Лукс сред пустошта: Стотици замъци чакат купувачи в Турция

Сградите са построени за заможни клиенти, които така и не идват...
14 яну 2019 20:38,
89
Лукс сред пустошта: Стотици замъци чакат купувачи в Турция
Снимка: Дойче веле

Замък до замък, палат до палат – в малко градче в турската провинция Болу стотици луксозни сгради са нанизани като приказна броеница, но въпреки това стоят празни.

Над 700 замъка с кули превръщат новосъздаденото селище по средата на пътя между Истанбул и Анкара в нещо, излязло от приказките. Мястото обаче не кипи от живот, както би трябвало, а напротив – луксозните палати за продан стоят празни, обградени от бодлива тел.

Регионът се радва на голяма популярност заради красивите гори и многото туристически пътеки. Затова турски строителен концерн решава именно това да е мястото на приказното селище и инвестира над 100 млн. долара с надеждата, че платежоспособните клиенти веднага ще започнат да прииждат, предават от "Дойче веле".

Съвсем (не)приказната реалност, обаче, е друга. Климатът в Турция се влошава, икономиката се стеснява, турската лира се обезценява все повече и трудно биха се намерили хора, готови да похарчат над 500 000 долара, за да си купят подобен палат. Така грандиозните планове на фирмата инвеститор се провалят и е принудена да обяви фалит.

Освен това, приказното селище се намира на 3 км от центъра най-близкия град и в една местност, която не предлага особено много възможности, включително и земеделие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 5 години
Началото на края... за турция. Това е добра новина. Ердоган направо им разказа играта.
61
2
 
1
 
! Отговори
У НАС крадат преди 5 години
У Нас БЪлгария прахосниците нагло корумпирани от София похарчиха милиарди за ненужни сметища /вместо нужните сто милиона за всички..
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До cinik4Че какво им е на българските турци?Само дано си донесат и парите и бизнеса. Да не се върнат голи като пушки,
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МаларусияРуснаците купуват само на море. За ко им е на средата на нищото?
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КурнелияЗа 500 хилки може и да си купиш нещичко край Талахаси или Джаксънвил, ама откъде Джорджия. Е, добрата новина е, че ще си в същия щат...
57
2
 
14
 
! Отговори
Курнелия преди 5 години
За 500 хиляди долара ще си купя вила на брега на океана в Маями.
56
4
 
5
 
! Отговори
Маларусия преди 5 години
Накрая ще ги купят руснаците и тук само те купуват бетонени кутийки по морето ни...
55
4
 
5
 
! Отговори
Въх цък цък язък преди 5 години
Това, че некъв *** инвестирал от воле некви милиони в неква нива не го ене никой ДВ пак с неква мега "интересна" новина за "цела Турция ".ДВ да пишак кво става със Северен поток ,Тръмп заплаши Германия открито ,а те за некви инвистиционни неволи на некав пехливанин от Анадола драскат.
54
2
 
18
 
! Отговори
saki преди 5 години
Прилича на османски палатков лагер при обсадата на Виена .
53
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономика по турски, пълна пародия. Истината е, че когато Европа подкрепя, то Турция върви добре. Но те самонадеяно си въобразиха, че възходът на страната се дължи на самите тях, а не на чуждите инвестиции и светския модел на държавата. Удариха го на религия, изпокараха се с белите държави и тръгнаха надолу.
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивотия от алчност или алчност от дивотия, не знам кое е по правилното.
51
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самото строителство е доста грозно. Сградите изглеждат надеждни и здрави, но тази сивота и еднородност създават по-скоро впечатление за затвор и концлагер, отколкото за лукс за почиващи.
50
2
 
27
 
! Отговори
Бонго преди 5 години
Всяка къщичка - с минаре :)Иначе е ужасТно, и без пари няма да се заселят хората в това каменно гето. Няма простор, няма зелено, няма дистанция...
49
2
 
2
 
! Отговори
леб преди 5 години
Разбира се, че бизнес има в тази пустош. Всеки собственик заформя по един магазин на първия етаж на замъка си, поради липса и крещяща нужда от такива.
48
2
 
20
 
! Отговори
cinik4 преди 5 години
Иначе едно лично мнение за бъдещето на Турция, няма да се учудя , ако след ескалация на конфликта с кюрдите и въвеждане на ембарго спрямо Турция икономиката им се скапе и при стойност на лирата над 10 за лев очаквам над милион турци да емигрират .... в България!!! Законно при това! Горе долу толкова са носителите на българско гражданство в момента в Турция, естествено повечето от тях ще гледат на България като транзитна държава, но дори и така ни очакват весели времена !!!
47
3
 
27
 
! Отговори
жалко преди 5 години
Мислех турците за умни хора ,а съм грешал; Да забиеш 100 сто милиона долара за такава глупост ! Трябва да си израсъл в голяма бедност и ограничение ,за да не разбереш ,че луксът не е типово строителство по твоите представи за лукс и че не къщите правят селището , а възможността за работа , спорт , почивка и изобщо живот.
46
2
 
8
 
! Отговори
cinik3 преди 5 години
Извинявам се за правописа в предишните постове, но лежа болен от грип и пиша от лаптопа в леглото. Понякога не уцелвам буквите, особено когато кашлям :)
45
2
 
11
 
! Отговори
cinik2 преди 5 години
И в тоя хотел няма никой? Е,поне за един час през който се разкарвахме наоколо не се появи никой, канализацията му е изкарана в едно дере на 100 метра !!! и се водозахранва с един маркуч ПВЦ 3 цола!!!,който върви по по незакопан канал по ливадата , ток поне са му докарали със стълбове :) Цялото безумие е че района там е абсолютно зле от към туристическа гледна точка. Няма какво да се види, няма какво да се прави. Нула. Но набутани според табелата 10 милиона европари.
44
2
 
28
 
! Отговори
cinik1 преди 5 години
Наскоро пътувах из Кърджалийско и Смолянско, нагледах се на хотели за 1 човек. Най-куриозен беше един хотел/строен по европроект- имаше табела/ построен от партиец от ДПС в Джебелско на една ливада по средата на нищото. Представете си обезлюдение села с по 50 -тина жители , път с едно платно/иначе с хубав нов асфалт/, по който за половин час минава една кола,след това черен път около километър, ливада, по нея пасат към 200 овце, и в средата ХОТЕЛ, за около 100 легла !!! , модерна сграда !
43
5
 
5
 
! Отговори
cinik преди 5 години
До АнонименИмаш предвид "българска" ? Щото това е много близката перспектива за България. Тя вече се случва, хубаво е част от удара при нас ще го поеме ЕС, заради откраднатите пари по програми набутани в "хотели" и "къщи за гости" в НИЩОТО !