Мусаката била македонска? Гърците скочиха!

Кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия
4 фев 2019 15:30, Елка Василева
125
Мусаката била македонска? Гърците скочиха!
Снимка: Pixabay

Нова криза изправи гърци и македонци едни срещу други, като този път спорът е породен от мусаката, съобщава британският в."Таймс".

В публикацията, цитирана от турската телевизия НТВ, се посочва, че кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия, където Македония сервирала мусака, претендирайки, че това ястие е неин национален символ.

Гръцки готвачи били шокирани да видят ястието, сервирано под плакат с надпис "Македонската кухня - вкусът на традицията". Гръцки собственик на ресторант разказал, че македонците представяли не само мусаката за свое национално ястие, но също и "гръцкото кисело мляко и гръцкото кафе".

Македонските готвачи обаче настоявали, че "мусаката от векове принадлежи на Македония".

В знак на протест срещу тези претенции собствениците на ресторанти и таверни започнали да споделят снимки на сготвени от тях мусаки, за да изтъкнат гръцката им принадлежност, пише БТА.

"Таймс" припомня, че Атина отдавна възразяваше срещу използването на името Македония като наименование на бившата югорепублика и внушенията, свързани с историческата личност на Александър Велики. Двете страни обаче подписаха през миналата година Преспанския договор, който уреди спора помежду им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: македониямусакаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо гръцко няма на тоя свят.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОтн.:...гръцкото кисело мляко...В един от магазините, където пазарувам тука, продавачите ме посрещат с усмивка и с думите: "Днес имаме българско кисело мляко". Защото аз съм им показала дребния шрифт на опаковката, където пише "Произведено с бацилус булгарикус". Не ми е ясно защо гърците именуват киселото мляко, овчето сирене и други продукти част от кухнята на балканските народи като гръцки.
86
1
 
5
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
Мусаката не е гръцка,защото гърците са живяли на п-в Пелопонес само,и през 550г. сл.хр. там не е бил останал нито един елин.После дошли византийците,в по голямата си част бели хора/българи/ тогава други бели не е имало с изключение на германците и персите/иранци/.Та мисълта ми е че в Атина киселото мляко не става,климатът не позволява.Интересно как са правили заливката без йогурт ? С мляко от маслини и лемнче сигурно.
85
3
 
10
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Не бе, Северномакедонска е мусаката, Александър Северномакедонски е хранил войската си мусаса, когато е тръгнал на поход да завладява света :)
84
1
 
8
 
! Отговори
Защо преди 5 години
А защо в старите хроники пише, че скитите са търгували и продавали кисело мляко на гърците. Киселото мляко се поевява сред конните номадски или полуномадски народи в Източна Европа към, който принадлежат и прото българите.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мусака с кисело млЕко и чесън обичам!
82
6
 
8
 
! Отговори
наблюдаващ преди 5 години
Нали си спомняте филма "Троя",с Брат Пит.Около него,"мирмидонците" са български момчета(със черните доспехи и шлемове).И знаете ли защо?Ами, режисьорите не са намерили в Гърция истински типажи на древните еленски войни и мирмидонци(!?)...За това са отишли в страната,където живеят наследниците на мирмидоците(яки и атлетични траки).Та тъй,дребните и тесногръди византийци не стават за мирмидонци!
81
2
 
9
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХА преди 5 години
Значи, за да се знае ще ви светна ! Светът е открит от македонците : Шекспир = Юлиян Ешехспиров , Мао дзе дун = Манол Цветкович , Джордж буш =Георге Бушовски , А.Меркел=Ангелинка Меркантилова , Марк Зукърбърг = Марко Захариновски , Барак Обама = Боре Обущарски , Виктор Орбан е В Обрановски. Там има от всичко ! Защото всичко е от там ! Китайците са строили стена , да се пазят от Македонците ! Македонците са измеслили пирамидите , а египтяните само са търкаляли камъните ! :) :) :) :) :) :) :) :)
80
4
 
3
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Кошмари в балканската кухня....водят до киселини в стомаха.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анатоли преди 5 години
До АнонименДраги, може и тогава да се разпространяват в Европа, но в първоначалната си форма, в Египет, мусаката НЕ СЕ Е приготвяла с картофи, а с ***! И до днес в Египет муската няма нищо общо с нашето ястие на слоеве! А патладжанът идва от Индия!
78
0
 
21
 
! Отговори
Анатоли преди 5 години
И пак да спомена, понеже спорът не стихва: Мусаката е арабско ястие. На арабски musaqaa означава охладен, изстуден, автентичната мусака се е консумирала охладена. По-късно ястието приема различни форми, вариации след като се появява във византийската, османската, българската кухня! И сега мусaката в България, Египет и Гърция няма нищо общо - различни рецепти, вид на ястието! Хапвайте мусака ( независимо каква!) и се наслаждавайте на живота! :)
77
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А днешните гърци какво общо имат с древните гърци и защо им носят името? Днешните са от африкански произход и са преселници от Северна Африка.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за мусаката и македонското кисело мляко. Но киселотото мляко по магазините не е българското кисело мляко. Отврат е.
75
2
 
6
 
! Отговори
Tiko преди 5 години
Bah tez malqki, chovek na balkanite nishto ne moze da licensira ot tqh.
74
3
 
9
 
! Отговори
Nalum Cepik преди 5 години
А чаламбата турска ли е или гръцка? Със сигурност не е българска.
73
5
 
24
 
! Отговори
Хорятис Малакисменис преди 5 години
Гръцка е само любовта между мъже. Единствено това са изобретили гърците. Другото всичко им е крадено от съседите.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1600г. картофите се разпространяват в европа
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1600 година не е имало Македония, остава Филип и Александър да са пътували до Америка хиляда години преди Колумб
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мусаката е моя, сега си я сготвих и ще ям, а те да си спорят колкото искат чия е мусаката.
69
3
 
13
 
! Отговори
Ставрос Танасис преди 5 години
Разберете, че мусаката има източен произход. Вероятно, персийски или арабски още от времето на Византия е разпостранена на балканите.