Преспанският договор - още една крачка към мир на Балканите!?

Идва ли време на просперитет, мир и приятелство?
27 яну 2019 07:00,
48
Преспанският договор - още една крачка към мир на Балканите!?
Снимка: Reuters

"С Преспанския договор и неговото прилагане се отвори пътят за по-добро бъдеще на македонските граждани, за забравяне на сънищата от миналото и за Балкани на възможности политическа стабилност които ще бъдат място със свързани съседи, зона на икономически просперитет и модел за интеграция. Споразумението сложи край на епизод на незавършен мир на Балканите", заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от електронното издание на вестник "Нова Македония".

Още по темата

С приемането и прилагането на разпоредбите на споразумението от Преспа, по думите му, победители са гражданите на двете страни, но също и на целия ни регион, пише в. "Труд". Победители са, добави той, и онези, които се противопоставят на споразумението, защото за тях идва момент на просперитет, мир и приятелство.

Заев честити на своя гръцки колега Алексис Ципрас за "победното гласуване на Преспанския договор в парламента", както и на членовете на парламентите на двете страни, "които избраха да дадат своя глас, с който побеждава бъдещето и с който се слага край на страха, който бе смятан за непреодолим".

"Решихме спор, който ни представяха като неразрешим. Моят приятел Ципрас и аз постигнахме споразумение миналото лято. Заедно нашите екипи, водени от външните министри, стигнаха до откровение – всяка страна трябва да даде нещо, така че всеки да може да получи много повече в замяна на това, което е дала. Сега имаме потвърдено истинско приятелство. От днес започваме с още по-голяма сила да сближаваме гражданите и народите на двете страни. Ние вече няма да гледаме на бъдещето като на фатална съдба, а като общ път, проправен с приятелски намерения и ценности, произтичащи от общите европейски ценности", каза Заев в началото на форума "Силна икономика – шанс за всички", който се провежда във Велес.

"Смелите граждани избраха да изгонят призраците от миналото и дадат на света Балкани, от които извират възможности и политическа стабилност, място със свързани съседи, зона на икономически бум, интеграционен модел. И Европа, и светът се нуждаят от стабилност и сътрудничество за решаване на глобалните проблеми, които са и наши проблеми", заключи македонският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНЕКС към ДОГОВОРА !Резултатите от досегашнатаработа на българо-македонската комисия, обаче, показват, че македонскитеексперти са инструктирани да не зачитат автентичните исторически факти от нашата история.
21
1
 
6
 
! Отговори
АНЕКС към ДОГОВОРА ! преди 5 години
Гърцкото правителство разреши окончателно спораси със Скопие за античнотото историческо наследство на Македония, докатобългарското правителство прехвърли отговорността за изчистване на българското Средновековно и Възрожденскоисторическо наследство от фалшификации на експери от БАН и МАНУ.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгария и Австрия играят някакви игрички със Сърбия и изкупиха медиите в Северна Македония и само плюят по България. Орбан и австриеца са някакви фашисти и се опитват пак да сложат ръка на Босна и Македония.
19
1
 
8
 
! Отговори
Алек преди 5 години
Да вече една част от българите ще живеят в измисленадържава Северна Македония.И със самосъзнанието че саотделна нация.Най голямото престъпление на комунистите.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Да. Виж ся. Слушай тук. . Не гледай на стани., ми ся мене ше слушаш. Тъй са си техните рабути, разбера ли? Кот си прааят у държавицатя, ше си прайкат! Ай марш ся!
17
3
 
15
 
! Отговори
Преспански договор преди 5 години
Преспанският договор е още един шут в четирибуквието на русия ,която трябва да се омита от балканите в едно със 'стратегическите' си интереси.Няма друга велика сила (въпреки ,че русия не е велика) която така да се е опитвала да скара народите на балканите.Те измислиха македонската нация и я набутаха в орбитата на Сърбия.Единственият им съюзник тук остана Сърбия. Парадоксът е (или не),че по-времето на Тито - когато Сърбия и Югославия бяха най-силни ,сърбите бяха почти противници с москва.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе ... робовладелците искат да поставят натовски бази и в Македония, както и да я вкарат в ЕС, за да няма Русия никаква подкрепа ... Косово вече е готово остана само Сърбия в тяхната игра ... и какво печелим каква стабилност ... просто играта на големите и ние малките роби ;д ... жалко е тука ...
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите политици да внимават този договор да не ни излезе през носа.Защото и от юг и от югозапад има много апетити за нашите земи.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали?
13
8
 
9
 
! Отговори
МАКЕДОНСКА ЖРИЦА преди 5 години
И аз като забегнах от Бугария с дипломата от МЕИ и бугарския пасош и тъкмо преди да изляза от страната,обърнах си и се изхрачих върху земята бугарска с мазна усмивка и литнах за ЮК и оттам с самолет за Аустрейлия и вече се чувствам джендар който ходи разкрачено по Милитари роуд и живея под моста хърбър Бридж въпреки че ме мъчат сънищата че съм ,,омразен бугарин,, и понекога като се събудя,изправям се и изкрещавам Аустрейлан гражданин съм! и това чуват преминаващите акули през залива....
12
8
 
14
 
! Отговори
Петров преди 5 години
България три войни води за Македония и нищо не получи, сега с тази карикатура за премиер, щяла да я вземе. То да не мине Благоевградски окръг към Северна Македония, по заповед на световните демократи.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми сега, те макетата ако сами не се усетят към коя държава принадлежат, насила хубост не става са казали хората. Като не уважаваш родината си никъде няма да стигнеш. Няма да им се молим, и сами ще поискат да ги анексираме след като aлбaнците почнат още по-сериозно да издевателстват над тях.
10
5
 
8
 
! Отговори
МАКЕДОНСКА ЖРИЦА преди 5 години
Аз дойдох навремето в софия да изуча Системно инженерство в МЕИ и после забегнах в Аустрелиа да плюя България щото не съм нормален
9
0
 
13
 
! Отговори
а знаете ли преди 5 години
Между другото всички на балканите говорят за "Български влак" или как диктаторите идват на власт!
8
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля че трябва да освободим рycнаците от кoмyнизма. Руснаците не са лоши хора, но са малко по-глупави. Все пак говорят и пишат на нашата азбука, което означава че тогава нашите владетели са ги ограмотили. Сега отново трябва да ги ограмотим.
7
6
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Балкани, от които извират възможности и политическа стабилност, място със свързани съседи, зона на икономически бум."Хахахахаха...
6
1
 
15
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До Анонимендо16 Че то същото важи с много по-голяма сила за САЩ-страна с 200г история...Ако може да бъде аргумент,де.
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Която и държава да хванеш на Балканите има по-голяма история от Русия, дори и Черна гора!
4
1
 
16
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
"...европейско бъдеще за всички Македонски държави на Балканите!"Интересно,колко "Македонски държави" има на Балканите?????
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Преславският договор се открива едно цивилизовано европейско бъдеще за всички Македонски държави на Балканите !......а не евроазиатска изостаналост и мизерия !