
 
3
 
! Отговори
ПО Кротко преди 5 години
В Северна Македония живеят предимно БЪлгари . Територията Македония има предимно БЪлгарско население с типичен Българо Македонски диалект /вижте архивите на Османската империя.Северна Македония включва Пиринска и Вардарска МАкедония.
16
5
 
8
 
! Отговори
Родените за Роби преди 5 години
винаги са за пример! Българи и макета - една и съща психо-нагласа...
15
4
 
4
 
! Отговори
🇧&#1 преди 5 години
Horata ot makedonia sa bili BLGARI i ste ostanat BLGARI
14
5
 
7
 
! Отговори
Модерен преди 5 години
До Цар СамуилМакедонците са били българи. Сега не са. Както и австралийците са били англичани, но сега са австралийци. За правото на самоопределение не се ли е говорило във вашата древност
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Присъединяването на последната част от Европа към ЕС - Западните Балкани да започне от Македония. Изглежда възможно
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Тиквата не го ли дадоха за пример.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летен вопъл от Северна Македония:- Дайте друго име, измрзнавме!
10
4
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Пътят на Велика Албания е отворен. Скоро джамиите, които се строят със саудитски пари ще стигнат до България. България завинаги загуби Македония. Предатели на националните интереси - ГЕРБ и ВМРО.