Подписано: Албанският – официален език в Македония!

Той се говори от над 20% от населението на страната
15 яну 2019 11:30, Елка Василева
149
Подписано: Албанският – официален език в Македония!
Снимка: архив, Reuters

Председателят на македонския парламент Талат Джафери подписа закона за употреба на езиците, с което албанският става втори официален език в Македония. Джафери съобщи, че снощи е изпратил закона за бъде публикуване в Държавен вестник, с което влиза в сила.

Законът за употреба на езиците предвижда превръщане в законови текстове на конституционните поправки по отношение употребата на езика, който говорят най-малко 20 процента от гражданите на Република Македония, и неговата азбука, съобщиха македонските медии, цитирани от БТА.

Още по темата

Парламентът гласува този закон на 11 януари миналата година, а президентът Георге Иванов отказа да го подпише. Законът отново бе гласуван на 14 март миналата година. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не го подкрепиха.

Световният македонски конгрес /СМК/ ще събира подписи за организиране на нов референдум, на който македонските граждани да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте името на държавата Македония да се промени в Северна Македония?", съобщава вестник "Нова Македония". Ако инициативата бъде подкрепена от 150 000 граждани, Собранието ще бъде задължено да насрочи нов референдсум.

Законодателно-правната комисия и Комисията за политическата система оцениха инициативата на Тодор Петров от СМК като редовна и се съгласиха, че може да започне събирането на необходимите подписи. Петров смята, че гражданите трябва да отговорят на референдум на прецизен и недвусмислен въпрос, за да се провери взетото преди четири дни решение на парламента за смяна на името.

Събирането на подписите ще започне, след като председателят на парламента Талат Джафери изпрати становищата на парламентарните комисии до премиера Зоран Заев и в Държавната изборна комиссия. Няма обаче срок, до който Джафери да изпрати становищата до ДИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
32
 
! Отговори
Дедо Ви преди 5 години
Българите са европейци и нямат нищо общо с турските гени.Правени са изследвания и е доказано,образовай се ти.По-близки сме до северно италианските народи,а на Иван Шишман майка му е еврейка- Сара.
57
6
 
10
 
! Отговори
Ванче преди 5 години
Тия хапнаха дървото. Очаквайте Велиока Албания до двадесет години. А ний...НИЙ СМЕ ***!
56
31
 
16
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Вземете се образовайте малко, преди пак да ни делите на турци и българи. България съществува като държава не с малка помощ на тюрки - огури, авари, кумани. Погледнете само кои са ни царете из времето - Дуло (етн. огури), Крумовци (етн. авари), Асеноци (етн. печенеги), Тертери + Шишмановци + влашките Басараби (етн. кумани). Щете, не щете, трябва да се научим да живеем в хармония! Ако ние я подкараме по османски, тогава ни плюйте. Не мислете, обаче, че всички турци у нас сме заприщели по Ердоган!
55
3
 
37
 
! Отговори
РадиоЕреван отговаря преди 5 години
Двама се карат (българи и сърби) , трети ( албанците) печели.
54
21
 
10
 
! Отговори
svetlio преди 5 години
И с вас се свърши... Скоро и тук,но с друг език!
53
16
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
В това няма нищо неочаквано и необикновено.Според мен,това няма да промени с нищо нашите отношения с БЮРМ - за България почти всичко там е загубено.Нашият проблем е кой ще бъде следващият официален език в България-предлагам да познаем до 3 пъти...няма да е нито руски,нито английски...май г-н Джеймс Уорлик преди време ни подсказа...може би няма да е и турски...
52
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен до 50 преди 5 години
Кога си бил 16 република бе Оли ?
51
2
 
34
 
! Отговори
Дедо Ви преди 5 години
Боко в последно време се е превърнал в невидимия човек или в духа от вълшебната лампа-показва се само при потъркване.
50
45
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А В БЪЛГАРИЯ 45 Г. РУСКИЯ БЕШЕ ПЪРВИЯ ОФИЦИАЛЕН, ДАЖЕ БЯХМЕ 16 РЕПУБЛИКА, НО И ДНЕС ИМА МНОГО МАЙЦЕПРОДАВЦИ, КАТО ТИЯ В ДНЕС.БГ, ДЕТО РАБОТЯТ СРЕЩУ РОДИНАТА КАТО КИРЯКСТЕФЧОВ И ПОП КРЪСТЬО!
49
11
 
8
 
! Отговори
МАКЕДОНИЯ - преди 5 години
ДЕТЕ НА СТАЛИН!! ДИМИТРОВ СЕ ВРЪЩА ОТ МОСКВА В КОВЧЕГ! ФАКТИТЕ!
48
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕТО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РУСКАТА ПОЛИТИКА В ЮГОСЛАВИЯ!!! ТЕ НИ СКАРАХА С ТЯХ МИНАЛОТО ЛЯТО НА РЕЛИГИОЗНА ОСНОВА И ГОТВЯТ ОТДЕЛЯНЕТО НА МАКЕДОНСКА ЦЪРКВА ОТ БЪЛГАРСКАТА.
47
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До41. В Албания има много религии, православни , католици, помаци , мюсюлнати , атеисти
46
24
 
24
 
! Отговори
"БРАТСКА" преди 5 години
ЗА 100 Г. :1. ТРЪГВА С ВОЙСКИ СРЕЩУ БГ ПРЕЗ 1 СВ. ВОЙНА.2. ЗАВЛАдява бг на 9.9.1944.3. избива инртелектуалния, държавния и стопанския ни елит подобнотурския завоевател - първата им работа.3. дава македония на сърбия- 1946-48г.4. в момента води диверсионни действия на територията ни, вкл. с агентите в този сайт.
45
6
 
30
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
На тази територия наречена северна македония тепърва и предстоят проблемите с албанците. Грешката им че не се върнаха в пределите на България ще си я платят скъпо. Сорос е купил Заев и тоя *** ще продължава да създава проблеми. На кой му пука за една толкоз малка територия всичко е интерес на големите.
44
5
 
32
 
! Отговори
??? преди 5 години
Не не се радваме какво се случва в Македония, просто не ни пука на тях. .нали сме "лошите" за Македония. .защо трябва да ни е грижа за някой който ни мрази
43
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политика социалист Димитър Благоев е роден в село с българско самосъзнания. Селото се е наричало по народному Малката София. Но заблуден като стузент в Одеса се включва към групата на социалистите. След което решава и в един момент и казва от днес съм "македонец". Така става македонец и "работник с висок разряд". Като никога не е работил и се е занимавал само с политика.Както и с анархия и тероризъм. За което е и бил в затвора.
42
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ПРИПОМНЯ КОЙ ДАДЕ МАКЕДОНИЯ НА СЪРБИЯ - РУСКОТО *** ДИМИТРОВ ПОД ДИКТОВКАТА НА СТАЛИН! ПОСЛЕ НИ ВИКАТ БРАТУШКИ... ДА ВИ *** В БРАТУШКИТЕ!
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрушатаАлбанците смениха терминологията. Вече няма Велика Албания, а Природна Албания. Екологично и зелено!
40
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, българите уж християни как се радват че ислямистките шиптари превзели Македония.Няма такъв цир. Аз като ви казвам, че Ганчовците са продажници, които за 5 долара ще продадат и Майка си и Родината си и Вярата си, вие ми слагате минуси.Прочетете коментарите.Все едно че са в турски сайт.
39
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А В РУСИЯ БЪЛГАРСКИЯТ НЕ Е ОФИЦИАЛЕН, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ГО ГОВОРЯТ ОКОЛО 5 МЛН ДУШИ! ТЕ ДАЖЕ СА ПРИНУЖДАВАНИ ДА СЕ ПИШАТ ТАТАРИ!!!