"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция

В Оваджик: Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите...
Обновена: 20 яну 2019 21:50 | 20 яну 2019 21:30, Елка Василева
138
"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция
Снимка: Дойче веле

Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите, общи земеделски кооперативи - в град Оваджик, Източна Турция, управлява единственият в цялата страна кмет-комунист. При това не лошо, пише  "Тагесцайтунг".

Някои го наричат на шега „малката Москва“ – градчето Оваджик в Източна Турция с около 6000 жители и кмет-комунист. Фатих Мехмет Мачоглу е човек с идеали, отбелязва "Тагесцайтунг", цитиран от Дойче веле: след като кандидатът на Комунистическата партия на Турция (TKP) станал кмет през 2014 година, той разпоредил пустеещите държавни земи около града да бъдат засети с фасул и нахут. С приходите от реколтата кметът отпуснал стипендии на студенти.

Ползването на градския транспорт е безплатно, за вода жителите на Оваджик плащат символично, а селските стопани от региона получават субсидии за гориво и семена за посев.

Оваджик е пример за многообразието на Турция. Докато в Анкара президентът Ердоган налага властта си все по-силово, в източната част на страната все още е възможно да управлява комунист, се казва в репортажа на „Тагесцайтунг“.

Снимки на Че Гевара красят стените в офиса на Мачоглу, а никъде из фоайето на кметството не се забелязват портрети на основателя на Републиката Ататюрк, нито на президента Ердоган, които иначе са почти задължителни за всички държавни сгради.

Самият кмет също прави нетрадиционно впечатление – 50-годишният Мачоглу не носи костюм и вратовръзка, а дънки и тениска. Говори високо, обича да се шегува със сътрудниците си и постоянно притичва от офиса си до мазето на кметството, за да помага в опаковането на продуктите, които кооперативът продава.

Не всички харесват неговия социализъм

Социалистическият кооператив е големият идеал в живота на кмета-комунист, който обяснява: „Обикновените кооперативи разпределят печалбите между съкооператорите, докато при нас приходите не се разпределят, а отиват за финансирането на училища и нови посевни площи“, казва той. Мачоглу се опитва да създаде подобни кооперативи и в съседните населени места, но не всички харесват социалистическия модел, налаган от него.

Майката на три деца Нурджан Доган например недоволства, че кооперативът ѝ осигурява работа само през два или три дни в седмицата. От ръководството на кооператива твърдят, че се опитват да зачитат всички кандидати за работа и да ги въртят, така че да има равни шансове за всички. С предимство все пак се ползвали онези, в чиито семейства работи само по един човек или в които има болни хора. Мнозина обаче подозират, че работата се раздава само на „свои хора“.

Оваджик – обетованата земя?

„Моделът Оваджик“ все пак донесе повече благосъстояние на жителите на града, макар че много млади хора са безработни, а ниските заплати в кооператива не ги привличат и те заминават, отбелязва „Тагесшпигел“. Затова населението на Оваджик намалява всяка година с по няколкостотин души и вече се е стопило до около 6000 души.

Има обаче и хора, които за нищо на света не биха искали да напуснат градчето, в което се чувстват отлично. Емине Гиргин, която избягала от своя мъж-насилник в Истанбул, а сега работи в опаковъчния цех на кооператива, казва, че получава едва половината от онова, което е изкарвала в Истанбул (само минималната заплата), но парите все пак ѝ стигали, защото училищният транспорт за децата и храната им в училище са безплатни.

Кметът-комунист иска да задържи поста и след местните избори през март 2019 година. Това ще му позволи да развие своя икономически модел - въпреки съпротивата на турското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
........ строи комунизъм.
82
5
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Социализъм има там където има мнозинство от честни и почтени хора.Всяко общество ,в което царят ред хармония и социална справедливост е благоденсващо.Никакви материални придобивки при неравномерно разпределение не носят щастие в живота на хората..
81
2
 
2
 
! Отговори
90 преди 5 години
Нямаш си на представа колко си прав
80
5
 
18
 
! Отговори
хммм преди 5 години
абе големия сайт с европейските ценности вземете си модерирайте малко грозния сайт, всеки път в статия със снимки докато пишеш и натиснеш стрелка наляво или надясно заминава всичко написано дотук и целия сайт се зарежда наново заради нова снимка. Знам че сте много заети да триете коментарите на хора които са против вашето мислене но обърнете внимание и на подобни малкости че е срам направо.
79
5
 
14
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
На Виденов, му го спретнаха руснаците, защото им се опъна за газа, не Сорос.... Един честен човек в една разлагаща се червена гнусна партия...
78
5
 
1
 
! Отговори
TVARD RUSOFIL преди 5 години
До АнонименPOD MADROTO RAKOVODSTVO NA BKP SE ORGANIZIRA NOVA,I IZLYAZOHA NAD 30 000 NARODNI SNOVE,KOITO SVALIHA MONARHOFASHISTKATA VLAST V BALGARIA I BALGARSKIAT NAROD IZGIVYA BOGATI I SHTASTLIVI GODINI.
77
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те това е мечтата на всеки русофил - хем в "Малката Москва", хем в браЦка Турция !Още ли сте тук русофили !?
76
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно за необразовани и неинициативни хора им трябва някой да се разпорежда с живота им, защото иначе не се оправят.
75
3
 
2
 
! Отговори
платени от ДПМ преди 5 години
Защо нищо не пишат за инвалидите/сакатите и болните от рак след употребата на цианиди в златодобива. Цъфнали и вързали, няма що
74
7
 
4
 
! Отговори
Цоциализъм преди 5 години
"Затова населението на Оваджик намалява всяка година с по няколкостотин души и вече се е стопило до около 6000 души"Явно комунизмът не издържа на конкуренцията с капитализмът.
73
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само смотаняците и загубенаците днес живеят зле. Нормалните хора живеем добре при демокрацията.
72
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз в момента живея добре. През соца семейството ми мизерстваше. Трябва да си пълен некадърник, че да живееш в момента мизерно като през онова време.
71
2
 
3
 
! Отговори
ууу преди 5 години
До Няколко коментараМного си прав, но няма кой да чете.
70
16
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Ти ако мизерстваш, аз не мизерствам, около мен мизерстващи няма, кои са тези който ще възстановяват БКП диктатурата? Някакви *** пенсионери ли? Не ставаш смешен, никой вече не ти иска как го правешкия овчар, онова недоносче.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде по света няма комунизъм и никога не е имало като държавно устройство. Китай се управлява от Комунистическа партия, но прилагат социализъм като икономически модел, коминизма е само идеал. И на запад има управляват християн демократи, това не означава, че страната се управлява по християнските закони и Библията, това е само идеа и както и комунизма на Комунистическата партия в Китай.
68
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма България беше светлинни годии напред в сравнение с днес при демокрацията. Но социализма не може да се върне, защото Господарите ще наложат санкции, просто ще закрият България и ще зачислят населението и територията към Турция или Гърция. Така че българите ще продължават още много десетилетия да мизерстват при демокрацията, миздерията само ще се задълбочава и няма значение дали управляват ГЕРБ, бивши комунисти, патриоти или каквито и да се пpъкнат нови политици.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай има еднопартийна диктатура, но не и комунизъм, от началото на 80-те те скъсаха с деградантска религия и заложиха на пазарния механизъм, ето защо днес икономиката им работи - комунизъм с милиардери няма!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен72Ако не е задължително, какъв е проблемът?нека се гъзят, копат и да чакат светлия комунизъм.Ама подозирам, че в БГ мераклии за бачкатори няма да има, но всички ще се натискат за партийни секретари.
65
5
 
4
 
! Отговори
Турчин по неволя преди 5 години
Е това е комунизма, от баницата само трохите се раздават на тиквениците и те кабак кафалиите разбирасе остават винаги доволни!
64
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже опази! Пу-пу-пу!Плюх си трижди в пазвата, да не дойде насам тая зараза.