Мусаката била македонска? Гърците скочиха!

Кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия
4 фев 2019 15:30, Елка Василева
125
Мусаката била македонска? Гърците скочиха!
Снимка: Pixabay

Нова криза изправи гърци и македонци едни срещу други, като този път спорът е породен от мусаката, съобщава британският в."Таймс".

В публикацията, цитирана от турската телевизия НТВ, се посочва, че кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия, където Македония сервирала мусака, претендирайки, че това ястие е неин национален символ.

Гръцки готвачи били шокирани да видят ястието, сервирано под плакат с надпис "Македонската кухня - вкусът на традицията". Гръцки собственик на ресторант разказал, че македонците представяли не само мусаката за свое национално ястие, но също и "гръцкото кисело мляко и гръцкото кафе".

Македонските готвачи обаче настоявали, че "мусаката от векове принадлежи на Македония".

В знак на протест срещу тези претенции собствениците на ресторанти и таверни започнали да споделят снимки на сготвени от тях мусаки, за да изтъкнат гръцката им принадлежност, пише БТА.

"Таймс" припомня, че Атина отдавна възразяваше срещу използването на името Македония като наименование на бившата югорепублика и внушенията, свързани с историческата личност на Александър Велики. Двете страни обаче подписаха през миналата година Преспанския договор, който уреди спора помежду им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: македониямусакаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
24
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
До Вангелис АтанасиасКогато тракийските царе са обикаляли Тракия=България със златните си колесници с бели коне, гърците са били маймуночовеци в африканските савани. Улево, космат, ходи да си обръснеш гърба. В БългАрия живеят арийци в сравнение с които гърците изглежат като улични котки сравнени с лъвове.
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мусаката има арабски произход.
46
8
 
21
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Мусака от мозаикос, а кимоно от химонас, а!Жалък гръцки плужжек, внимавай като слизаш от тотоарите да не си задираш ***. Нация от черни, грозни, уродливи, нагли, изключително прости и лъжливи, късокраки, кривогледи смръдльовци.МОЯТА ГОЛЯМА дебела ГРЪЦКА СВАТБА! ***!
45
6
 
35
 
! Отговори
ПОР преди 5 години
ГЪРЦИТЕ СА АДСКИ МИШКИ. ГРЪЦКО КИСЕЛО МЛЯКО ХАХАХХАХАХАХ . БЕЗ БАЦИЛИКУС НЕ СТАВА ,ВИЗАНТИЙСКИ СМЕШНИ
44
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А гърците да кажат защо казват на вареното кафе в джезве, кафе елинико, тоест гръцко кафе, като в цял свят това кафе е известно като турско?
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, така е, измислена е в Горна Македония(по старому Луната)
42
2
 
28
 
! Отговори
Не са луди тия,а ние преди 5 години
Като ги гледам какви са "компири"...100% само за мусака стават! Нали сте видели корабите им във Вардар! Е- с тия кораби са открили Америка и са докарали картофите в Европа!
41
4
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
До VANGELIS ATANASIASЯ си пий хапчетата момче.
40
0
 
4
 
! Отговори
саид преди 5 години
....поправка: "северозапад"
39
1
 
15
 
! Отговори
Саид преди 5 години
Не се карайте, думата мусака произлиза от близкия изток, от думата "musaqqa". По българските земи се разпространява, през Гърция и Турция и след това по земите на юго-изток.
38
3
 
25
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Вангелис , какво кафе преди 3000 години бре ???Днеска пи ли си апчетата ???
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах, ти мусако манджа македонска...
36
4
 
22
 
! Отговори
българин преди 5 години
Не са смотани гърците -- нагли са!!!
35
8
 
32
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 5 години
ДО 39:ПРЕДИ 3000 ГОДИНИ И ГЪРЦИ НЕ Е ИМАЛО НА БАЛКАНИТЕ(ВСИЧКИ СА БИЛИ ТРАКИЙЦИ) А ГЪРЦИТЕ(ИСТИНСКИТЕ) СА БИЛИ В ЕТИОПИЯ,СУДАН,ТАНЗАНИЯ,ЕРИТРЕЯ,ЙЕМЕН И Т.Н!!!!!
34
6
 
35
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Истинската мусака съществува само в България,останалите модифицирани мусаки,са само някакви видове запеканки, къде с ***,къде с царевица,грах и още видове сигурно има.
33
47
 
8
 
! Отговори
VANGELIS ATANASIAS преди 5 години
Когато ГЪРЦИТЕ СА ВНАСЯЛИ КАФЕ ОТ ЙЕМЕН И ЕТИОПИЯ, ПРЕДИ 3000 ГОДИНИ...ТУРЦИ НЕ Е ИМАЛО В АНАТОЛИЯ И МАЛА АЗИЯ....КАКВИ ТУРЦИ..КАКВО ТУСКО КАФЕ ?ТУРЦИТЕ СА ОТ 500 ГОДИНИ В МАЛА АЗИЯ....МУСАКАТА Е ГРЪЦКА ДУМА, ОТ МОЗАИКОС .ГРЪЦКАТА САЛАТА Е ПАТЕНТОВАНА ОЩЕ 1926 Г ! КАТО ГЪРЦИТЕ СА ВНЯСАЛИ ДОМАТИ ОТ МЕКСИКО --РОДИНАТА НА ТОМАТА, И ОТ СЕВИЛЯ .НЯМА ШОПСКА САЛАТА .
32
1
 
33
 
! Отговори
Гг преди 5 години
Да, най - добре Европа да се кръсти Македонска Европейска Федерация и да кротнат. Ореваха света с претенциите си. Цялата им Мара втасала и на Гърция и Македония, че и до мусаката стигнаха.Един паметник на мусаката няма ли да избарат Македонците в Скопие? Че само такъв нямат там по центъра.
31
6
 
42
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Гърците "скочили", а ние, българите - пак спим! Ами естествено, че и мусаката и киселото мляко и т.н са отчасти македонски, защото Северна Македония е била българска! Всичко изредено е от националната българска кухня!
30
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре да се направи една Велика Македония, обхващаща целия балкански полуостров, иначе макетата няма да мирясат.
29
2
 
26
 
! Отговори
антички македоналдс преди 5 години
едно време и Саше Великиот е ручал македонска мусака