Политически кризи в Македония и Гърция. Къде сме ние?

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, пред Bloomberg TV Bulgaria
15 яну 2019 16:15, Екип на Bloomberg
19
Политически кризи в Македония и Гърция. Къде сме ние?
Снимка: Pixabay

В България има предостатъчно вътрешни кризи. Едва ли криза от международен мащаб може да бъде пренесена у нас, коментира Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Златанова направи коментара си в контекста на събитията в съседните ни Гърция и Македония и вълната от обществено недоволство и политически промени, които бяха предизвикани в тях след подписването на Преспанското споразумение между Скопие и Атина през 2018 г. Тогава двете страни се договориха за промяната на името на Македония, предизвикващо иначе териториални претенции в Гърция.

Според Златанова случващото се в Гърция – оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, лидер на партия „Независими гърци“, не е изненадващо, тъй като партията е заявила несъгласието си с промяната на името на Македония още преди да се договори тя.

Гостът изрази мнение, че причина за по-силното активизиране от страна на партията в последните дни са и предстоящите парламентарни избори в Гърция през октомври.

Вероятно е „Независими гърци“ да се опитат да се присъединят към партията, която се очаква да спечели. Това не е „СИРИЗА“ на премиера Алексис Ципрас, а „Нова демокрация“, която за момента е опозиционна и също против договора със Скопие“.

Все пак зараждащата се политическа криза в Гърция е поредният проблем, с който премиерът Ципрас ще се справи, смята Златанова.

Набеденият за популист Ципрас успя да направи реформи в Гърция, които не бяха правени от години, разбира се, под ръководството на Международния валутен фонд и европейските партньори на страната. Вероятно той ще се справи и с този проблем“.

Иван Петрински, главен редактор на в. "Български новини" в Гърция, изрази мнение, че причина за оставката на Каменос не е желанието за преориентирането на партията му към евентуален нов коалиционен партньор, а по-скоро опитът му да запази политическата си репутация.

„Оставката е отчаян опит на Каменос да запази популярност сред електората си. Според последни екзитполове към момента той не може да разчита на повече от 1-1,5% от електоралната сила на Гърция. Независимо от това, че имат еднакво отношение в спора за Македония, едва ли ще има обединение между „Независими гърци“ и „Нова демокрация“. 

Вижте повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 какви глупости говориш нали не искаха да се месим в политиката им за всичко сме им виновни на тея антични то фашисти та татари ли не бяхме виновни си си те ако бяха казали че са Българи сега щяха да са без проблеми!Крадлива *** на политиците им и лъжите хубово няма да видят.Там няма Българи и български език а не си ли признаят няма да ги има и тях .Ние си мълчим и пак България е виновна те си решават бъдещето и виликите сили!Закакво ни е територия с толкоз джамии и проблеми!
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние си имаме БСП и това ни стига.
10
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ако не надделее здравият разум, скоро може да стане горещо...
9
5
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
България понесе щетите от Преспанския договор. България предаде Македонците на Албания. Българската управляваща клика - Цветанов, Борисов, Каракачанов предадоха за пари и власт братята си от Македония. Спокойно можем да ги наречем Българоубийци, по подобие на Василий ***.
8
2
 
2
 
! Отговори
Южна Атлантида преди 5 години
А за да приемат Черна Гора в НАТО, трябва да си смени името на Бяло море.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не се е объркало.Много е просто.Западът и САЩ искат да натикат Македония в НАТО. За да могат да си сложат там военните бази. Гръцкото правителство, както и целия гръцки народ е против договора от Преспа. Но ги притиснаха. Даже им опростиха някои дългове само и само Гърция да се съгласи с новото име. И македонците се опитаха да се съпротивляват като бойкотираха вота за името. Но с тях се справиха лесно. Купиха няколко депутата в македонския парламент и работата с името се реши лесно.
6
4
 
10
 
! Отговори
Бг преди 5 години
МакедонАцо, щом ми говориш на български и се разбираме, ясно е кой от къде е...Ай със здраве! ;)
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три мандата сме от криза в криза.Това ни е нормалното състояние.
4
7
 
14
 
! Отговори
img456123 преди 5 години
Къде сме ние ли? Ние сме остров на благополучието.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горна Македония(по старуму - Луната), кво мислят?
2
3
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А къде са мишките ?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-общо - североизточно!