Гърция не си играе: Привлича богаташи от цял свят

10 000 заможни чужденци са се възползвали от "златната" оферта на Атина
Обновена: 2 фев 2019 12:23 | 2 фев 2019 10:06, Красимир Ангелов
137
Гърция не си играе: Привлича богаташи от цял свят
Снимка: Reuters

10 000 заможни чужденци са се възползвали от "златната" оферта на Атина: който похарчи най-малко 250 000 евро за имот в Гърция, автоматично получава "златна виза", пише в своя анализ DW.

Доскоро той е бил професор в реномиран турски университет. В Истанбул е притежавал прекрасно жилище с изглед към Босфора. Днес обаче живее в гръцката столица Атина. Напуснал е Турция след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 година. Страхувал се, че ще го вкарат в затвора, защото бил сред известните критици на президента Ердоган. А и новата родина има едно важно предимство: съвсем близо е до Турция, пише германският "Зюддойче Цайтунг" в статия под заглавие "Не е само чарът на островите".

"Най-изгодният входен билет за Европа"

Междувременно стотици турци са се заселили в Гърция - именно страната, която дълги години бе смятана за заклет враг на Турция, сега посреща турските преселници с отворени обятия. Подбудите обаче са по-скоро егоистични, посочва изданието. И обяснява, че още през 2013 година гръцкото правителство стартира програмата "Златна виза", която има за цел да влее свежи пари в изпразнената държавна хазна. Затова и съответният закон предвижда "създаването на благоприятни условия за стратегически и частни инвестиции". Сайтове в интернет правят реклама на прекрасното Егейско крайбрежие и възхваляват чара на гръцките острови. Но за повечето купувачи на т.нар. "златна виза" красотите на Гърция са само приятен бонус - важно за тях е друго.

Който похарчи най-малко 250 000 евро за покупката на недвижим имот в Гърция, автоматично получава право на престой за пет години. А ако имотът не бъде препродаден, визата може да бъде удължена и отвъд този срок.

Макар инвеститорът да не е задължен да живее в Гърция, визата му позволява да се движи свободно в Шенгенското пространство. Или както рекламират в интернет брокерите на недвижими имоти, Гърция предлага "най-изгодния входен билет" за Европа. И още нещо: чуждестранният инвеститор може да придобие визи и за най-близките си роднини. Няма право да работи в Гърция, но пък всяка година трябва да си плаща данъка върху имота.

Засега най-голям интерес към офертата проявяват китайците, след тях се нареждат турците и руснаците, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и цитира официална статистика от ноември 2018, според която досега са издадени общо 9756 "златни визи". Близо 5400 от тях са били издадени на китайци, 1028 на турци и 1012 на руснаци. 200 сирийци също са се сдобили със "златна виза".

Златни печалби

Роля играе и този факт: в хода на кризата недвижимите имоти силно поевтиняха, а вече има и нов бизнес модел - отдаването под наем чрез Airbnb и други платформи. Китайски инвеститори изкупуват цели жилищни блокове в центъра на Атина - не толкова заради "златната виза", колкото заради златните печалби.

По-сложно стоят нещата с придобиването на гръцки паспорт. Молба за гръцко гражданство може да подаде всеки, който е живял седем години легално в страната. Така е поне на теория. Но практиката показва, че Гърция е много неотстъпчива дори към такива чужденци, които са родени в страната и живеят тук от десетилетия.

Дали заможните инвеститори от Китай и Русия по-лесно ще получават гръцки паспорти? Засега този въпрос остава без отговор, тъй като от въвеждането на "златния" закон още не са изминали седем години, пише в заключение "Зюддойче Цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
България е по хубава от гърция. то и гърция е била наша ама... сме се отказали от по нехубавото..
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не лазят ами вървят изправени и горди. Като видиш някой умен пост тука обикновенно е грък или половин грък поне. Българка с нормално тяло а не *** често има нещо гръцко.Гърция има почти 200 изстребителя само, 114 от които F16, 84 от които в процес на ъпгрейдване. България има едно нищо във въздуха. Колко време ще издържи БГ срещу Гърция? По малко от час до сриване на столицата и капитулация. Ако искаш вярвай ама това не е 850 и някоя си със щиковете и конете.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А навремето Жан Виденов даваше български паспорт на чуждестранни инвеститори които вложат $10 000 в българската икономика. Така много магазинчета в София а може би и в останалата част от страната бяха с арабски инвестиции. Сега работя за един арабин който и откри едно ново работно място.
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97 Май няма да излезеш да изложиш теорията за това как Солун е БГ град. Значи Гърция е хубава, чиста и сравнително модерна и подредена страна която е съседка на България. Там хората живеят сравнително ОК.ТИ като видиш град като Солун като те фане подсъзнателния ЯД и алчност и невъобразима БГ тъпотия и да кажеш нещо като "Солун е БГ град" за да превържеш егото си и глупците да те ъпвоутнат това в реалноста не върви. Не е БГ град и няма и да бъде колкото и да ти се иска и да те е яд _)_
94
1
 
3
 
! Отговори
ЕВОА преди 5 години
Който инвестира най-малко 5 000евро в бг паспорт получава комбинирана бронзова,сребърна или златна значка.Гарантирано от Патриотите,ГЕРБ И ОЩЕ МНОГО,МНОГО...ЛАПАЧИ!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иии чи ко муй лощу?
92
1
 
15
 
! Отговори
cinik преди 5 години
10 000 златни визи х 250 000 са си 250 милиона евро и това е за една година, отделно са инвестициите в недвижими имоти на граждани на ЕС, абе половин милиард на година влизат и цените падат надолу. А в България има няма 15 милиона евро за 2018 са инвестициите в недвижими имоти, а цените растат ли растат... Това е щото няма балон, нали така а???
91
13
 
15
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 5 години
НИЕ ГЪРЦИТЕ СМЕ ОТ АФРИКА ПРИЗНАВАМЕ И СМЕ БАЯ КАТРАНЕНИ ЕТИОПЦИ......... НИЕ ВЗЕХМЕ ЗЕМЯТА НА БЕЛИТЕ ТРАКИЙЦИ ВЗЕМАХМЕ И ИСТОРИЯТА,КУЛТУРАТА И ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ИМ!!! МИСЛЯ ЧЕ Е РЕДНО ВРЕМЕ ДА СИ ИМ ВЪРНЕМ ЗЕМЯТА И ДА СЕ ВЪРНЕМ ОБРАТНО В ЕТИОПИЯ,СУДАН,ЕРИТРЕЯ ОТКЪДЕТО СМЕ СЕ ПРЪКНАЛИ!!!! ГЪРЦИТЕ НИТО СМЕ БЕЛИ НИТО СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ И НИКОГА НЕ СМЕ И БИЛИ........ ИЗВИНЯВАЙТЕ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЗА ГЛУПОСТИТЕ НО СЕГА СИ ВЗЕХ ХАПЧЕТАТА И МИСЛЯ РАЗУМНО ВЪРХУ НЕЩАТА КОИТО НАПИСАХ... НИЕ СМЕ ДОЛНИ ЕТИОПЦИ..........
90
1
 
6
 
! Отговори
1234 преди 5 години
*** как ще е изцяло български град бе хахахаха.. айде развий си теорията слушам. То е ясно че не е изцяло български град защо ги говориш такива "логични" глупости
89
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За СолунТова, че ти твърдиш , че не си срещнал повече от трима българи не означава, че Солун не е изцяло български град!
88
11
 
16
 
! Отговори
За Солун преди 5 години
Можеш ли да обясниш как Солун е "чисто български град" последно като бях там срещнах само 3-*** българи. Единия му се караха на улицата че нарочно правеше неправомерни маневри и пречеше на останалите водачи и отказваше да си промени поведението, другия беше жена която крещеше по телефона как й трябвали пари за да се прибере до София и ако трябвало тя щяла да плаща бензина само някой да дойдел, третия беше младок около 20 заговори ме на английски и ми поиска пари за да може да се върне обратно вБГ
87
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГръкТо и Солун, Кавала и Дедеагач са чисто български градове!
86
3
 
46
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Не претендирам да съм обиколил цяла Гърция, но там където съм бил, дори по евтините курорти в Северна Гърция, съм установил, първо, че е много чисто, второ много е спокойно, трето не видях никъде унищожаване на природа, безумно бетониране и четвърто - красиво е! Имат курорти, които се посещават от богаташи от цял свят и не са въобще по нашия джоб.
85
26
 
21
 
! Отговори
Грък преди 5 години
А бе пащуни най-хубавите ви курорти Несебър Дозопол са гръцки градове.Вие от Онгула донесохте пакистанските си гени и скапахте Балканите.
84
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 5 години
Не казвам че лесно ще стигнем гърците, не казвам и че ще стане скоро. Средния грък в момента има по хубав дом от средния германец. Истината е че бедността и богатството не са задължително свързани с качеството на човека или народа. Трябва и шанса да ти издува платната.
83
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайДо 70-те години в Гърция имаше 2 военни преврата и 2 граждански войни. Действително у нас имаше гръцки имигранти. Но през 1982 г. Гърция влезе в ЕИО и оттогава е на хранилка. При правилна политика е възможно България да стане по-богата. Чехия и Словения бяха по-бедни но сега хората са с по-високи заплати от гръцките.
82
29
 
14
 
! Отговори
Фъ.к джърмани преди 5 години
България никога не е била една държава Прабългарите са били в Онгъла всичко друго е било гръцко.
81
4
 
7
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Това няма как да е вярно. БУЙчата казва, че сме по-добре от тях. Цв Цв навсякъде ни дава за пример. Няма как фалиралите да са по-добре от нас. А чакай...
80
11
 
23
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българите до преди 70г. бяха по-богати от гърците. Роди се туризма и морето и плажовете станаха ценност. Населението на света се множи - хубавата обработваема земя ще става все по-ценна. Климата на юг все по-горещ.Не бих се учудил ако след 30 - 50 г. българите пак са по-богати.
79
14
 
13
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Стига писа глупости църният космат ген е пащунски и идва с прабългарите!