Тайните на Тито: Пролятата българската кръв по ръцете му

"Операция История" разбулва митовете и истините около него
Обновена: 15 яну 2019 15:28 | 15 яну 2019 12:45, Красимир Ангелов
135

Легендите около личността на Йосип Броз Тито са безброй и са живи и до наши дни. Повечето от тях са свързани с това, че той успява дълго време да пази тайни около живота си. Например, маршал Толбухин не знае, че Тито е воювал срещу руснаците по време на Първата световна война в Карпатите като войник от армията на Австро-Унгария.

След това той е бил руски пленник, живял е дълго в СССР, а после става смъртен враг на Сталин. Но за българите образът на югославския диктатор може да бъде само един.

Много българи са убити в Югославия в първите години на управлението на Тито. "Близо 100 000 са, ако не броим тези, които са разселени, принудени да емигрират от Югославия. Това се случва в периода 1945-1946-та година", обяви в предаването "Операция История" журналистът от Bloomberg TV Bulgaria и експерт по бивша Югославия - Николай Кръстев.

"Именно Тито води с Георги Димитров преговорите за създаването на балканската конфедерация, ние да влезем като част от нея, за да може да се реши македонския въпрос вътре в нашите държави. От една страна и заради това е Кървавата Коледа, когато са избити много българи в Македония, именно от хората на Тито. За съжаление един от водещите генерали в югославската партия и армия води разстрелването, унищожаването, разселването на хиляди българи", посочи Кръстев.

Така на практика, в годините, когато в България се скандира "Сталин, Тито, Димитров", в Югославия се избиват хиляди българи.

"За нас не трябва да има никакво съмнение кой е Тито, какво прави за българите в Македония, неговите подчинени с каква ярост действат там", категоричен бе Кръстев. Той все пак уточни, че в онези времена българинът реално не е знаел какво се е случило в Югославия и заради това дълго време през комунизма българите имаха добро отношение към Тито и неговата Югославия.

Журналистът посочи, че някои факти от живота на Йозип Броз стават известни едва 15 години след смъртта му. Така например има спорове кой е истинският му биологичен баща. Някои твърдят, че е незаконно роден син на принц от Хабсбургите.

Други издигат версията, че истинският Тито е бил подменен с британски разузнавач, но най-вероятно това е просто митология, смята Николай Кръстев. Той посочи, че така например Тито е хърватин, а не е сърбин, както си мислят повечето хора.

"Тито се превръща в един своеобразен феномен! От един от най-тачените в СССР комунисти, до враг на Сталин. Двамата играят един двубой, който продължава доста дълго време, почти до смъртта на Сталин!", подчерта експертът.

"Сталин, Тито и Димитров ги е свързвала общата работа в Коминтерна. Една от големите тайни е как точно е успял Тито да се пребори със своята опозиция и тази тайна излиза чак след смъртта му. А тайната е, че той е предал своите, предал ги е на съветските специални органи и те са прочистени. И това отваря пътя на Тито да заеме ръководната функция", подчерта Кръстев.

По думите му има много поводи за скъсването на отношенията на Тито със Сталин. Единият например е разговор през средата на септември 1944 година, когато югославския лидер отива в Москва за разговор със Сталин. Тогава съветският лидер предлага да се върне югославския крал в следвоенното развитие на Югославия. На това предложение Тито става гневен и репликира Сталин. А по това време Тито вече е лидер на Югославия и има самочуствие.

Какви тайни още крие Тито вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убил 100 000 българи и си свиркат сърбите.Ние можем само да ближем рани и да каним Лепа Брена на концерти.Трябва да се събудим от дрямката и да държим на своето.
93
3
 
21
 
! Отговори
пфу преди 5 години
Поредната червена *** с кръв по ръцете. Такава пропаганда е имало там и по негово време, че в техните очи ние сме били дяволи, докато са преследвали селяни българи, за които уж червените милеят.
92
2
 
6
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
..освен това, да се говори че тито е отказал на димитров, при положение че сръбските шумкари му дават убежище, след като праща земеделците на явна смърт 1923, е меко казано несериозно.
91
2
 
2
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Анонимен105Онанимен, истината е че джугашвили е дръпнал юздите на братът-славянин, що гошо тарабата му се не е занимавало, а за юна не е било проблем тогава да ни конфедерира, като руснаците -крим. много интересното е, при тая целата врътка между сърбия и българия за парите от трансгранично, подобна ерес от страна на безносия дали е предизборна кампания, или просто на всички вече им е писнало от политическа коректност.
90
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че Тито въобще не ни е искал нас, а даже е отказал на Димитров да се присъединим към Югославия. А Димитров го е молел страшно много пъти особено след като се развалят отношенията между Сталин и Димитров. То и фактите са така: западните покрайнини са най-бедният район и до днес от цяла Югославия. Днешните Хърватска, Черна гора и т.н. пък са регионите с първостепенен интерес за Тито. Също така Тито си иска Македония и естествено няма как да ни приеме в Югославия поради този факт.
89
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен88 Тито е сноб и хамелеон в политиката.Националшовинизмът му се подразбира,както и на всеки югославянин,от Велика Сърбия,маскирана,като Югославия.Било му е важно,да заличи всичко българско,което може да му пречи на голямата дължава,която получи даром от великите сили.След това беднякът,си купи скъпи костюми,зпочна да пуши пури ,возеше се в скъпи коли и се обгради в лукс.Пари намираше,като изнудваше запада,че ако не му дават пари,ще се обърне към Русия.Това опитват и днес в Белград.
88
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: PANOS KAMENOSПано,ти по добре прочети какво е написал за гърците Якоб Фалмерайер,в неговата стара книга,,За произхода на древните гърци''.Можеш да си я изтеглиш на български,в Гърция е забранена,без обяснения.А колкото до близката история,това са верни работи.Дядо ми е помолил Капитана да не гледа,понеже е бил католик,нашите били разстреляли всички мъже от селото.Хората се предали заради жените и децата,за да не ги пипат.Но и гърците избиха много българи, помнете Кукуш.
87
51
 
9
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 години
Искам Българската държава и Президента Ромен Радеф да се ИЗВИНЯТ НА ГРЪЦКИЯ НАРОД И НА ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА, ЗА ТОВА ЧЕ УБИХА 100 000 ГЪРЦИ ПРЕЗ 4-ТЕ ГОДИНИ ТАТАРСКА ОКУПАЦИЯ НА ДРАМА, СЕРРЕС, КАВАЛА, И ОСОБЕННО В НЯКОИ СЕЛА В МАКЕДОНИЯ (ТОВА Е ГРЪЦКА ОБЛАСТ И ЗЕМЯ, А НЕ ФИРОМ ) --- КЪДЕТО ЦЕЛИ СЕЛА С ПО 1200 ГЪРЦИ, И С 5000 И 6000 ЧОВЕКА -- СА ИЗБИТИ ДО КРАК СЪС ШМАЙЗЕРИ И ЕКСПЛОЗИВИ ВЪВ КЪЩИТЕ И ЦЪРКВИТЕ .КОГА, КОГА, КОГА---ЩЕ СЕ ПОКЛОНИТЕ ОТ СРАМ, НА МАЙКА ГЪРЦИЯ ?КОГА, ТАТАРИ ?
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разликата е, че едните пишат на латинни и са католици, а другите на кирилица и са източно-православни."В училищата в Сърбия е позволено да пишеш както си искаш. Става и с латиница, става и с киирилица.
85
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито е бил неизвестен нелегален,преди създаването на Югославия.Или поне не толкова важен.Иначе Ванчо Михайлов щеше да му изпрати ,,покана', за по едно кафе.И избитите българи,нямаше да са сто хиляди.Той и Тодор Паница им помогна най много,като предаде България,и щеше още по големи поразии да направи ако не бе Менча Кърничева.Днес в Македония не искат и да се сещат какви кланета са били,още ги е страх хората.Докато оттатък в Албания,са си само българи.От къде тези македонци,един господ знае.
84
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между хървати и сърби няма културни различия, дори езикът им е един и същ. Разликата е, че едните пишат на латинни и са католици, а другите на кирилица и са източно-православни. И това е причината едните Западът да възприема като свои хора, а другите като варвари и диваци. Същото важи и за нас, българите - щом пишем на кирилица и сме източно-православни, значи сме варвари и подлежим на геноцид. Това обяснява защо при разпада на Югославия Запа подкрепи хървати словенци и косовари срещу сърбите.
83
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме трийте, Ясеновац е създаден от усташите, против които Тито воюва и които са избили над 1.5 млн. сърби, евреи, ромове и българи през ВСВ. Давели са новородени, като са ги връзвали в чували и хвърляли в река Сава. Усташите са хърватски фашисти, а зверствата им са надминавали и зверствата на нацистите по жестокост. Много плитки лъжиЯвно Сорос ви наема все едни такива неграмотни и некадърни да плещят фейкове.
82
1
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Защо не се споменават избитите българи в Македония през периода 1919-1940 г.? Те може да са и ховече от избитите от Тито. Да не мислите, че Мара Бунева убива из-рода Прелич за кеф? Помти не пише нищо за нея на 13.01, когато е годишнината, срамота! Поклон пред нея и делото и! Ами за Скопския студентски процес защо не се говори в България , повечето от вас не са и чували за него.
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90Ще увиснеш някой ден, за такъв тип думи, обещано!
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито никога не е имал симпатии към сърби. По причини , че е хърватин. Сърбите с хърватите също не се имат по културни различия.
79
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоууу, умниците на Сорос, Тито е хърватин, а Хърватия е в НАТО, ако искате българите да нападат сърбите, измислете някоя по-умна лъжа, или само толкова могат джендърските ви мозъчета?
78
44
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам роднини-българи от Западните покрайнини, които са се разселили от Босилеград в Скопие, Белград, Ниш и Загреб. Как пък никой от тях не е чул за такова нещо???? Виж, българските войски през ВСВ бая народ са изтрепали в Се Гърция и Македония.
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито не уважаваше политиката на Живков, нито на СССР, и Варшавски договор.
76
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До82. За македонската нация е измислица на Стоянович и подета от Сталин. Тито няма нищо общо. В тая подигравка за македонска нация се включва и българина политик Димитър Благоев.
75
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма спор, че македонците се гордееха пред българите, че имат паспорти, с които могат да пътуват навсякъде по света. У нас идваха роднини от Македония и ни гледаха отвисоко. Но наистина много българи са си отишли, защото са били гонени от властите.Интересно е, че сега палачинката се обърна и международни паспорти имаме ние, а сърби и македонци нямат.