Когато Западът си науми нещо, го прави, на Балканите винаги е било така!

Скопска преса: Във филма "Преименуване на Македония" политическите фактори имаха своя роля
21 яну 2019 20:25, Елка Василева
103
Когато Западът си науми нещо, го прави, на Балканите винаги е било така!
Снимка: архив, Reuters

Ето и това се случи. За една седмица Македония получи ново име и прие закон за употреба на езиците без подпис от президента. По същия македонски сценарий, с преминали в другия лагер депутати, оцеля и правителството на Ципрас, и вече няма дилеми, че когато Западът си науми нещо, го прави. По един или друг начин. На Балканите така е било винаги, така е и сега. Някой отвън мести фигурите и прави ходове. Някой съмнява ли се още в това? Не вярвам!

Започвайки от разпадането на СФРЮ, Дейтънския договор, бомбардирането на СР Югославия, бежанската криза и провъзгласяването на косовската държава, войната в Македония през 2001 г. , рамковият договор, Пържино, Преспанският договор и т.н. Всички са добре осмислени преди това лабораторни проекти с точно поставени цели, които трябва да се постигнат, пише Александър Димковски, в. "Нова Македония". В тази насока е и последният мегапроект за Преспанския договор, скициран и обявен още преди няколко години, когато Меркел за пръв път спомена какво е компромис - когато и двете страни са еднакво недоволни.

Планът имаше няколко кодови наименования в Македония и се провеждаше първо като име за НАТО, а след това като гласуване срещу получаване на амнистия, но със същата цел - нашето членство в Северноатлантическия алианс. В Гърция същият проект се водеше под лозунга "глас за оставане на власт", т.е. сляпо послушание спрямо директивите на Запада заради икономическата зависимост на Атина. Не бива да се забравя, че Гърция продължава да бъде в дълбока икономическа криза и е силно зависима от европейските пари и кредити, особено от Германия.

Още по темата

По този начин международната общност и големите световни играчи имаха в ръцете си и Македония, и Гърция, и не им бе трудно да издействат онова, което са си наумили, по начин, който най-много им харесва. Дали това се разминава с принципите на правовата държава, международното право, принципите на демокрацията, се видя, че това не е проблем за никого.

Сега, когато завесата е спусната, може само да се констатира, че във филма "Преименуване на Македония" всеки от политическите фактори имаше своя зададена роля, която трябваше да изиграе. Така някои станаха силни реформисти и европейци, които гледат само напред, докато други се правиха на разочаровани патриоти, даваха някакъв мним отпор и несъгласие. Но по принцип и едните, и другите се съгласиха да бъдат част от предварително нагласена игра, с предварително известен резултат. Това, че народът не се вмести в този сценарий, е само странична щета на големите планьори, които никога не ги е било грижа за народа, а единствено само за своите цели и интереси. И така поставената диагноза се отнася еднакво и за Македония, и за Гърция.

Помислете, че дори и посланията, и ходовете на властта и опозицията в двете страни са подобни, ако не и идентични. Парламентарно мнозинство, необходимо за приемането на Преспанския договор, бе осигурено по същия начин - с бягство на депутати. Реториката на властта и подписалите договора си прилича и в двете страни. Дори и отношението на опозицията е почти идентично със същите тези и изрази. Разликата е единствено в това, че в Гърция премиерът Ципрас иска телевизионен дуел с лидера на опозицията Мицотакис по въпроса за Преспанския договор, докато при нас е обратното - Мицкоски иска ТВ дуел със Заев.

На моменти цялата ситуация прилича на трагикомедия в стил "селото гори, бабата се вчесва". Опозицията и в двете страни говори за национална катастрофа, губене на идентичността, на културното и историческото наследство, но първото нещо, което иска, са избори?!

Веднъж отдавна, преди още да се подготви Преспанският договор, написах, че опозицията и тук, и там ще бъде много щастлива, ако някой друг реши проблема вместо тях. Което сега се оказа вярно в двете страни. Преструването на загрижени и разочаровани е толкова прозрачно и аматьорски направено, че се вижда и от самолет. Единственото, което интересува опозицията, е властта, т.е избори. На Балканите традиционно и универсално лекарство за всички проблеми са изборите. По възможност предсрочни. Макар че след всички избори нито проблемите се решаваха, нито икономиката се развиваше.

Затова трябва веднъж и завинаги да превъзмогнем тези детски болести. На гражданите едно да им се обещава преди избори, а след това друго да се изпълнява. Може би сега е подходящото време да променим старата методология и да преминем на нова. А това означава да използваме изпробван и доказан принцип при селекцията на кандидатите, които избираме.

Ще дам за пример ЦРУ. Американското централно разузнавателно управление тези дни публикува обява за попълнение на своите редици с един ясно утвърден и необходим критерий, който трябва да изпълняват потенциалните кандидати. ЦРУ търси влиятелни патриоти-професионалисти с различно потекло и жизнен опит. Успешните кандидати трябва да служат на САЩ в изпълнението на мисията на агенцията като първа линия в отбраната на нацията, се казва в обявата.

И ето къде е разковничето. Значи се търсят патриоти-професионалисти, а не патриоти-аматьори, псевдопатриоти, патриоти-сребролюбци, патриоти-търговци, амнистирани патриоти и т.н.

През годините на политическата сцена в Македония се качиха най-различни видове политици, от които всички до един се представяха като патриоти и държавници. Всеки от тях по свой начин остави белег върху държавата, макар да имахме и такива с двойно гражданство и съмнително национално чувство, оскъдни експертни познания и квалификации, фалшиви морални ценности и др., но най-големият недостатък на повечето от тях бе, че са патриоти-аматьори. Както биха казали актьорите - статисти. Използвани за определена епизодична роля и след това изхвърлени. И затова доведоха страната до там, където е сега.

А как всъщност се става патриот-професионалист. Трябва ли школа или обучение за това? Отговорът на този въпрос вероятно най-добре знае ЦРУ. Затова години и десетилетия предварително осмисля и разработва всички възможни сценарии за случващото се в света. Макар че отговорът на въпроса: "Какво означава патриот-професионалист?", е напълно известен на огромното мнозинство честни, родолюбиви македонски граждани от всички националности, които искрено и без условности обичат своята родина и са готови да бъдат на първа линия в защита на нацията. Само че за жалост, такива рядко получават шанс да се покажат, защото никой не ги избира или на партийните обяви за тях няма място. И защото аматьорите не предлагат професионализъм, тъй като не могат да виреят в такава среда и обкръжение.

Но тъй като 2019 г. е и политически важна изборна година, но и икономически съдбовна година, хайде веднъж завинаги да разчистим аматьорството и да дадем шанс на професионализма. Във всички сфери, но преди всичко в икономиката, а далеч след това - в политиката, без да забравяме съдебната система, образованието, здравеопазването. Единствено така няма да има неразяснени бягства на осъдени или заподозрени лица, неразбираеми и пагубни икономически ходове и политики, проблематични правни решения и закони, и може би най-накрая професионалните патриоти ще дефинират какво означава понятието "nationality", за да не мамим другите за наша сметка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: име на Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
14
 
! Отговори
Иван Вазов преди 5 години
На руските воини О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки... Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо... Как ръце сега да разгърнем?
22
7
 
1
 
! Отговори
1 рубла = 1 йена преди 5 години
До 100 рубли = 1 ДОЛАРЯпония е добре защото скодо.умните ***.ьовци като теб не виреят там.
21
0
 
7
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Значи демокрацията лъсна отзад.Нужене нов дразнител.Ако успеем ,ние да излъжем танте и сие -добре.Междудругото ги лъже Нашето,без да го съз-нава,макар да е с тежки последици занас.Немогат да разберат ,че като имамеикономика ще внасяме техни стоки.Искат равна поляна.Мразят ни.
20
5
 
8
 
! Отговори
Сорос преди 5 години
Споко мекета няма да сте първи нито последни сменили името на държавата си.Сега идва редът да получите новата си съседка Северна Индия.
19
4
 
19
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Западните Балкани били богати? Албания, Северна Македония и Босна? Дето нямат ток още. Герберщината тотално увреди мозъка на българите.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този журналист /не мога да намеря името му/ много жали за `патриоти-професионалисти`Как да намериш в цяла Македония патриот-професионалист като само преди 90 години неговите деди бяха патриоти-българи. Сега там е много срамно и политически некоректно да се пишеш такъв. И даже - ужас.Има една пиказка - когато веднъж станеш предател - такъв си оставаш до края.Та и патриотите, които търси ще са ялови.
17
6
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Каква голяма статия...пуснали,за нещо,което не ни касае.Как щели да се казват западните ни...комшии.Какво ни интересува,както искат да се именуват.Между впрочем,кой ли ги пита,както и нас не ни питаха за НАТО и ЕС,ама найсее,карай да върви.
16
8
 
15
 
! Отговори
българин преди 5 години
Запада.Си разиграва коня на балканите веднага след 1989 г Та до днес! През комунизма .Нямаша как да стане това!
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позволява си , тук в Германия всичко на изток се счита за изпаднало и не им дреме , понеже знаят що за стока сте ! Балканци , Рашки , булгарашки за смях сте пред света !
14
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че е Западът, иначе да са загинали балканците !
13
12
 
18
 
! Отговори
Демек преди 5 години
запада или по точно юдо-масонския нео-либерален елит открито и нагло подменя народната воля и се меси в управлянието на независими държави и според този жалък пропаганден пасквил ние трябва не само да го приемем ами и да се радваме че е така !?такава мерзост и наглост даже комунистите не си позволяваха !!!
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая държава няма да има име защото винаги е била част от Бългрия.
11
9
 
26
 
! Отговори
Помнете ми думите преди 5 години
Гръцките политици приемат сегашната Македония, само за да ги направят гърци един ден и да има Велика Гърция. Не ги интересува, че по кръв са българи, те искат територията им и ще им промият мозъците чрез пропаганда. От българи ги направиха македонци, а сега гърци.
10
7
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Статията е изключително точна! С малки пропуски-не се споменава успешното ни Европредседателство, и значителния принос на обединителя на Западните Балкани, без който нищо в тая част на картата не става.Трима папи са го галиле по главата, арабски принцове идват, да му честитят Коледа, а тоя македонец мълчи....
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът бил виновен!!!, винаги.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идва редът на Вучич !
7
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото на Балканите е пълно с продажници и ***.Начело с Гербавите.
6
10
 
16
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Ако не скачаш според тоягата на кpаварите си аутсайдер и лузър, валутата ти удря дъното, идва Aрабска пролет и епидемия и санкции и ембарго, това е демократично. После идва Червената армия и носи свобода и радост за всички пролетарски народи по света.
5
10
 
9
 
! Отговори
саше преди 5 години
Няма да има таква държава, ни северна ни никаква. За наша радост гърците ще ни свършат работата.
4
13
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Така е ... докато дойдат руснаците.После Западът подвива опашка, а поддръжниците му бързат да избягат зад граница.Този филм сме го гледали поне няколко пъти досега.Усещам, че не е далеч времето, когато пак ще го гледаме ....