Македонци? Българите им взеха историята, гърците името, албанците езика...

Хърватски ежедневник: Македонският народ остана без най-важното
1 фев 2019 12:45,
214
Македонци? Българите им взеха историята, гърците името, албанците езика...
Снимка: "Предателството не е демокрация", архив, Reuters

Много македонци са против промяната на името на страната, но решението им бе наложено насила. Не става дума само за Гърция, а има още две споразумения в полза на Албания и България. Македонският народ остана без това, което е най-важно съществуването на държава.

Срещу волята на гражданите на страната, тя остава без своето име, език и история. Със сключените от македонските власти споразумения със съседните страни, тя даде на България историята, името на Гърция и с двуезичието даде на Албания езика си, пише хърватският ежедневник Slobodna Dalmacija, цитиран от "Фокус".

Със 153 гласа "за" и 146 "против", гръцкият парламент ратифицира историческия договор с Македония за новото име на бившата югорепублика, с което се слага край на продължилия три десетилетия спор, който блокираше пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Искрена подкрепа за държавата с новото име – Република Северна Македония, дадоха и европейските лидери.

Още по темата

Най-висшите представители на Европейската комисия поздравиха гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев за "политическа смелост, лидерство и отговорност за решаване на един от най-трудните спорове в региона". Ентусиазмът обаче не се споделя от опозицията в двете страни, която организира множество протести.

Прехвърлена топка

Както виждаме, гръцкият парламент ратифицира споразумението, което се и очакваше, предвид големия ангажимент на западната дипломация по този проект. Следващите стъпки са обмена на документи за ратификация между двете страни, след което Македония ще информира света, че вече не съществува под сегашното си име.

Трябва да съжаляваме, че това решение няма последици там, от където тръгва всичко - Гърция, която преди 27 години започна да блокира европейския път на Македония, въпреки че тази страна беше първата, подготвена за членство в ЕС от балканските държави.

Мнозина твърдят, че блокадата е направена с цел западните съюзници и Гърция да попречат на признаването на екзодуса и единствен непризнат геноцид в Европа – този от 1949 година над македонците в Егейска Македония.

Сегашното македонско правителство подписа и ратифицира още две споразумения

Единият е за двуезичността на територията на цялата страна, дори там, където няма албанци и това не е необходимо, а другият е Софийският, според който Македония се отказва от цялата македонска история до 1945 година в полза на българската история. Известно е извинението на Зоран Заев за това, че нарече Илинденското въстание македонско.

Какво противоестествено блудство е Софийският договор показва и фактът, че българската писменост и Църква, както и голяма част от историята, са от Охрид, в рамките на Охридската архиепископия и Охридската книжовна школа, университет с три хиляди студенти, съществувал 100 години преди Сорбоната. Същото важи и за Сръбската православна църква, но това не е тема на настоящия материал, пише още хърватският ежедневник.

Българските права

На България бе предоставено правото да наблюдава училищната програма в Македония за изпълнението на Софийското споразумение. Точно като Гърция. Защото в споразумението от Преспа най-лошото не е промяната на името, а премахването на македонското гражданство. По-конкретно, гражданството ще бъде записано в родителен падеж (граждани на), от учебниците ще бъдат изхвърлени македонските топоними за Пиринска и Егейска Македония, което е същото като да се забрани на хърватите да наричат Беч – Беч.

Как реагира македонската опозиция?

Македонската опозиция смята, че ще бъде възможно с връщането на власт и/или с политическото влизане в европейската интеграция, или по съдебен път, да отмени спорните части от Преспанския договор, т.е. наложените с насилие, заплахи и подкупване на политици конституционни промени.

Основната опозиционна македонска партия, зряло и умело, се подготвя за цикъла нови избори, първите от които са президентски, защото настоящата власт не е отговорна само за споменатите три договора. Тя е олицетворение и на спада на индустриалното производство, експулсирането и арестуването на чуждестранни инвеститори, натрупване на повече дългове за една година, отколкото през предишните десет и спиране на инфраструктурни проекти.

Кога може да се очаква влизането в НАТО и отварянето на вратата към ЕС?

Надяваме се, възможно най-скоро, защото от 20 години мястото на Македония е в тези интеграции. Преди 20 години подкрепата беше 80%, но оттогава, заради последиците от блокадата, които се чувстват и днес и невъзможността да се застане на пътя на произволното и анационално насилие, тя е спаднала.

Спадът на подкрепата също доведе до институционални проблеми в Македония. Иначе, освен малцинствата, македонците, страдащи от Стокхолмския синдром, са примирени и възмутени от ситуацията. Бойкотът на референдума показа това.

Как се коментира в Макдоения въвеждането на албанския като втори официален език

Това е изключително смешно. Според Охридското споразумение, двуезичието съществува от 2001 г. в общините, в които живеят албанците. Сега, според Тиранската платформа, двуезичието е и в общините, където дори златарите не са албанци. Не бива да се изненадваме, че институционалното насилие срещу македонците започна с конституирането на парламента в сегашния му състав, който бе утвърден в присъствието на 59 от 61-те необходими депутати и когато преди македонския, беше изпълнен националния химн на Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега и през Хърватия трябва да минавам транзит и с газ до дупка.....
158
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да ти вземат нещо което никога не е било твое? Как може държава създадена 1945 г. с нещо подобно на език създаден през 1947 г. чрез писане на български със сръбска пишеща машина, да претендира за собствен език. Тези дето го '' измислиха'' язикот още не са умрели. Руската 5 колона яко работи на Балканите, финансират всякаква коминтерновска *** и националисти с по половин мозък.
157
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние, мизийците сме онеправдани.Подтиснати от тия шопи и тракийци ;)Ама даже никой не ни и пита - траем си
156
8
 
22
 
! Отговори
Тъмната страна преди 5 години
Хърватите от време на време ги обхваща някаква шизофрения и почват да угаждат на сърбите и руснаците. Да не забравяме , че най-голямата фалшификация на източноевропейската история - славянския етнос и панславизма е измислен от хърватин.
155
9
 
35
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Горките македонци. Колко са ощетени...Ние историята, албанците езика, гърците името, руснаците си присвоиха победата на Македония над нацизма през ВСВ, американците кацането им на луната, египтяните отричат, че Ванче и Миле са ръководили проектирането и строежа на пирамидите, а всички историци по света отричат, че Рим идва от съкращението Република на Изгнанниците Македонци...Колко мъка има по тоя свят...
154
4
 
20
 
! Отговори
До 160 преди 5 години
Конкретно този вестник е издание на югославските комунисти, така си е създаден още през 1943 от комунистичеслите партизани и пп това време се е издавал нелегално, после става своеобразен официоз на Тито в Хърватия, така че не бива много на сериозно да се взима това което пишат
153
2
 
4
 
! Отговори
P. преди 5 години
До P.Когато Ванче идвал на гости и се движели с леля ми (жена му) по улиците, той искал тя да го следва на 10 крачки. Леля ми му давала достоен отговор. Та затова вярвам, че там по Кичево отношенията към жените не са били много привлекателни за жена живяла в София.
152
4
 
5
 
! Отговори
P. преди 5 години
До P.===Леля ми казваше, че там, в Кичево, били албанци и било диво и изостанало място. Това се отнася до времето преди 45 години. Може вече да е по-цивилизовано.
151
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно и в Хърватия има доста хора болни от югопростащина. Говорят за македонците сякаш са реално действуващ народ. Геноцидът в егейска Македония също бил над македонци. Защо ли бежанците от него са идвали в България вместо в Югославия!?
150
3
 
24
 
! Отговори
P. преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !!! ===Македонците говорят на развален български.Леля ми беше омъжена за македонец от Кичево докато двамата живеели в София. Не си спомням подробности по каква причина (бях малка) те заминали заедно за Кичево. След няколко години тя си взела детето и се завърнала в България обясняваше, че там в Кичево са албанци и не било хубаво.Мъжът и идваше на гости, един път тя го доведе у нас. Ванче, така се казваше той, говореше един много приятен, завален български. Нямаше нужда от преводач
149
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И когато казваш турски племена, имаш ли предвид, че турци не е имало по времето на прабългарите ами са били османски племена, да не кажа още арабски.--- ya mi pokaji pone edin iztocnik kadeto se tvirdi ce ima osmansko pleme osmantsite ne sa pleme nyama takovo pleme osmanli se kazva turskata imperiya a plemeto ( beylik) koeto sizdava oi se kazva kayi nedey sicinyava a i turtsi e imalo mnogo predi prabilgarite a i bilgarite sa tursko pleme
148
3
 
27
 
! Отговори
Зомби преди 5 години
А изпраните мозъци на много от гражданите на някогашна Сръбска южна бановина все още не са в състояние да проумеят, че светът сега живее в 21 век и че Комунистическите пропагандни догми от 1944 година са отречени и захвърлени отдавна на историческото бунище !
147
3
 
41
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 години
ЕГАТИ ЛЪЖАТА! И ДЕЦАТА ЗНАЯТ ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ КРАДАТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. НАГЛОООООСТ!
146
3
 
26
 
! Отговори
Смях в залата преди 5 години
Тази поръчкова публикация е скалъпена очевидно заради гнева на определени Имперски сили от факта, че Р.С.Македония ще се откъсне от тяхната зависимост и ще присъедини към семейството на Евроатлантическите държави. А изложените обратен исторически прочит и аргументи за "прецакване на вековната македонска нация" са смехотворни. защото такова животно тогава още не е съществувал о. Едва през 1945 г. Тито и Сталин решават да го създадат, за да засмучат целия Македонски регион !
145
4
 
7
 
! Отговори
P. преди 5 години
До Анонимен===Re: доверихме управлението на държавите си на тълпа неуки, не можещи, психично болни хора...===Аз си спомням едно шествие във Варна наричащо Боко с едно нарицателно дето ми е неудобно да повторя тук. Учудвам се, че той бе преизбран и продължава да твори бисери, за които заработва едно погалване по главата.Самите избиратели си правят майтап с него, вие очаквате другите да се отнасят сериозно към българите и българското.
144
5
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Хърватските усташи да си гледат изстъпленията,и заграбените от сърбите земи/не че ги харесвам сърбите,де/.
143
0
 
4
 
! Отговори
Анормален преди 5 години
Колегата доле си говори сам
142
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре учи китайски и без това ще ви е държавен като монголския вата и недавай акъли
141
13
 
5
 
! Отговори
История даге преди 5 години
Гърците ни покръстват и ни дават в бонус 600 000 славянски имигранти.Гърците разбират, че с битки няма да се справят с българите решават да ги покръстят и славянизират езика става славянски само малка група-оузи си запазват прабългарския .
140
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дмес Македония е в Нато Утре и Сърбия в другиден и Беларус вас никой не ви ще *** гнийте си в московските блата ..И не си търсете боя