Македонци? Българите им взеха историята, гърците името, албанците езика...

Хърватски ежедневник: Македонският народ остана без най-важното
1 фев 2019 12:45,
214
Македонци? Българите им взеха историята, гърците името, албанците езика...
Снимка: "Предателството не е демокрация", архив, Reuters

Много македонци са против промяната на името на страната, но решението им бе наложено насила. Не става дума само за Гърция, а има още две споразумения в полза на Албания и България. Македонският народ остана без това, което е най-важно съществуването на държава.

Срещу волята на гражданите на страната, тя остава без своето име, език и история. Със сключените от македонските власти споразумения със съседните страни, тя даде на България историята, името на Гърция и с двуезичието даде на Албания езика си, пише хърватският ежедневник Slobodna Dalmacija, цитиран от "Фокус".

Със 153 гласа "за" и 146 "против", гръцкият парламент ратифицира историческия договор с Македония за новото име на бившата югорепублика, с което се слага край на продължилия три десетилетия спор, който блокираше пътя на Скопие към НАТО и ЕС. Искрена подкрепа за държавата с новото име – Република Северна Македония, дадоха и европейските лидери.

Още по темата

Най-висшите представители на Европейската комисия поздравиха гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев за "политическа смелост, лидерство и отговорност за решаване на един от най-трудните спорове в региона". Ентусиазмът обаче не се споделя от опозицията в двете страни, която организира множество протести.

Прехвърлена топка

Както виждаме, гръцкият парламент ратифицира споразумението, което се и очакваше, предвид големия ангажимент на западната дипломация по този проект. Следващите стъпки са обмена на документи за ратификация между двете страни, след което Македония ще информира света, че вече не съществува под сегашното си име.

Трябва да съжаляваме, че това решение няма последици там, от където тръгва всичко - Гърция, която преди 27 години започна да блокира европейския път на Македония, въпреки че тази страна беше първата, подготвена за членство в ЕС от балканските държави.

Мнозина твърдят, че блокадата е направена с цел западните съюзници и Гърция да попречат на признаването на екзодуса и единствен непризнат геноцид в Европа – този от 1949 година над македонците в Егейска Македония.

Сегашното македонско правителство подписа и ратифицира още две споразумения

Единият е за двуезичността на територията на цялата страна, дори там, където няма албанци и това не е необходимо, а другият е Софийският, според който Македония се отказва от цялата македонска история до 1945 година в полза на българската история. Известно е извинението на Зоран Заев за това, че нарече Илинденското въстание македонско.

Какво противоестествено блудство е Софийският договор показва и фактът, че българската писменост и Църква, както и голяма част от историята, са от Охрид, в рамките на Охридската архиепископия и Охридската книжовна школа, университет с три хиляди студенти, съществувал 100 години преди Сорбоната. Същото важи и за Сръбската православна църква, но това не е тема на настоящия материал, пише още хърватският ежедневник.

Българските права

На България бе предоставено правото да наблюдава училищната програма в Македония за изпълнението на Софийското споразумение. Точно като Гърция. Защото в споразумението от Преспа най-лошото не е промяната на името, а премахването на македонското гражданство. По-конкретно, гражданството ще бъде записано в родителен падеж (граждани на), от учебниците ще бъдат изхвърлени македонските топоними за Пиринска и Егейска Македония, което е същото като да се забрани на хърватите да наричат Беч – Беч.

Как реагира македонската опозиция?

Македонската опозиция смята, че ще бъде възможно с връщането на власт и/или с политическото влизане в европейската интеграция, или по съдебен път, да отмени спорните части от Преспанския договор, т.е. наложените с насилие, заплахи и подкупване на политици конституционни промени.

Основната опозиционна македонска партия, зряло и умело, се подготвя за цикъла нови избори, първите от които са президентски, защото настоящата власт не е отговорна само за споменатите три договора. Тя е олицетворение и на спада на индустриалното производство, експулсирането и арестуването на чуждестранни инвеститори, натрупване на повече дългове за една година, отколкото през предишните десет и спиране на инфраструктурни проекти.

Кога може да се очаква влизането в НАТО и отварянето на вратата към ЕС?

Надяваме се, възможно най-скоро, защото от 20 години мястото на Македония е в тези интеграции. Преди 20 години подкрепата беше 80%, но оттогава, заради последиците от блокадата, които се чувстват и днес и невъзможността да се застане на пътя на произволното и анационално насилие, тя е спаднала.

Спадът на подкрепата също доведе до институционални проблеми в Македония. Иначе, освен малцинствата, македонците, страдащи от Стокхолмския синдром, са примирени и възмутени от ситуацията. Бойкотът на референдума показа това.

Как се коментира в Макдоения въвеждането на албанския като втори официален език

Това е изключително смешно. Според Охридското споразумение, двуезичието съществува от 2001 г. в общините, в които живеят албанците. Сега, според Тиранската платформа, двуезичието е и в общините, където дори златарите не са албанци. Не бива да се изненадваме, че институционалното насилие срещу македонците започна с конституирането на парламента в сегашния му състав, който бе утвърден в присъствието на 59 от 61-те необходими депутати и когато преди македонския, беше изпълнен националния химн на Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителен падеж?!!?! Толкова много глупости на едно място.Тука усещам една тънка връзка - уж "хърватска" новината, *** май минава през Сърбия и стига чак до Русия. Таа това може и от вестник Правда да са го препечатили, абсолютно анонимно. Като гражданина Огилви.
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно, също така Луната и половината от Марс е била "македонска" Рядко к'ухи само влюбени индивиди!
97
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КРАДЛИВИТЕ БЪЛГАРИ ТОВА СМЕ НИЕ СМЕ КРАДНАЛИ КРАДНАЛИ ОТ МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ ТА СМЕ СЕ ЗАБРАВИЛИ НА 100% Е ГЕПЕНА :DМАКЕДОНЦИТЕ СЪЩО НЕ ОТРИЧАТ , ЧЕ KD 100% ИСТОРИЯТА ИМ Е СЪЩАТА КАТО НАШАТА :D
96
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MAKEDONIA E SASHTESTVUVALA 3 000 G PREDI DA E IMALO BALGARIA.MAKEDONIA E DALA AZBUKATA NA VSICKITE SLAVYANI I E LULKATA NA SLAVYANSKATA KOLTURA V ZELIAT SVYAT.
95
4
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТАКА Е ТАКА Е ;DЦЯЛАТА ИМ ИСТОРИЯ НА 100% Е КРАДЕНА ОТ БЪЛГАРИЯ :D
94
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг и Макетата няма ПАДЕЖИ другари от руската *** каквато и хибридщина да бълвате ..
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смъъъърт за 88!
92
2
 
20
 
! Отговори
э23 преди 5 години
Тази статия е един сръбски *** написан в някакъв хърватски поръчков вестник.
91
3
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Всъщност Северна Македония е провинция на България ! Това е истината.
90
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е БЪЛГАРИЯ😂😂😂 и точка!!! Те нямат история и език и имат претенции.
89
2
 
9
 
! Отговори
11 преди 5 години
Вече няма македонци. Има северни македонци или северни макета :D ... това с името е огромна глупост
88
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"македонци" Не можеш да вземеш нещо след като си го нямал!
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А чий е инатът им?
86
1
 
30
 
! Отговори
Fil преди 5 години
Хърватите нямат проблеми с подобни дълбоко умни конструкции, защото и самата тяхна идентичност е кърпена с бели конци, макар и по-здрави от македонските, а държавността им е създадена от същата митична личност - Тито. Въобще западните Балкани ги търси за скара и плаж, не и за акъл.
85
18
 
8
 
! Отговори
Макакедонец преди 5 години
Чети българино. Тук ще ви напиша цалата ни история в кавички . Разбрахте ли?
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е то това е вестника на югославските комунисти, така че кой знае какво на писанията им не трябва да се обръща внимание
83
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСърбия получи от Русия подарък 20 изтребителя Миг-25 които са от класа на F-16 и дори в някои отношеня го превъзхожцат. А ние плащаме 2 милиарда на САЩ за технологии от виетнамсктата война.______1-во не са миг-25, а миг-29 и 2-ро не са 20, а 6 втора употреба на около 25-30 години, и не са безплатно а срещу 400 млн за удължаване на ресурса и модернизация, и още не са ги получили 6-те, а само 3 :)))
82
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде, отново фалшиви твърдения и манипулации с мирис на квас от уж хрватски източник!
81
8
 
9
 
! Отговори
Православен славянин преди 5 години
Време е да признаем ,че македонците говорят развален руски и реално Македония е изконна руска територия.
80
2
 
15
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
Не 20 а 6. И то с условието, че Сърбия ще плати 400 милиона евро за модернизацията им, за да могат да летят.