Македонци? Българите им взеха историята, гърците името, албанците езика...

Хърватски ежедневник: Македонският народ остана без най-важното
214
Македонци? Българите им взеха историята, гърците името, албанците езика...
Снимка: "Предателството не е демокрация", архив, Reuters

Много македонци са против промяната на името на страната, но решението им бе наложено насила. Не става дума само за Гърция, а има още две споразумения в полза на Албания и България. Македонският народ остана без това, което е най-важно съществуването на държава.

Срещу волята на гражданите на страната, тя остава без своето име, език и история. Със сключените от македонските власти споразумения със съседните страни, тя даде на България историята, името на Гърция и с двуезичието даде на Албания езика си, пише хърватският ежедневник Slobodna Dalmacija, цитиран от "Фокус".

Със 153 гласа "за" и 146 "против", гръцкият парламент ратифицира историческия договор с Македония за новото име на бившата югорепублика, с което се слага край на продължилия три десетилетия спор, който блокираше пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Искрена подкрепа за държавата с новото име – Република Северна Македония, дадоха и европейските лидери.

Още по темата

Най-висшите представители на Европейската комисия поздравиха гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев за "политическа смелост, лидерство и отговорност за решаване на един от най-трудните спорове в региона". Ентусиазмът обаче не се споделя от опозицията в двете страни, която организира множество протести.

Прехвърлена топка

Както виждаме, гръцкият парламент ратифицира споразумението, което се и очакваше, предвид големия ангажимент на западната дипломация по този проект. Следващите стъпки са обмена на документи за ратификация между двете страни, след което Македония ще информира света, че вече не съществува под сегашното си име.

Трябва да съжаляваме, че това решение няма последици там, от където тръгва всичко - Гърция, която преди 27 години започна да блокира европейския път на Македония, въпреки че тази страна беше първата, подготвена за членство в ЕС от балканските държави.

Мнозина твърдят, че блокадата е направена с цел западните съюзници и Гърция да попречат на признаването на екзодуса и единствен непризнат геноцид в Европа – този от 1949 година над македонците в Егейска Македония.

Сегашното македонско правителство подписа и ратифицира още две споразумения

Единият е за двуезичността на територията на цялата страна, дори там, където няма албанци и това не е необходимо, а другият е Софийският, според който Македония се отказва от цялата македонска история до 1945 година в полза на българската история. Известно е извинението на Зоран Заев за това, че нарече Илинденското въстание македонско.

Какво противоестествено блудство е Софийският договор показва и фактът, че българската писменост и Църква, както и голяма част от историята, са от Охрид, в рамките на Охридската архиепископия и Охридската книжовна школа, университет с три хиляди студенти, съществувал 100 години преди Сорбоната. Същото важи и за Сръбската православна църква, но това не е тема на настоящия материал, пише още хърватският ежедневник.

Българските права

На България бе предоставено правото да наблюдава училищната програма в Македония за изпълнението на Софийското споразумение. Точно като Гърция. Защото в споразумението от Преспа най-лошото не е промяната на името, а премахването на македонското гражданство. По-конкретно, гражданството ще бъде записано в родителен падеж (граждани на), от учебниците ще бъдат изхвърлени македонските топоними за Пиринска и Егейска Македония, което е същото като да се забрани на хърватите да наричат Беч – Беч.

Как реагира македонската опозиция?

Македонската опозиция смята, че ще бъде възможно с връщането на власт и/или с политическото влизане в европейската интеграция, или по съдебен път, да отмени спорните части от Преспанския договор, т.е. наложените с насилие, заплахи и подкупване на политици конституционни промени.

Основната опозиционна македонска партия, зряло и умело, се подготвя за цикъла нови избори, първите от които са президентски, защото настоящата власт не е отговорна само за споменатите три договора. Тя е олицетворение и на спада на индустриалното производство, експулсирането и арестуването на чуждестранни инвеститори, натрупване на повече дългове за една година, отколкото през предишните десет и спиране на инфраструктурни проекти.

Кога може да се очаква влизането в НАТО и отварянето на вратата към ЕС?

Надяваме се, възможно най-скоро, защото от 20 години мястото на Македония е в тези интеграции. Преди 20 години подкрепата беше 80%, но оттогава, заради последиците от блокадата, които се чувстват и днес и невъзможността да се застане на пътя на произволното и анационално насилие, тя е спаднала.

Спадът на подкрепата също доведе до институционални проблеми в Македония. Иначе, освен малцинствата, македонците, страдащи от Стокхолмския синдром, са примирени и възмутени от ситуацията. Бойкотът на референдума показа това.

Как се коментира в Макдоения въвеждането на албанския като втори официален език

Това е изключително смешно. Според Охридското споразумение, двуезичието съществува от 2001 г. в общините, в които живеят албанците. Сега, според Тиранската платформа, двуезичието е и в общините, където дори златарите не са албанци. Не бива да се изненадваме, че институционалното насилие срещу македонците започна с конституирането на парламента в сегашния му състав, който бе утвърден в присъствието на 59 от 61-те необходими депутати и когато преди македонския, беше изпълнен националния химн на Албания.


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
предлагам да ги обещетим с едно хубаво вето за влизането им в ЕС
189
1
 
4
 
! Отговори
МРЪСНИ СЪРБОМАНИ преди 1 месец
ХЪРВАТИТЕ - МРЪСНИ СЪРБОМАНИ !!! ЗНАЕМ ТИТО КАК ИЗБИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ В ЛАГЕРИТЕ !!!!
188
3
 
9
 
! Отговори
Начо преди 1 месец
Айде да им е честито новото име и с чест да го носят барем едно 10 години защото по новото ще е илирида
187
5
 
17
 
! Отговори
Ю кортес преди 1 месец
Никой нищо не им е взел защото са го нямали.античната и средновековната истории са били само в техните болни комплексирани мозъци
186
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грешка е, че 9оте, докато все още имахме армийка, не си ги взехме нашите територийки
185
11
 
9
 
! Отговори
Хозе преди 1 месец
Татарите пак нешто стегат мускули а нема за што куче да ги апне.
184
13
 
12
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Нищо не сме им взели. Македония винаги е била българска и те си го знаят. Колкото до езика, е това вече е друг въпрос. Аз отдавна казвам, че македонците направиха огромна грешка, като се отделиха от Сърбия. Скоро там ще е албанско, от това най-много трябва да се притесняват, защото ако бяха си останали към Сърбия, нито името щеше да им е сменено, нито щеше да се въведе двуезичие. Като ги отделиха изкуствено от България, да бяха си останали със Сърбите, поне са християни и щяха да ги пазят.
183
2
 
17
 
! Отговори
Ала-Бала преди 1 месец
Скорон ще видим големите джамми, построени със саудитски пари до нашата граница.
Най-голямото предателство през последните 80 години.
182
2
 
21
 
! Отговори
Морски_ преди 1 месец
И пропо няма нищо срамно в това да си признаят, че говорят български език. Чули ли сте в Швейцария, Австрия да казват че говорят австрийски, или швейцарски език? С какво са по-различни макетата, освен с наглостта си?
181
3
 
18
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 месец
Какво им взели на макетата?
1. Езикът е диалект на българския. Мисля че дори шопския диалект е по-далечен от книжовния български, ако го сравняваме с т.н. македонски.
2. История на Македония-няма. Записки какво правят наследниците на българите по тези земи наричащи се македонци съществуват от няколко десетки год. Нищо не е откраднато.
3. Името на държавата? За Бога! Ако сте стигнали в четенето до тук-няма смисъл да пиша за името на държавата.
180
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как подобна фалшива истина в тази статия се превежда и представя на български. Все едно да обясняваш че света много е загубил че нацизмът не е победил.
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм.
Създателят на хърватската държава се казвал хорват или коврат.
Имал пет сина и им показал че сноп стрели не се чупи. И т.нт.
Странно.
178
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после хърватите ми се правят на големите братя, да сме се обединили хърватия и България срещу Сръби.. ай сиктиp видяхме ви кви мижитypки сте. Къде пък ви касае Македония? Македония ако я подсилим с още няколкостотин хиляди българи ще е по-голяма от вашата хърватска плюнкa, имената ви са италиански, чешки, български и сръбски. Вие нямате идентичност. Малко ви биха сърбите, даже трябваше да ги подкрепим и да ви изметем.
177
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако на акедонеца жена му забременее пак ще му е виновен някой друг.
176
5
 
14
 
! Отговори
От Рассия с любов! преди 1 месец
Честит ви национален празник скъпи "братушки"!ю
Днес е 2 февруари-ваш най-почитан празник и всегда любимий!Ще отворим за ваше здаровье по една бутилка "антифриз" и 2-4 бутъйлочки "бояьришник"и вперьод!Въй люди хорошие и очень любите Рассия!Наздаровьйе!!!
175
4
 
10
 
! Отговори
д-р Васко,офталмолог преди 1 месец
До некакъв рокаджия,бре! Значи пали моторетката "Симпсон" и цепиш към село Ключ,област Петрич!Вече написах,че който и да питаш от селяните ще ти каже къде е къщата ми! Освен това ще потвърди професионализма ми в областа на офталмологията,бре!На 10 000 операции само на всеки 100 греша малко!Чакам те днес, на 2 февруари-националния празник на българите,та да се запомним взаимно!!!Ха ха ха!Буууухаха!!!пп-Фани си вземи още двама-трима и ги качи на теглича на "Симпсона"та и тех да ги запомня,бре!Хаха
174
9
 
3
 
! Отговори
z-rock преди 1 месец
До д-р Васко,офталмолог: Само си дай, бате, адреса ..... ще ме запомниш
173
6
 
19
 
! Отговори
нищо не сме им взели преди 1 месец
Този език дето се нарича Македонски не е съществувал по времето на Александър защото Българите още били северно от Коспийско море по това време.
Майката на Сергей Станишев може да си спомни как го е измисляла за да разделят българите.
172
15
 
13
 
! Отговори
Ала_Бала преди 1 месец
Преспанския договор са насилие. подкупи и предателства извършени по план от САЩ с цел прекъсване и изтласкване на влиянието на Русия на Балканския полуостров. Спечели Гърция - опрощаване на 20 % от дълговете към Световната Банка, спечели Албания, която ще простре влиаянието си до западнните граници на България; България загуби завинаги Македония и никак не и е взела историята и'. Главни предатели - Заев, Цветан Цветанов, Бойко Борисов ( последния едва ли осъзнава какво е направил ) и Каракачанов
171
6
 
14
 
! Отговори
Кур за путкин преди 1 месец
И хръватите!

Македония в ЕС и НАТО!