Гърци блокират ГКПП при Кулата, протест заради Македония

Възможно е образуване на колони от чакащи автомобили
24 яну 2019 12:55, Елка Василева
38
Гърци блокират ГКПП при Кулата, протест заради Македония
Снимка: архив, Булфото

Гръцки селскостопански производители от област Серес планират провеждане на символичен протест и блокиране на движението в района на ГКПП „Кулата-Промахон“. Шествието се очаква да започне в 14 ч. в района на гр. Сидeрокастро, след което протестиращите ще се отправят към граничния пункт.

Протестът е обвързан с гласуването на Споразумението от Преспа от гръцкия парламент и производителите приканват всички свои колеги от цяла Гърция да организират протести по места, за да се изпрати ясно съобщение към правителството.

Министерството на външните работи на България предупреждава, че е възможно образуване на колони от чакащи автомобили в района на ГКПП „Кулата-Промахон“.

Още по темата

Българските гранични власти  са информирани за подготвяния протест и не изключват  границата да бъде блокирана с жива верига. Най-вероятно протестиращите ще дойдат на място с леки автомобили, тъй като  в граничната зона е забранено разполагане на земеделска техника.

Дежурните екипи на „Гранична полиция“ информират пътуващите към южната ни съседка за очакваните проблеми с придвижването в района около граничния пункт. След обяд трафикът става много интензивен на вход към България, като преобладаващо от Гърция към страната ни се движат камиони и автобуси.

Към момента няма информация за готвени протести на другия граничен  пункт в района - „ Илинден-Екзохи“, към който при интензивен трафик и задръствания на Кулата се пренасочват автомобилите, предаде кореспондентът на БНР в Благоевград.

В цяла Гърция днес ще има протестни демонстрации и символични блокади на граничните пунктове с Република Македония и България заради дебатите и гласуването в парламента по ратификация на Преспанското споразумение за новото име на Македония. Опозиционните партии определиха споразумението като вредно.

Почти всички депутати от опозицията са заявили желание да се изкажат по договора от Преспа, което по всяка вероятност ще удължи времето за обсъждане до петък.

Секретарят на опозиционната партия „Нова демокрация“ призова всеки депутат да поеме политическа и лична отговорност при гласуване.

По неофициална информация опозицията подготвя вот на недоверие към правителството, което ако се внесе съгласно закона, се прекратява обсъждането за договора от Преспа и се преминава към дебати за вота на недоверие.

Социалистите поискаха да се разгледат в парламента промените в конституцията на Скопие. Заместник-министърът на външните работи съобщи изненадващо, че тези промени още не са извършени, което доведе дебатите до пълен хаос. Социалистите казаха, че няма да гласуват за договор, който не е изпълнен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
info.info преди 5 години
Леонидас да блокирa пристанищата с 300 трактора, а не горските пътеки.
26
1
 
4
 
! Отговори
P. преди 5 години
До SHEFA===Ами защото всичко и всички трябва да се съобразяват с кресльовците. Ама когато писах тука, че не ги харесвам, вие ми нацвъкахте минуси. Ах, ако знаете как си вирят носовете. И вечно са извличали изгода от вляка възможност - от Съветския Съюз, сега Русия, от НАТО, от ЕС, от Германия.
25
1
 
2
 
! Отговори
P. преди 5 години
Исках да кажа "кресльовците".
24
1
 
4
 
! Отговори
P. преди 5 години
До АнонименRe: Пак ще искат пари от ЕС и пак ще е по този начин,макар и повода да е друг.Насита нямат.===Не им ли идва на тези в Брюксел малко много от тези истории (имам предвид креслвците в Гърция)?
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Ти пак не можеш да разгледаш нещата по добре от "бой на момента с тукати" Може би не всичко е туземски погроми ако си по-силен. ама какво се хабя.. понякога трябва да изчакаш, понякога няма смисъл, понякога играта е на нерви.В момента Турция пропада икономически. Ако се изчакат 10-15 години тогава ще е доста по-сигурна победата или изобщо ще има смисъл. Но ти си много смел нали? веднага щеше да им скочиш господин смел с 80IQ.. българия може да печели битки, Гърция печели войни и земя
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България да защити Македония ! Това са наши земи и Гърция няма какво да ни направи. Правителство да излезе с реален упрек към Гърция. Какво е това мълчание. Първо нашата граница е затворен и второ говорят за БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като имат такава голяма армия, защо не попречат на турците да им нарушават ежедневно въздушното пространство? Чувам че вече облитали обитаемите острови и то на 50 м. над покривите на къщите...със свръхзвукова скорост! А те тръгнали да се заяждат и да се правят на велики на едни сиромаси, с население и БВП колкото на половин Атина... Това е нация от мързеливци и *** , само сопа за тях!
20
1
 
9
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 5 години
Гърците и макетата имат спор. България подкрепя и двете страни в името на добросъседските отношения. В резултат, нашата граница ще бъде блокирана, а родното МнВР ни предупреждава за "затруднения в придвижването". От ЕС, пак ще изприказват куп думи на брюкселски език т.е. напълно лишени от смисъл, а ние, както винаги ще си смятаме загубите. Ако изобщо има някакви компенсации, ще отидат при гърците.Кой, колкото може...
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Браво на ГърцитеНадявам се, да правиш разлика между байгънясване и байганьосване. Макар по коментара да не личи много
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Били сме ги и пак ще ги бием!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе верно е че сме ги били с по-малко армия преди ама пак говориш за ЕДНО ВРЕМЕ за коне, пръчки, щикове и т.н 2019-та е. Успех с български юнашки викове да убиеш 100 F16-ки. Кво ще направиш? кво? ще измислиш нещо? Ей ти пак проява на "смелост" т.е в случая самоубийство.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те мн са имали повече армия от нас и са яли сопата. Малко си чел. Писали ли са и за страхливците като тебе :))
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хвърлете им един бой на гърците, да тва да не е саморазправа ала 600-та година бре? Гърците имат 10 пъти по-голяма армия от нас (боли ли истината пак? няма нищо затворете очите), само самолетите им са едни от най-многобройните в света, ние тука имаме едно голо самоубийствено нахалство дето ни докара до тея земи да сме съседи на Византия преди 1000 и нещо си години, което пак си е бавно самоубийство - как няма да те вземе най-голямата империя по оно време? Хахаххахаха
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така де време си е за стачки ,всяка година гърците по това време се събират да стачкуват защо тази година де е изключение. Гръцки селскостопански производители по това време нямат много работа и затова традиционно се събират на границата всяка година .
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагляри. Хората смениха името си заради тях и пак протестират. Това гърка е най-долното нещо в радиус 1000 км. Да ни връщат беломороето тея крадци измислени. Да не им хвърлим пак един бой.
12
3
 
15
 
! Отговори
Св. Въртиромей преди 5 години
Да си блокират КПП-тата със Северна Македония! Защо блокират нашите? И от къде на къде ще претендират за изключителен монопол върху топонима Македония, след като контролират едва 50% от географската област с това име?! Утре и за Родопите ще ревнат, въпреки че 90% от тях са в България!Май скоро не сме ги пляскали
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опс,неволна грешка-"маляките" а не малките.Извинявам се.
10
23
 
15
 
! Отговори
Браво на Гърците преди 5 години
Горда нация са ! А ние въобще не мислим, че Северна Македония включва и Пиринска Македония, но утре ще е късно да протестираме. Сега е времето да се съюзим с Гърците и ЗАЕДНО да се обявим срещу наименованието Сев. Мак. По-добре е да се нарича Република Скопие. Гърците много добре знаят какво искат, но Бай *** е пасивен и заспал както винаги.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малките са тарикати.Знаят,че от ЕС изпитват неистово желание да вкарат братята северо-македонци в кошарата на НАТО и ЕС за да натрият носа на Русия и се опитват да си изтъргуват съгласието и на ЕС и на Русия едновременно.Не знам кога,обаче и на ЕС и на Русия ще им писне от тях и ще ги наритат здравата.А комшиите от към Босфора,само това и чакат.
8
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата ще ги изметат, ако блокират тяхната граница.А българите след 45 г. терор са станали като котенца.