"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция

В Оваджик: Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите...
Обновена: 20 яну 2019 21:50 | 20 яну 2019 21:30, Елка Василева
138
"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция
Снимка: Дойче веле

Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите, общи земеделски кооперативи - в град Оваджик, Източна Турция, управлява единственият в цялата страна кмет-комунист. При това не лошо, пише  "Тагесцайтунг".

Някои го наричат на шега „малката Москва“ – градчето Оваджик в Източна Турция с около 6000 жители и кмет-комунист. Фатих Мехмет Мачоглу е човек с идеали, отбелязва "Тагесцайтунг", цитиран от Дойче веле: след като кандидатът на Комунистическата партия на Турция (TKP) станал кмет през 2014 година, той разпоредил пустеещите държавни земи около града да бъдат засети с фасул и нахут. С приходите от реколтата кметът отпуснал стипендии на студенти.

Ползването на градския транспорт е безплатно, за вода жителите на Оваджик плащат символично, а селските стопани от региона получават субсидии за гориво и семена за посев.

Оваджик е пример за многообразието на Турция. Докато в Анкара президентът Ердоган налага властта си все по-силово, в източната част на страната все още е възможно да управлява комунист, се казва в репортажа на „Тагесцайтунг“.

Снимки на Че Гевара красят стените в офиса на Мачоглу, а никъде из фоайето на кметството не се забелязват портрети на основателя на Републиката Ататюрк, нито на президента Ердоган, които иначе са почти задължителни за всички държавни сгради.

Самият кмет също прави нетрадиционно впечатление – 50-годишният Мачоглу не носи костюм и вратовръзка, а дънки и тениска. Говори високо, обича да се шегува със сътрудниците си и постоянно притичва от офиса си до мазето на кметството, за да помага в опаковането на продуктите, които кооперативът продава.

Не всички харесват неговия социализъм

Социалистическият кооператив е големият идеал в живота на кмета-комунист, който обяснява: „Обикновените кооперативи разпределят печалбите между съкооператорите, докато при нас приходите не се разпределят, а отиват за финансирането на училища и нови посевни площи“, казва той. Мачоглу се опитва да създаде подобни кооперативи и в съседните населени места, но не всички харесват социалистическия модел, налаган от него.

Майката на три деца Нурджан Доган например недоволства, че кооперативът ѝ осигурява работа само през два или три дни в седмицата. От ръководството на кооператива твърдят, че се опитват да зачитат всички кандидати за работа и да ги въртят, така че да има равни шансове за всички. С предимство все пак се ползвали онези, в чиито семейства работи само по един човек или в които има болни хора. Мнозина обаче подозират, че работата се раздава само на „свои хора“.

Оваджик – обетованата земя?

„Моделът Оваджик“ все пак донесе повече благосъстояние на жителите на града, макар че много млади хора са безработни, а ниските заплати в кооператива не ги привличат и те заминават, отбелязва „Тагесшпигел“. Затова населението на Оваджик намалява всяка година с по няколкостотин души и вече се е стопило до около 6000 души.

Има обаче и хора, които за нищо на света не биха искали да напуснат градчето, в което се чувстват отлично. Емине Гиргин, която избягала от своя мъж-насилник в Истанбул, а сега работи в опаковъчния цех на кооператива, казва, че получава едва половината от онова, което е изкарвала в Истанбул (само минималната заплата), но парите все пак ѝ стигали, защото училищният транспорт за децата и храната им в училище са безплатни.

Кметът-комунист иска да задържи поста и след местните избори през март 2019 година. Това ще му позволи да развие своя икономически модел - въпреки съпротивата на турското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За Европа, против ЕССтига да спазват законите, лошо няма. Няма закон, който да забранява живеенето в комуна.
62
2
 
8
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 5 години
Тези хора живеят в комуна.
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добър социален експеримент.Може и туристи да привлича.И в Крушовица примерно *** може да организира такъв.
60
2
 
6
 
! Отговори
Няколко коментара преди 5 години
и от мен:1. Москва и Русия след 1990 ултра капиталистическа държава. Заводите в олигарси, земята е 100% частна разпродадена (само за сравнение Украйна която е кандидат в ЕС земята е държавна и може само да я обработва всеки има право на безплатни 500 дка)2. В България на изборите 2019 очаквам да победи окончателно болшевизма и марксизма3. ЕС през 2019 прилича на СССР 1986 (Юнкер пие като Брежнев)4. Хората хо света няма да спрат да воюват бедни срещу богати. Правят го от 4000 години. Четете
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята заплата през 1989-та беше 160 лв. 300лв даваха на места, където не се живееше много - мини, металургия.
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жан Виденов отказа да разпродава България за истински пари, а я подари на себеподобни комсомолски секретари като Банев.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 60Жан Виденов бе един льольо, който ни докара до просешка тояга. Не беше удобен най-вече на нас, хората, защото нямаше какво да се яде.
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината от тези 2 милиона заминаха когато управляваше Жан Виденов и БСП.А тогава българите бяха много богати - всички бяха милионери.
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България под управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов едно евро е 2 лева, България е първа по смъртност в света, 2 милиона българи слугуват на запад а над 70% от населението в страната живее в бедност.
54
10
 
5
 
! Отговори
Упс! преди 5 години
Рай за ***. Някои обаче не се задоволяваме само с хляб на масата. Искаме и други неща, които Малката Москва никога не може да ни предложи. НРБ също не ни ги предлагаше.
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жан Виденов беше неудобен на Сорос, САЩ и местните им слуги, защото отказа да разпродава България. 1995 г. беше най-успешната в икономиката до тогава. Бизнесът живна, дори безумните лихви на БНБ започнаха да падат. После Виденов се реши да откаже да изпълнява Плана Ран-Ът и се противопостави на изискванията на МВФ и Световната банка. Цитат "На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната." И после видяхме какво му спретнаха...
52
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България под управлението на БСП и Жан Виденов доларът стана 3000лв, а заплатите по 3 долара.
51
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демокрация90% от проститутките на Слънчака са рускини.
50
6
 
3
 
! Отговори
текезесар преди 5 години
В ТКЗСтата се работеше за 120 лева. Учениците и студентите работеха безплатно.Ти навит ли си да работиш безплатно или за 120лв?
49
7
 
11
 
! Отговори
Демокрация преди 5 години
Според репортаж на германската държавна телевизия WDR, 90% от пpocтитутките в Германия идват от България.
48
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В икономически аспект комунизма е кръгла нула, фалит и разруха"Китай за 30 години при управлението на Китайската комунистическа партия от бедна страна се превърна в световна икономика номер 1.
47
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма когато бяхме с Русия нямахме Киндери и Тоблерони а днес при демокрацията и американското партньорство във всяка бензиностанция има избор от стоки за които навремето само можехме да мечтаем. И най-важното, ние умните и кадърните - тези които имаме пари, можем да си ги купим, а не да ги зяпаме през витрината на Кореком и да мляскаме след детето на партийния секретар което яде Киндери и Тоблерони, а ние преглъщаме сух марципан "Кума лиса".
46
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В икономически аспект комунизма е кръгла нула, фалит и разруха като прибавим че неизбежно води тежка диктатура и уби хората на мързел и посредственост, можем да заключим че това е една социопатска религия.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на човека. Като студент още преди 89-та бях на студентска бригада някъде из югоизточна БГ. и там кмета се хвалеше, че хляба за хората е безплатен. А селяните го намираха това за съвсем нормално.
44
5
 
4
 
! Отговори
Упс! преди 5 години
Пише само за някакви първични нещастници как са намерили успокоение в монотонността на едно примитивно, но сигурно ежедневие. На хората с мечти обаче този живот не им харесва. Не може всички да сме ***.