Мусаката била македонска? Гърците скочиха!

Кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия
4 фев 2019 15:30, Елка Василева
125
Мусаката била македонска? Гърците скочиха!
Снимка: Pixabay

Нова криза изправи гърци и македонци едни срещу други, като този път спорът е породен от мусаката, съобщава британският в."Таймс".

В публикацията, цитирана от турската телевизия НТВ, се посочва, че кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия, където Македония сервирала мусака, претендирайки, че това ястие е неин национален символ.

Гръцки готвачи били шокирани да видят ястието, сервирано под плакат с надпис "Македонската кухня - вкусът на традицията". Гръцки собственик на ресторант разказал, че македонците представяли не само мусаката за свое национално ястие, но също и "гръцкото кисело мляко и гръцкото кафе".

Македонските готвачи обаче настоявали, че "мусаката от векове принадлежи на Македония".

В знак на протест срещу тези претенции собствениците на ресторанти и таверни започнали да споделят снимки на сготвени от тях мусаки, за да изтъкнат гръцката им принадлежност, пише БТА.

"Таймс" припомня, че Атина отдавна възразяваше срещу използването на името Македония като наименование на бившата югорепублика и внушенията, свързани с историческата личност на Александър Велики. Двете страни обаче подписаха през миналата година Преспанския договор, който уреди спора помежду им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: македониямусакаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Развеселиха ме статията и коментарите, като за понеделник следобед. А онези са си направо за диагноза, едниту лууди, другите аллтави. Безумно сложното кулинарно вълшебство от картофи, малко месо или каквото щеш там, яйце, млеко с малко подправки. А самата рецептата е измислена от Македон или Ахил и се е надграждала през вековете и вече е по - секретна от тази на кокакола. Егати тасака.
27
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
''Гръцки собственик на ресторант разказал, че македонците представяли не само мусаката за свое национално ястие, но също и "гръцкото кисело мляко и гръцкото кафе". Брей пък аз си мислех,че киселото мляко е Българско пък другото е Йогурт.Ама и тия гърците са страшни ***.
26
3
 
29
 
! Отговори
гяволи рийшли! преди 5 години
не е ясно за какво спорят! толкова ли не знаят, че мусаката е чисто българско национално ястие, както и гювеча! не трябва да се оставяме да се обсебват всичко наше от разните там съседи!
25
13
 
13
 
! Отговори
До Спартак преди 5 години
Как изпусна да кажеш,че и Спартак е българин.Мусаката я има във всички балкански страни,дори и унгарците я правят и казват ,че е техна.А А Македонски бил тракиец,колкото ти си скандинавец.Оф,тези "пИтриоти" недоконсервирани !)
24
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мусаката е турско ястие има я и в гръцки вариант ,но той е взаимстван от турската мусака!
23
1
 
46
 
! Отговори
Земаха ги за мезе преди 5 години
...Македонските готвачи обаче настоявали, че "мусаката от векове принадлежи на Македония..Какви ти векове, от ХИЛЯДОЛЕТИЯ, ше знайш, на Александър Велики преди 100 000г. баба му е готвила мусака от мамут и заливка с яйца от птеродактил
22
10
 
12
 
! Отговори
До ШибиРибето преди 5 години
Гръцкото кафе няма нищо обща с турското,а се ограмотете накрая ,преди да критикуват,щото вечно критикуват,а *** за зеле не ставате.А мастиката чия ?
21
9
 
32
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Нека се карат, гърците за какво гръцко кафе говорят? За онова дето цял свят го знае като турско ли? А киселото мляко? Узото е българско и метаксата е българска. Само грозните дебели и кусмати гъркини са гръцки оригинал... и се обиждат ако не им посетите задния двор.
20
2
 
29
 
! Отговори
ГБГ преди 5 години
Е, не им ли писна и на двете нации само да мрънкат кое на кого било. Голям праз, мусака. Всички на балканите я ядем в един или друг вид. А, да питам за праз-лука има ли някой претенции?
19
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадеца вика дръжте крадеца,защото мусаката е турско ястие!Гърците нямат никаква национална кухня,всичко е крадено от турци,италианци ,българи!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахахаЩе ядат и тия, и ония ....йогурта, ама ха да видим.
17
0
 
28
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
Бахура също е Македонски и в скоро време ще го гризнат яко, само че забелен.
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех тия макета бе всичко е тяхно :)))
15
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има три кисели млека, в зависимост от бацилите: с лактобацилус булгарикус; лактобацилус северомакедоникос и лактобацилус гръкомалякос. Майтап, последните два ги няма, но съвсем скоро ще си ги измислят, ссерсемите комшийски.
14
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мусаката и киселото мляко са си традиционно български ястия, гърците са били вегани и са ядяли коприва и мащерка, чорбата от лук е традиционно гръцко ястие.
13
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мусаката е от Турската кухня, не е нито македонска нито гръцка.
12
4
 
34
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Сиренцето и квасеното млеко са наши !!!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мусаката е арабско ястие ` гювеча е турски `хляба е български
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Византийците от векове крадат цялата Балканска история и се опитват да поробят другите, Василий 2 *** е бил византиец-грък.
9
1
 
27
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Тези македонци,отдавна се пънат и те да дадат нещо на света.