Подписано: Албанският – официален език в Македония!

Той се говори от над 20% от населението на страната
15 яну 2019 11:30, Елка Василева
149
Подписано: Албанският – официален език в Македония!
Снимка: архив, Reuters

Председателят на македонския парламент Талат Джафери подписа закона за употреба на езиците, с което албанският става втори официален език в Македония. Джафери съобщи, че снощи е изпратил закона за бъде публикуване в Държавен вестник, с което влиза в сила.

Законът за употреба на езиците предвижда превръщане в законови текстове на конституционните поправки по отношение употребата на езика, който говорят най-малко 20 процента от гражданите на Република Македония, и неговата азбука, съобщиха македонските медии, цитирани от БТА.

Още по темата

Парламентът гласува този закон на 11 януари миналата година, а президентът Георге Иванов отказа да го подпише. Законът отново бе гласуван на 14 март миналата година. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не го подкрепиха.

Световният македонски конгрес /СМК/ ще събира подписи за организиране на нов референдум, на който македонските граждани да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте името на държавата Македония да се промени в Северна Македония?", съобщава вестник "Нова Македония". Ако инициативата бъде подкрепена от 150 000 граждани, Собранието ще бъде задължено да насрочи нов референдсум.

Законодателно-правната комисия и Комисията за политическата система оцениха инициативата на Тодор Петров от СМК като редовна и се съгласиха, че може да започне събирането на необходимите подписи. Петров смята, че гражданите трябва да отговорят на референдум на прецизен и недвусмислен въпрос, за да се провери взетото преди четири дни решение на парламента за смяна на името.

Събирането на подписите ще започне, след като председателят на парламента Талат Джафери изпрати становищата на парламентарните комисии до премиера Зоран Заев и в Държавната изборна комиссия. Няма обаче срок, до който Джафери да изпрати становищата до ДИК.


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
12
 
! Отговори
Кънев преди 1 месец
Македонците да почват толерантно да се обрязват и да се дупят на черджета.
122
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония с8коро ще се нарича "Източна Албанска Македония"
121
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На албанците не им стига боя. Трябва им един хубав бой и унижение, та да си седнат на мястото. Най-пропадналата, престъпна, прогизнала от корупция и примитивизъм, гнусна утайка на север от екватора решила да си играе на богове, просто защото се множат като хлебарки, където и да се намират. 10 милиона по цял свят, само 3 милиона в Албания. Повече от явно е, че живеят като паразити също като един друг "цензуриран" етнос в България.
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонците се отричат от България а македонци не е имало по тези земи но Албанци има те си имат език и държава те не искат да са македонци и да говорят Български !Ако кажите че сте Българи имате право на тези земи ако не Гърците Албанците или Турците могат да кажат че са тяхни и Сърбите също!С лъжи държава не се гради !
119
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не искат да са Българи ще са Албанци !
118
3
 
17
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 месец
ТАКА ИМ СЕ ПАДА НА ДЪРВЕНИТЕ МАКЕДОНСКИ ЧУТУРИ. ХАК ДА ИМ Е КАТО ПЛЮХА ПО БЪЛГАРИЯ. СЕГА ДО 20 ГОДИНИ ОТ МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ И СПОМЕН ВСИЧКО ЩЕ Е АЛБАНСКО.
117
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 98

Ти от кое село безпросветно си бе? Думичката е шуТ , разбра ли?
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пирин
И кой го казва? Великата личност? Едва ли. Никой не се радва, просто това е реалността - обикновено истината боли. Сърбия загуби Косово, сега идва ред така наречената Македония като нищо скоро да се изгуби. Жалко, но никой не им е виновен, ако това стане. Най - малко българите.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха -ха! Господата македонци като нищо скоро могат да станат господа албанци. Ами каквото сам си направиш никой друг не може да ти го направи.
114
0
 
10
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 месец
Дека е Миленко ?.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво Заев!

П.С.
Сега разбрахте ли защо миналата седмица другарят Карачуканин съскаше и хъхреше срещу Договора от Преспа?
В последни просъветски издихания!
А?
112
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следваща България.....
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северна Македония се приближава до реалноста.
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия да прави като вятъра Или като жените си Нямат думата
109
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Албанците го подадоха сгънат на 4 ката на местните червени фашисти!

ХА ХА ХА ХА
108
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в България кога ?
107
4
 
44
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Не си мечтайте за Македония. Работил съм с македонци много пъти. Повечето от тях ми казват сърбите ги чувства в повече като братя отколкото вас. По младите са учили че ние българите сме били окупатори а сега сме приятели , заради договора за приятелство. Албанците ще ги претопят и те пак няма да признаят че са българи. Това е, трябва са си гледаме територията, колкото и да е малка.
106
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Албански може,майчин български неможе ! Нещо ми намирисва на Световна Конспирация.
105
6
 
30
 
! Отговори
bluesky1 преди 1 месец
Абе какво лошо намирате албанският да е официален език в тази измислена фалшива "държава" (северна) Македония.... браво на албанците... отстояват си своето, в което няма нищо лошо и това не застрашава България по никакъв начин! Значи наглите македонци могат да си измислят история и идентичност и език, а пък албанският, дето си е истински език не могъл да бъде официален...ай сиктер! Направо да си се отделят и да се присъединяват към Албания!!!
104
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
До Албанци елате
Да си се родил в чужда страна?Чак с раждане няма да е,ама някоя сутрин ще осъмнем в чужда страна,както е тръгнало.