"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция

В Оваджик: Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите...
Обновена: 20 яну 2019 21:50 | 20 яну 2019 21:30, Елка Василева
138
"Малката Москва" – социализмът на кмета в градче в Турция
Снимка: Дойче веле

Безплатен транспорт и храна за учениците, стипендии за студентите, общи земеделски кооперативи - в град Оваджик, Източна Турция, управлява единственият в цялата страна кмет-комунист. При това не лошо, пише  "Тагесцайтунг".

Някои го наричат на шега „малката Москва“ – градчето Оваджик в Източна Турция с около 6000 жители и кмет-комунист. Фатих Мехмет Мачоглу е човек с идеали, отбелязва "Тагесцайтунг", цитиран от Дойче веле: след като кандидатът на Комунистическата партия на Турция (TKP) станал кмет през 2014 година, той разпоредил пустеещите държавни земи около града да бъдат засети с фасул и нахут. С приходите от реколтата кметът отпуснал стипендии на студенти.

Ползването на градския транспорт е безплатно, за вода жителите на Оваджик плащат символично, а селските стопани от региона получават субсидии за гориво и семена за посев.

Оваджик е пример за многообразието на Турция. Докато в Анкара президентът Ердоган налага властта си все по-силово, в източната част на страната все още е възможно да управлява комунист, се казва в репортажа на „Тагесцайтунг“.

Снимки на Че Гевара красят стените в офиса на Мачоглу, а никъде из фоайето на кметството не се забелязват портрети на основателя на Републиката Ататюрк, нито на президента Ердоган, които иначе са почти задължителни за всички държавни сгради.

Самият кмет също прави нетрадиционно впечатление – 50-годишният Мачоглу не носи костюм и вратовръзка, а дънки и тениска. Говори високо, обича да се шегува със сътрудниците си и постоянно притичва от офиса си до мазето на кметството, за да помага в опаковането на продуктите, които кооперативът продава.

Не всички харесват неговия социализъм

Социалистическият кооператив е големият идеал в живота на кмета-комунист, който обяснява: „Обикновените кооперативи разпределят печалбите между съкооператорите, докато при нас приходите не се разпределят, а отиват за финансирането на училища и нови посевни площи“, казва той. Мачоглу се опитва да създаде подобни кооперативи и в съседните населени места, но не всички харесват социалистическия модел, налаган от него.

Майката на три деца Нурджан Доган например недоволства, че кооперативът ѝ осигурява работа само през два или три дни в седмицата. От ръководството на кооператива твърдят, че се опитват да зачитат всички кандидати за работа и да ги въртят, така че да има равни шансове за всички. С предимство все пак се ползвали онези, в чиито семейства работи само по един човек или в които има болни хора. Мнозина обаче подозират, че работата се раздава само на „свои хора“.

Оваджик – обетованата земя?

„Моделът Оваджик“ все пак донесе повече благосъстояние на жителите на града, макар че много млади хора са безработни, а ниските заплати в кооператива не ги привличат и те заминават, отбелязва „Тагесшпигел“. Затова населението на Оваджик намалява всяка година с по няколкостотин души и вече се е стопило до около 6000 души.

Има обаче и хора, които за нищо на света не биха искали да напуснат градчето, в което се чувстват отлично. Емине Гиргин, която избягала от своя мъж-насилник в Истанбул, а сега работи в опаковъчния цех на кооператива, казва, че получава едва половината от онова, което е изкарвала в Истанбул (само минималната заплата), но парите все пак ѝ стигали, защото училищният транспорт за децата и храната им в училище са безплатни.

Кметът-комунист иска да задържи поста и след местните избори през март 2019 година. Това ще му позволи да развие своя икономически модел - въпреки съпротивата на турското правителство.

 


138
Още от Балкани
Пътник в автобуса с кукла и ... 500 грама хашиш в нея
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
1
 
! Отговори
жаль преди 3 седмици
В Западна Австралия рейсовете от градския транспорт са безплатни.
Просто така се намалява трафика от автомобили. По-тесни пътищар по-малко паркоместа, по-малко замърсяване на въздуха и т.н.
Австралийците определено не ги влече към комунизма. Просто въпрос на чиста сметка.
Работа само 2-3 дни в седмицата си е просто бедност.
Дават я само на определени хора си е връзкарство и т.н. недъзи на комунизма
Така че безплатния транспорт за някои категории хора си остава комунистическо разделение на хората
108
1
 
0
 
! Отговори
русский преди 3 седмици
До Аноним
да мы всегда здесь))))
107
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
и да,има хора,които харесват идеите на "обществото,битуващо в комуна"...За кратко:-"комунизма"..
Не виждам нищо лошо!..НАПРОТИВ!..Убеден съм,че безумието на ДРУГАТА система тласка светът към Апокалипсиса..
106
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
До Анонимен

и как е "открадната" тая статия,генийче?..-"В късна доба мераклията-редактор са вмъква в офиса на "Дойче веле",с подправен ключ отваря касата и измъква безценната статия"..?

Щом нещо е публикувано в Нета,то става достояние НА ВСИЧКИ!

..единствено авторството не можеш да си припишеш,но да цитираш-нема как да ти се забрани!
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
крадена Статия от сайта на Дойче веле , в тоя сайт се плаща на крадена Статия ...........хаха
104
1
 
10
 
! Отговори
Горан преди 3 седмици
На никого не е хрумвало да брои милиционерите... Честно! На кой би му хрумнала подобна глупост да брои милиционерите!? Те, и сега не са малко, ама не са милиционери, а полицаи, и сега има доносници, да не мислите, че няма? Просто са на друго ниво сега...
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Гошо
Имаше безброй. И доносници - бол.
102
5
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
До Анонимен
я ти по добре виж колко беше населението ни преди 89 и колко милиционера имаше и сега
101
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моделът повтаря израелските военизирани кооперативи наречени кибуци .Те пращат в университет , плащат стипендии и пр. срещу връщане и работа . По принцип обаче където има събиране и разпределение на блага е невъзможно да се избегне индивидуализма и връзките. Дори да сложиш по един милиционер на човек , както беше у нас преди 1989 г.
100
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До антиджендар
Чакат те да се преселиш там.
99
11
 
19
 
! Отговори
антиджендар преди 3 седмици
Изглежда , че там нямат джендари и тука некой софииски гендари са недоволни
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 115 Хихо
ама хубава .
97
8
 
5
 
! Отговори
АБЕ преди 3 седмици
ОТКЪДЕ ГИ ИМИСЛЯТЕ ТИЯ НОВИНИ?
96
19
 
30
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 седмици
Населението бяга от "хубавото". Ами да беше сложил кльон и въоръжена охрана на границата на селото, да стрелят по всеки, който бяга! Наш Тошо нали така ни направи 9 млн? Да не вземем да избягаме от "светлото бъдеще".
95
5
 
15
 
! Отговори
zzz преди 3 седмици
"Моделът Оваджик“ все пак донесе повече благосъстояние на жителите на града, макар че много млади хора са безработни, а ниските заплати в кооператива не ги привличат и те заминават, отбелязва „Тагесшпигел“. Затова населението на Оваджик намалява всяка година с по няколкостотин души и вече се е стопило до около 6000 души.
--------------------------
няма какво да се добави повече , добре че нямт достъп до повече пари ... :)
94
11
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 седмици
И "кoмyне" явно вече е обидна дума за Днеса. Ами прави са. И аз бих се обидил на "комунист".
93
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турското *** си направило приют за бедни. Ами добре. А нормални турци в него има ли или само кюрди приема?
92
5
 
5
 
! Отговори
Сотир преди 3 седмици
Догодина и в Берлин комунизъм щом е тъх харно
91
13
 
46
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 седмици
Има ли значение кметът дали е комунист щом градчето се управлява добре ?!
По-добре ли е, когато 2 милионна София се управлява от крадлива евроатлантическа ?!
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие сигурно да.
Аз не съм.