Всичко, което трябва да знаете: Македония за начинаещи!

Какво е договорено и защо името поражда толкова спорове?
25 яну 2019 15:23, Бойчо Попов
21
Всичко, което трябва да знаете: Македония за начинаещи!
Снимка: архив, Reuters

Гръцкият парламент може да вземе този петък решение за спор, който Гърция води в продължение на почти 30 години със своя съсед. Досегашната Република Македония ще бъде наречена в бъдещата Северна Македония. Поне това предвижда споразумение, което правителствата на двете страни изработиха в рамките на трудни преговори. Македонският парламент вече даде зелена светлина, късно в петък текстовете ще гласува гръцкият.

Но какво ще решат депутатите не е сигурно. Коалицията вече раздели заради спора за споразумението и миналата седмица министър-председателят Алексис Ципрас едва оцеля при вот на доверието. Как се роди тази криза? Предлагаме един общ преглед.

Защо името "Македония" е толкова спорно?

Република Македония граничи с провинция в северната част на Гърция, която носи същото име. Гърция се страхува от възможни териториални претенции на съседната страна към тази провинция. Спорът продължава, откакто Република Македония обяви независимостта си от Югославия през 1991 година.

Също така и древното значение на името Македония е важно и за двете страни: те претендират за наследството на Александър Велики (починал през 323 г. пр. Хр.). Затова и редица различни предложения за имена на международни посредници се провалиха досега. В миналото в Северна Македония имаше магистрала, наречена „Александър Македонски", а летището се наричаше също "Александър Велики". Магистралата и летището бяха преименувани, за да се демонстрира наличието на добра воля.

В международен план държавата обикновено заради спора за името се обозначава с английската абревиатура FYROM. То означава името, под което страната бе регистрирана в Обединените нации: „Бивша югославска република Македония".

Какво договориха Македония и Гърция?

На 17 юни 2018 г. двете държави подписаха така наречения Договор от Преспа. В него те са договориха за новото име на Република Северна Македония. Граничните промени категорично са изключени от споразумението.

Македонският парламент вече ратифицира споразумението с необходимото мнозинство от две трети. В Македония сега всички се надяват, че Гърция вече няма да пречи на присъединяването към ЕС и НАТО. Сега гръцкият парламент трябва да се съгласи да направи договора валиден.

Как реагира населението?

От години националистите подхранват спора за Македония - с успех. В проучванията около 70% от гърците се противопоставят на преименуването на съседната страна.

Десни и националистически организации призоваха за протест. В неделя около 100 000 гърци последваха призива и демонстрираха срещу споразумението пред парламента в Атина. Много от тях са пътували до там с автобуси, особено от Северна Гърция, където се намира провинция Македония.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Следобед около 100 екстремисти се опитаха да влязат в сградата на парламента със сила. Те хвърляха камъни срещу полицията, писаха гръцките медии, а десет служители са били леко ранени.

Продължението вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Някой ми е ползвал името, но както и да е, цъкнах му + за мнението. Всичко, което трябва да знаете за македонците, е че това са българи, възпитани в отрицание на всичко българско. Няма друг , който да мрази българите повече от помакедончените българи! Това са хора, които на чист български ти обясняват, че не са българи, за разлика от бесарабските българи, които обясняват на руски, че са българи.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Б_ойчо! Браво, П_опов!Много преренциозно заглавие за няма и 50 реда текст: "Всичко, което трябва да знаете".Демек, нищо извън тези 50 реда не ви трябва...
14
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко не беше братска Русия сега нямаше да има България.
13
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше братска Русия сега Македония щеше да е част от България.
12
7
 
6
 
! Отговори
Маке преди 5 години
След 2год.ще си искаме и Южна Македония!
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам закъде толкова бързахме да приемаме Македония в НАТО бед да се пазарим? Гърция годони наред не признаваше език, име, нищо, а сега се спазари срещу огромни Миларди помощи , опрощаване на дългове и нови помощи.Какво получи България срещу неучастието си в преговорите - НИЩО! Потупване по главичаката. Признахме държават, признахме неофициално езика, сега сега сем на път да ги вкараме в ЕС и да ги изравним със себе си. След година-две като влязат в Ес ще започнат претенциите.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТе се гърчат че цяла Македония е грцка.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците нямат претенции за Пирин и го демонстрираха с името което наложиха - Северна Македония. Това име работи за гърците, показвайки ясно че Южна Македония в Гърция не е част от новата държава - Фюром - но в същото време ние не се борихме за името НоваМакедония или Вардарска Македония защото Пиринска македония е част от Северна македония.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата Македония се обособява чак презд 1991, а като самосъзнание - през 1947.Но през 3 век пр. христа в областта Македония, е живелоо племе македони, които са били дориийца или иначе казано - елини. Траките също са елини. Всички племена от този период са елини, с изключение на илирите. Впоследствие тук идват българи и в местността заживяват предимно български славяни - най-вече драговити. България води сериозни войни с Византия за Македония/Кутмичевица, но такава държава в миналото е нямал
7
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция вече взе решение. Сега вече можем да го кажем простичко за кутевския матрял. Това е поредния *** за руската кочиина и влиянието и на Балканите. Днес е чудесен ден! Македония, чакаме ви в ЕС и НАТО!Нека русофилистикк-путинофилскияя рев да започне сега! :) Юруш дрогаре на маслините :)
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония не е гръцка, защото Пиринска Македония е в България. Гърците май могат да надвият само нас и затова вадят нож на умряло куче за да заграбят Пирин.
5
3
 
3
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
До А.Македонскиверно, не си го знаеш, или си Асен, Асан или подобно... Марш у първи клас да учиш съкращенията!
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пишат Република Западна България и са готови. Толкова е просто.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пореден куриоз - от Бивша юго република Македония ще се казва Бивша юго република Северна македония. От БЮРМ та на БЮРСМ. От ФИРОМ та на ФИРОСМ.
2
12
 
3
 
! Отговори
А.Македонски преди 5 години
До Кирил и МетодийДо вчера не си знаеше името, днес приказваш.....удари в стената главата леко..
1
3
 
18
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 5 години
То промит мозък, няма как да му се направят гънки...Нерде Ал. Македонски, нерде Македония...