"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция

В Оваджик: Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите...
Обновена: 20 яну 2019 21:50 | 20 яну 2019 21:30, Елка Василева
138
"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция
Снимка: Дойче веле

Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите, общи земеделски кооперативи - в град Оваджик, Източна Турция, управлява единственият в цялата страна кмет-комунист. При това не лошо, пише  "Тагесцайтунг".

Някои го наричат на шега „малката Москва“ – градчето Оваджик в Източна Турция с около 6000 жители и кмет-комунист. Фатих Мехмет Мачоглу е човек с идеали, отбелязва "Тагесцайтунг", цитиран от Дойче веле: след като кандидатът на Комунистическата партия на Турция (TKP) станал кмет през 2014 година, той разпоредил пустеещите държавни земи около града да бъдат засети с фасул и нахут. С приходите от реколтата кметът отпуснал стипендии на студенти.

Ползването на градския транспорт е безплатно, за вода жителите на Оваджик плащат символично, а селските стопани от региона получават субсидии за гориво и семена за посев.

Оваджик е пример за многообразието на Турция. Докато в Анкара президентът Ердоган налага властта си все по-силово, в източната част на страната все още е възможно да управлява комунист, се казва в репортажа на „Тагесцайтунг“.

Снимки на Че Гевара красят стените в офиса на Мачоглу, а никъде из фоайето на кметството не се забелязват портрети на основателя на Републиката Ататюрк, нито на президента Ердоган, които иначе са почти задължителни за всички държавни сгради.

Самият кмет също прави нетрадиционно впечатление – 50-годишният Мачоглу не носи костюм и вратовръзка, а дънки и тениска. Говори високо, обича да се шегува със сътрудниците си и постоянно притичва от офиса си до мазето на кметството, за да помага в опаковането на продуктите, които кооперативът продава.

Не всички харесват неговия социализъм

Социалистическият кооператив е големият идеал в живота на кмета-комунист, който обяснява: „Обикновените кооперативи разпределят печалбите между съкооператорите, докато при нас приходите не се разпределят, а отиват за финансирането на училища и нови посевни площи“, казва той. Мачоглу се опитва да създаде подобни кооперативи и в съседните населени места, но не всички харесват социалистическия модел, налаган от него.

Майката на три деца Нурджан Доган например недоволства, че кооперативът ѝ осигурява работа само през два или три дни в седмицата. От ръководството на кооператива твърдят, че се опитват да зачитат всички кандидати за работа и да ги въртят, така че да има равни шансове за всички. С предимство все пак се ползвали онези, в чиито семейства работи само по един човек или в които има болни хора. Мнозина обаче подозират, че работата се раздава само на „свои хора“.

Оваджик – обетованата земя?

„Моделът Оваджик“ все пак донесе повече благосъстояние на жителите на града, макар че много млади хора са безработни, а ниските заплати в кооператива не ги привличат и те заминават, отбелязва „Тагесшпигел“. Затова населението на Оваджик намалява всяка година с по няколкостотин души и вече се е стопило до около 6000 души.

Има обаче и хора, които за нищо на света не биха искали да напуснат градчето, в което се чувстват отлично. Емине Гиргин, която избягала от своя мъж-насилник в Истанбул, а сега работи в опаковъчния цех на кооператива, казва, че получава едва половината от онова, което е изкарвала в Истанбул (само минималната заплата), но парите все пак ѝ стигали, защото училищният транспорт за децата и храната им в училище са безплатни.

Кметът-комунист иска да задържи поста и след местните избори през март 2019 година. Това ще му позволи да развие своя икономически модел - въпреки съпротивата на турското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
4
 
! Отговори
Упс! преди 5 години
На тия като им писне от комунизъм, могат да отидат другаде. Ние 45 г не можехме.
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен лесичовецДокато народът е бухал с мотиката на полето и си е вадил прехраната, партизаните са се излежавали под букова сянка в гората.
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма нямаше тоалетна хартия и банани в магазините, а демокрацията ни донесе тоалетна хартия и банани.
40
6
 
11
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
България: просякинята на Европа.
39
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен37В НРБ нестле нямаше.Имаше само гумени дъвки идеал, долнопробен марципан и шоколад кума лиса.А хората затваряха по 500 буркана зимнина за да оцеляват.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
C.LESICEVO.OKR.PAZARDGISHKI NAVREMETO SE KAZVASHE MALKATA MOSKVA.NARODNITE LESICOVSKI PARTIZANI NAPRAVIHA MNOGO HUBAVI NESHTA ZA NARODA.VECNA SLAVA NA LESICOVSKITE PARTIZANI.
37
13
 
10
 
! Отговори
Ужс! преди 5 години
Ей, пишлемета, вървете да обяснявате колко е "хубаво" при комунизма на някого, който не е живял в тоя мизерен строй!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мюнхен е в Германия, не в САЩ.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Корея е световен фактор с който дори арогантните САЩ се съобразвяват и Тръмп се умилква на Ким. А България е васална подмандатна територия която всички подритват с презрение.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много зле живеят в мюнхен.Затова баш комунистката *** си е пратила синчето в САЩ.Да се мъчи на лошото.
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 13 години "Нестле" затваря фабриката за сладолед във Варна. Швейцарската компания преструктурира бизнеса си в България. През 2019 много компании ще преструктурират бизнеса си и много хора ще бъдат прекструктурирани. А от преструктурирането до улицат и приютите за бездомни пътят е много кратък. Яжте банани и се радвайте на демокрацията.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демокрация ежедневиеВ Северна корея хората не боледуват и не умират.
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът е тумор, а руснакът е разпространителя. Зарази половината свят и затова няма човек на тази земя, който да не мрази с цялата си душа руската ***. България оцеля византийско и турско, но руското робство за 140г ни такова майката.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи в Мюнхем: "Живеем по-зле от животни."
29
7
 
8
 
! Отговори
Демокрация ежедневие преди 5 години
Бездомник е починал в Кризисния център в София. Мъжът е отишъл там в тежко състояние, бил е болен.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А преди нова година - бой пред представителния магазин за портокали и банани.
27
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
страшни успехи имаше НРБ при социализма.Празни магазини.Външни тоалетни.Хората си стържеха задниците с нарязано работническо дело.Режим на тока.10 години чакаш за кола20 за панелкаАма с една заплата можеше да се купят цял куфар билетчета от по 6ст.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен27Ми що не си заминал за куба или северна корея?
25
9
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде демокрацията, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.
24
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отидоха да мият улиците и да слугуват на Запад на господарите. А в Северна Корея никой няма да ги пусне, българите могат дамо да мечтаят за стандарт на живот както в Северна Корея. В Северна Корея няма слуги и господари и на всеки е осигурен норален живот въпреки жестоките санкции на които е подложена страната.