Македония в НАТО - гаранция за сигурност на Балканите

Алиансът е с принос за мира в региона, заяви Александър Йорданов
Обновена: 6 фев 2019 10:53 | 6 фев 2019 10:45, Петя Славова
35
Македония в НАТО - гаранция за сигурност на Балканите
Зоран Заев. Снимка: БТА

В края на 1993 г. македонският парламент взе решение страната да стане член на НАТО. Оттогава досега Македония има много добри отношения с НАТО, включително и участия в съвместни учения на международната организация. Алиансът има голям принос за умиротворяването на региона. Това каза Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония, в предаването "Светът е бизнес"  с водещ Николай Кръстев.

Още по темата

"На членството на Македония в НАТО трябва да се гледа като много важен факт в балканската архитектура на сигурността. Това ще се отрази благоприятно на процеса на разширяването на Алианса в региона. Ще се гарантира сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Членството в НАТО ще спомогне и за евроинтеграцията на региона".

Няма вариант, в който страна да стане член на Европейския съюз (ЕС), без да е гарантирала своята сигурност през НАТО, коментира той.

В момента няма друга организация освен НАТО, която да носи сигурност не само в региона, а и на много други места по света. Съюзът е гаранция за световния мир, заяви Йорданов.

"Добрата новина след срещата между министър-председателя на България Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев е, че се планира премахването на вносните мита между двете страни".

Целият разговор с Александър Йорданов гледайте в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме Русия, защото не искаме война !
9
4
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО!!!МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ ОТНОВО ЗАЕДНО!!!ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ ПОДПИСАЛИ БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР И ОКРАЛА БЪЛГАРИЯ С ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ И НАПЪЛНО ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ РАЗПАДНЕ! ЮГОСЛАВИЯ И АВСТРО-УНГАРИЯ МАЙ И ТЕ БЯХА ОКРАЛИ БЪЛГАРИЯ С БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР И СЕ РАЗПАДНАХА!!!СЕГА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ БКП СЪРБИЯ ИМ Е ПИСАЛА ИСТОРИЯТА !!!
8
5
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Алиансът има голям принос за умиротворяването на региона. Това каза Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония"Може би аз не съм наред, но помня, че НАТО отцепи част от Сърбия и я даде на албанците, това част от умиротворяването на балканите ли беше?А когато подкрепените от САЩ гърци взеха властта в Кипър, и се сбиха с подкрепените от САЩ и НАТО турци също ли бяха миротворци или нещо друго.Хубаво е да лъжете, но поне трябва да сте сигурни, че лъжете безпаметни ***.
7
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Македония - най-европейската македонска държава !.......докато България и Сърбия си остават руски Троянски коне !
6
11
 
12
 
! Отговори
aз съм прост преди 5 години
Добре е братска наша страна да върви напред....това е явно лошо за Русия и т.нар. "патриоти".....
5
4
 
16
 
! Отговори
гошо тъпото. преди 5 години
ЩОМ МАКЕТАТА НИ ЗАЩИЩАВАТ С 5 ТАНКА ПОДАРЕНИ НА АВАНТА СПЯ ВЕЧЕ СПОКОЙНО
4
8
 
14
 
! Отговори
Ще цъФнат преди 5 години
Сега ще цъфнат и вържат.Ще станат Швейцария на Балканите.Да не забравят да си дават безплатно военни бази на САЩ, и да купят 5 ескадрили самолети, за да спонсорират икономиката на САЩ. Поредното пушечно месо за САЩ.Бъдеща цел за ядрени войни.Глупац$ци,не виждат, че Албания и Косово ще ги претопят - НАТО нокътя няма да си мръдне при една атака от друга членка НАТО. Особено Турция.Без пушка *** Македония и БГ ще станат турски, както Кипър.НАТО ще ни помогне, колкото помага на Гърция.
3
6
 
14
 
! Отговори
Искаме мир! преди 5 години
Не искаме Нато! Искаме мир!
2
6
 
9
 
! Отговори
пирон в ковчега преди 5 години
Северомакетата са поредния пирон в ковчега на Нато!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!