Гърция не си играе: Привлича богаташи от цял свят

10 000 заможни чужденци са се възползвали от "златната" оферта на Атина
Обновена: 2 фев 2019 12:23 | 2 фев 2019 10:06, Красимир Ангелов
137
Гърция не си играе: Привлича богаташи от цял свят
Снимка: Reuters

10 000 заможни чужденци са се възползвали от "златната" оферта на Атина: който похарчи най-малко 250 000 евро за имот в Гърция, автоматично получава "златна виза", пише в своя анализ DW.

Доскоро той е бил професор в реномиран турски университет. В Истанбул е притежавал прекрасно жилище с изглед към Босфора. Днес обаче живее в гръцката столица Атина. Напуснал е Турция след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 година. Страхувал се, че ще го вкарат в затвора, защото бил сред известните критици на президента Ердоган. А и новата родина има едно важно предимство: съвсем близо е до Турция, пише германският "Зюддойче Цайтунг" в статия под заглавие "Не е само чарът на островите".

"Най-изгодният входен билет за Европа"

Междувременно стотици турци са се заселили в Гърция - именно страната, която дълги години бе смятана за заклет враг на Турция, сега посреща турските преселници с отворени обятия. Подбудите обаче са по-скоро егоистични, посочва изданието. И обяснява, че още през 2013 година гръцкото правителство стартира програмата "Златна виза", която има за цел да влее свежи пари в изпразнената държавна хазна. Затова и съответният закон предвижда "създаването на благоприятни условия за стратегически и частни инвестиции". Сайтове в интернет правят реклама на прекрасното Егейско крайбрежие и възхваляват чара на гръцките острови. Но за повечето купувачи на т.нар. "златна виза" красотите на Гърция са само приятен бонус - важно за тях е друго.

Който похарчи най-малко 250 000 евро за покупката на недвижим имот в Гърция, автоматично получава право на престой за пет години. А ако имотът не бъде препродаден, визата може да бъде удължена и отвъд този срок.

Макар инвеститорът да не е задължен да живее в Гърция, визата му позволява да се движи свободно в Шенгенското пространство. Или както рекламират в интернет брокерите на недвижими имоти, Гърция предлага "най-изгодния входен билет" за Европа. И още нещо: чуждестранният инвеститор може да придобие визи и за най-близките си роднини. Няма право да работи в Гърция, но пък всяка година трябва да си плаща данъка върху имота.

Засега най-голям интерес към офертата проявяват китайците, след тях се нареждат турците и руснаците, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и цитира официална статистика от ноември 2018, според която досега са издадени общо 9756 "златни визи". Близо 5400 от тях са били издадени на китайци, 1028 на турци и 1012 на руснаци. 200 сирийци също са се сдобили със "златна виза".

Златни печалби

Роля играе и този факт: в хода на кризата недвижимите имоти силно поевтиняха, а вече има и нов бизнес модел - отдаването под наем чрез Airbnb и други платформи. Китайски инвеститори изкупуват цели жилищни блокове в центъра на Атина - не толкова заради "златната виза", колкото заради златните печалби.

По-сложно стоят нещата с придобиването на гръцки паспорт. Молба за гръцко гражданство може да подаде всеки, който е живял седем години легално в страната. Така е поне на теория. Но практиката показва, че Гърция е много неотстъпчива дори към такива чужденци, които са родени в страната и живеят тук от десетилетия.

Дали заможните инвеститори от Китай и Русия по-лесно ще получават гръцки паспорти? Засега този въпрос остава без отговор, тъй като от въвеждането на "златния" закон още не са изминали седем години, пише в заключение "Зюддойче Цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ципрас е умно момче, показа, че е принципен човек и си заложи главата с преспанския договор. Но най-важното е, че не е крадлив и дава пари на хората под формата на заплати и пенсии. Българския народ е повреден, това е една аморфна маса от крадливи , злобни скoтове. Гърците са единни, а българите се прeцакват взаимно. ПОВРЕДЕН народ.
37
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти Сеата за кола ли го имаш ?
36
4
 
4
 
! Отговори
огладняха много преди 5 години
Такива инвеститори има в Испания, че във Великобритания е пълно с испански бapмани и испанци миячи на чинии !
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глу.ак испания прави от самолети Еърбъс до коли.Ти освен изпра.не ия друго не правиш.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Португалия също има златна виза и печелят милиарди. Умни народи. В България инвестициите са обидно малко.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Брей Испания балон а ве *** цяла Европа и не само се сипе в Испанските курорти а и в гръцките."Ти държава и икономика ги свеждаш само до летен туризъм ли бе тъпyнгep ?
32
1
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Брей Испания балон а ве *** цяла Европа и не само се сипе в Испанските курорти а и в гръцките.България не е балон щото тука никой не надува.Чуждите инвеститори доколкото ги има се изнасят кой накъдето свари.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция също не е цветуща магистралата, поне съм минавал по нея и го знам от личен опит
30
6
 
9
 
! Отговори
Избягал от бг преди 5 години
А вие се радвате, че Боко тиквата ви направи магистрали (които се кърпят ежегодишно). За това ще тънете в мизерия, защото си избирате неграмотна мутра да ви управлява!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция и Испания бяха един изкуствено надуван балон, който беше надуван около десетина години, но накрая звучно се пръсна. Няма как да ядеш и да пиеш цял живот за сметка на някой друг. Може да мине номера няколко пъти ама рано или късно тоя който плаща ще се усети.
28
2
 
10
 
! Отговори
Зорбан преди 5 години
Къв бензи уе не виждате ли че си паркирате ес класите пред падащите балкони на панелките ви.Смех пълен.
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не е евтино в Гърция, това е абсолютен мит на разни любители на Гърция. Цените по кафенета и таверни са едно към едно с нашите, само че там е в евра, а тука в левове. Който не вярва да отиде и да види, който твърди пък че там е по-евтино, верояртно се опитва да внушава неверни неща от чуждопоконничество.
26
4
 
18
 
! Отговори
Фъ.к джърмани преди 5 години
Толкова са бедни Гърците че модернизират всичките си Ф-16 и купуват танкове Ейбрамс.Между другото ако гърците хванат германците ще ги изпочупят от бой.А в Бългафия се чудите отде 8 самолета да купите щото ако ги купите нямало да има пари за незнам си какво.Гърция си е била и ще бъде Гърция от хилядолетия насам.Другото е бла бла.
25
9
 
6
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 5 години
Българите сте турци говорещи на руски. Не стъпвайте в Гърция, нямате евро за Гърция .Гладни умиращи роби .
24
5
 
8
 
! Отговори
Фъ.к джърмани преди 5 години
Заробен си ти до живот на Путинова русия.България е руска колония най-бедните и мизерните.
23
5
 
5
 
! Отговори
заробени са до живот преди 5 години
кви пари ква гърция бълнуваш, тези фалираха - забрави ги. Как се връщат тия милиарди? Или викаш някой ще им ги опрости? Ако така си мислиш - пускай си анимационния филм и си лягaй.
22
4
 
11
 
! Отговори
Да си го кажем! преди 5 години
Ако не са шопите България нямаше да се нарича България а Турция.
21
3
 
19
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
хахахахаха, явно по-надолу от солун не си слизал. Големите гръцки курорти не са в северната част.Не знам откъде е тази заблуда, че едва ли не българският турист крепи икономиката на съседите. Българските туристи са една песъчинка от всички туристи и ходят по евтините и спокойни северни плажове. Парите се сипят по островите, където е пълно с германци, англичани, руснаци и всякакви други европейци. Оттам сам им парите на гърците. Разбира се българите са важни за малките градчета в северна гърция
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само шопите им пpавят евала на кapaкaчаните. Шопите си падат чуждопоклонници по принцип.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напишете есе и ще спечелите гръцки остров и златна виза.