Подписано: Албанският – официален език в Македония!

Той се говори от над 20% от населението на страната
15 яну 2019 11:30, Елка Василева
149
Подписано: Албанският – официален език в Македония!
Снимка: архив, Reuters

Председателят на македонския парламент Талат Джафери подписа закона за употреба на езиците, с което албанският става втори официален език в Македония. Джафери съобщи, че снощи е изпратил закона за бъде публикуване в Държавен вестник, с което влиза в сила.

Законът за употреба на езиците предвижда превръщане в законови текстове на конституционните поправки по отношение употребата на езика, който говорят най-малко 20 процента от гражданите на Република Македония, и неговата азбука, съобщиха македонските медии, цитирани от БТА.

Още по темата

Парламентът гласува този закон на 11 януари миналата година, а президентът Георге Иванов отказа да го подпише. Законът отново бе гласуван на 14 март миналата година. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не го подкрепиха.

Световният македонски конгрес /СМК/ ще събира подписи за организиране на нов референдум, на който македонските граждани да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте името на държавата Македония да се промени в Северна Македония?", съобщава вестник "Нова Македония". Ако инициативата бъде подкрепена от 150 000 граждани, Собранието ще бъде задължено да насрочи нов референдсум.

Законодателно-правната комисия и Комисията за политическата система оцениха инициативата на Тодор Петров от СМК като редовна и се съгласиха, че може да започне събирането на необходимите подписи. Петров смята, че гражданите трябва да отговорят на референдум на прецизен и недвусмислен въпрос, за да се провери взетото преди четири дни решение на парламента за смяна на името.

Събирането на подписите ще започне, след като председателят на парламента Талат Джафери изпрати становищата на парламентарните комисии до премиера Зоран Заев и в Държавната изборна комиссия. Няма обаче срок, до който Джафери да изпрати становищата до ДИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
7
 
! Отговори
РЕШЕТНИКОВ преди 5 години
КАКЪВ ГОЛЯМ НАШ УСПЕХ!!! БЪЛГАРИТЕ СЕ ГЪРЧАТ!!!
77
27
 
10
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
Македонците вяра на българите да нямат. Клеха се във вярност на Русия, а през 1990 й забиха нож в гърба. Само на Сърбия може да разчитат македонците срещу албанската нaпаст.
76
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонският е фалшив език. Значи остава само албанският. Министер-прецедателът трябва задължително да говори албански.
75
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да повярвам какви неща се случват на Балканите. В Македония, Българския език е чужд, забранен, оплют... а албанския е официален. Боже, Боже, за тези ли диванета воювахме и проляхме кръвта си в толкова войни, за тези ли диванета изгубихме толкова територии. След външен натиск се ислямизират. Очевидно целта на САЩ е да се създаде Велика Албания, която да доминира Балканите. Все пак в косово паметници се строят на американците. Сърби и българи са русофили, затова не залагат на нас.
74
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само вечно cтpадание за cpъбските ***! Винаги се правят на жертва! Уж се коткаха при Запада, а днес скандират "ние на практика сме руснаци". Фурнаджийските лопати ще си получат заслуженото!
73
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БИХА ЛИ МИ ОБЯСНИЛИ ТОВАРИЩИТЕ ШВЕЙЦАРИЯ И БЕЛГИЯ КАТО СА ДВУЕЗИЧНИ СТРАНИ КОЛКО Е ЗЛЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ТАМ... АЙ ПОЛЕКА..
72
13
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ами щом ЕС и САЩ така са решили значи така е най-добре, те знаят как е най-добре и за нас и за Албания, ако трябва по късно и в България ще го направим официален, Албания е добър партньор на нашите пантньори от ЕС и САЩ.
71
14
 
13
 
! Отговори
Други ще сме преди 5 години
Гадно за македонците. А скоро в България втори официален ще стане турски или ромски. След 50 години България ще е доста по-различна от сега. По улиците хората ще са други, езика ще е друг, празниците ще са други. Други ще сме.
70
15
 
8
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Самото обединение България е създадено, за да се спрат междуетническите борби за надмощие между утигури, кутригури, язи (скитско племе), сарамати (скитско племе), готи (германско племе), славяни и т.н. Тя е била над-етническа конфедерация и не принадлежи само една от съставките си. Дори самото име България означава смесен народ на огурски - от същия пра-корен като турското bulgamak /да смесвам/.
69
10
 
7
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Никъде не съм казвал, че куманите са турци. Наричам ги тюрки, защото това е научно-приетият термин за тюрко-езичните племена. То е лингвистична категория, не етническа или национална. Има запазени документи, написани на кумански. Ако не вярваш, че са имали тюркски език, ходи ги прочети. Що се отнася до унигури, кутригури, сарагури, агачгури и т.н. - какво според теб е окончанието -гур в името им? А оногондури е име на междуплеменен съвет, не на племе.
68
3
 
9
 
! Отговори
IYI преди 5 години
до ГробокопачНито полумесецът принадлежи на мюсюлманите (първоначално е бил знак само на Истанбул, които са го заели от Константинопол, които са го взели от Бизантион - тракийско селище), нито IYI e знак само на българите. Други степни народи също са го ползвали - угро-фини /пр. Марийци/, кeти, тюрки /пр. kayı boyu/, скити и т.н. И той е бил знак на единението, не на озверели пехливани като теб.
67
6
 
3
 
! Отговори
AR преди 5 години
До IYI Завършека на коментара ти е похвален... що османчо арабското данайско е.р.е.й.с.к.д *** не е турк...той е враг на турките *** кой да мисли...освен горните е секъл и долните им глави...баш като хеврейчетата биороботи!Но това да кажеш че една от най-страрите древни цивилизации с единствената писменост от преди 45хил години в единствена по рода си Магура...че е създадена с помощта на еди кой си си е ахахахахаха....Отсявай зърното от плявата...
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бати ни Бойко им дава направо паспорти, че он Шиптар му изкарал фалшив документ, че дядо му бил маке .
65
9
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До IYIГажул, ти ли ще ме ограмотяваш, а? Какво си го сложиш този знак? я, го сваляй веднага! Той не ти принадлежи! Ти си имаш полумесеца. Оногондури, кутригури, не значи огури;))) И на каква база Крум е аварин,а? И на каква база куманите са турци;))) я, по-спокойно там в Гаджулъка;)))Вашата роля в Българският Саракт се свежда това да ни изпълнявате заповедите. Акъл то вас, не щем!А, ако се бунтувате...ххххх
64
3
 
39
 
! Отговори
не е интересно преди 5 години
Интересното ще стане,когато албанците забранят "македонския"!
63
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29. Няма как да се върнат, като Истамбул минава до 10години към ЕС. А Турция остава само в Азия.
62
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония не влезе в ес, а в албания..
61
6
 
48
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Албанският - официален. Българския - вражески. Ставаме свидетели на най-голямото национално предателство - и Македонците ги продадоха на Глобалистите без дори да ги питат!!
60
10
 
40
 
! Отговори
политкоректно преди 5 години
Тия хапнаха дървото. Очаквайте Велика Албания! А ний...НИЙ СМЕ ***.И !!!
59
8
 
11
 
! Отговори
политкоректно преди 5 години
Тия хапнаха дървото. Очаквайте Велика Албания! А ний...НИЙ СМЕ ***.И !!!