Македония в НАТО - гаранция за сигурност на Балканите

Алиансът е с принос за мира в региона, заяви Александър Йорданов
Обновена: 6 фев 2019 10:53 | 6 фев 2019 10:45, Петя Славова
35
Македония в НАТО - гаранция за сигурност на Балканите
Зоран Заев. Снимка: БТА

В края на 1993 г. македонският парламент взе решение страната да стане член на НАТО. Оттогава досега Македония има много добри отношения с НАТО, включително и участия в съвместни учения на международната организация. Алиансът има голям принос за умиротворяването на региона. Това каза Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония, в предаването "Светът е бизнес"  с водещ Николай Кръстев.

Още по темата

"На членството на Македония в НАТО трябва да се гледа като много важен факт в балканската архитектура на сигурността. Това ще се отрази благоприятно на процеса на разширяването на Алианса в региона. Ще се гарантира сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. Членството в НАТО ще спомогне и за евроинтеграцията на региона".

Няма вариант, в който страна да стане член на Европейския съюз (ЕС), без да е гарантирала своята сигурност през НАТО, коментира той.

В момента няма друга организация освен НАТО, която да носи сигурност не само в региона, а и на много други места по света. Съюзът е гаранция за световния мир, заяви Йорданов.

"Добрата новина след срещата между министър-председателя на България Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев е, че се планира премахването на вносните мита между двете страни".

Целият разговор с Александър Йорданов гледайте в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Колонизираха ги преди 5 години
Редно е да се казва "Северена Натоколония"
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САЩДа не се разпаднат само руските фашисти преди това???
28
4
 
12
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
САЩ са тръгнали по пътя на Хитлер, самата идея, че не можем да ги съдим за престъпления срещу човечеството и геноцид в Хага, защото били "Изключителни".Говори за расистката им идеология, а доктрините им за военни намеси по света, ако се почувства икономиката им заплашена пропагандира нацизъм в най-чистият му вид.Колонизират държавите, финансират преврати, свалят правителства, цялата им история е пропита с идеологията на Хитлер за превземане на света.Краят им ще бъде като на Хитлер-Русия!
27
5
 
10
 
! Отговори
Европа е колония преди 5 години
Европа е колония на Вашингтонската империя и НАТО е инструмента. Вижте само какво какво става, когато Вашингтон пръдне, Европа се наси..ра
26
2
 
9
 
! Отговори
До: Дестабилизация преди 5 години
Хитлер е държал портрет на Форд в кабинета в Мюнхен, пред Чикаго трибюн 1923 споделя: "За нас Хайнрих Форд е водач на фашистката партия в САЩ."А 1931 Хитлер пред "Детройт нюз": За мен Хенри Форд е източник на вдъхновение".Германците черпят опит евгеника от САЩ за стерилизацията - 60 хиляди операции са извършени в Калифорния.Хитлер казва: "Изучавах с голям интерес законите в няколколко американски щата".Прочутото решение делото "Бък с/у Бел" 1927 г. Вирджиния.И Хитлер мислеше като САЩ, а?
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, руските мекерета налазиха форума и пикаят кръв от яд, че Македония ще влиза в НАТО. Само един истински предадел, киряк-стефчов и безродник не би се радвал на тази новина. Истната е проста драги ми народни предатели - един македонец, като се поогледа и види държави които кръжат около Запада, после забележи държави, които кръжат около Изтока и преглъща - срам несрам и си подава молбичката за ЕС и НАТО. 25 пропилени години, за да го осъзнаят!
24
3
 
6
 
! Отговори
До Дестабилизация преди 5 години
Давай брадчед, Сащ-офилите нямате спирка, да ви се посмеем от сърце.Да не забрай оня дет скочи от балкона с викове: "Руснаците идааат...".Самоуби се бивш шеф на Пентагона.Па руснаците не отидоха в САЩ.С Плевен$лиев сте ненадминати, давай батка да се посмеем "на инструментите на НАТО и колонизацията".
23
5
 
8
 
! Отговори
Дестабилизация преди 5 години
Като руснаците си нацочат ядрените ракети към НАТО си е чиста дестабилизация. НАТО носи несигурност и риск от трета световна война. Всяка новоприета държава увеличава дисбаланса с Русия и останалия свят и риска нараства. НАТО вече не е отбранителен съюз, а нападателен. През последните години, акъиите на НАТО са единствено и само нападателни. В момента подготвят ликвидирането на Русия. Каква сигурност носи един съюз създаден за агресия? САЩ искат да колонизират и Русия и НАТО е инструмента.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Македония в НАТО - гаранция за сигурност на Балканите"СЕВЕРНА македония.
21
2
 
6
 
! Отговори
Мечтии преди 5 години
Моли се да не дойдат ястребите след Владимир, че той доста изтърпя васалите на САЩ.Какво е Македония, един нокът земя, до десет години претопена от албанците.Без война Македония изчезва от картата, както и БГ, но след половин век тук ще са роми, политици, косовари, албанци и турци.Не напрадно любимите ви САЩ казват: "Икономиката ***, икономиката".Като нямаш икономика и си продаваш земята, къде си тръгнало да се ежиш на Китай, Иран, Индия, Русия?(има един виц за бълхата и слона)
20
13
 
5
 
! Отговори
Saxon преди 5 години
След путин и Русия ще е в НАТО
19
3
 
10
 
! Отговори
Малии преди 5 години
"Македония все повече се приближава до България"Ти един учебник по история за трети клас македонски, поне прочел ли си, то му краде историята, Македония направи това, което *** не направи, то ми хвали САЩ!Двойка, колега, двойка, къде си тръгнало да коментираш Балканите, като един учебник на македонците не си прочело.От САЩ все такива ***$мотници ли ви избират?Викаш лай$но да е, американско да е!
18
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО=МИР. Няма страна членка на НАТО, която да е била нападната или с окрадена територия. Сърбите ще останат с пръст в уста. Македония все повече се приближава до България и все повече се отдалечава от руско-сръбските интерести. Сега Черна Гора, България, Румъния, Албания, Гърция, Турция, Словения и Хърватска са натовски държави. Сърбите остават отново капо на Балканите :)
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да им е честито на братята македонцици.И да се готвят да затегнат колана на следващата дупка,щото чичко Тръмп каза че като не плащаме няма и да получаваме.Най-пресен пример бг.аеропланите от САЩ за БГ-тото,най-бедните в ЕС и НАТО пък с най-скъпатата за тях оферта.Ама все пак добре дошли и гледайте да стартирате на по-голяма скорост в ЕС ,че да не се налага ние да ви помагаме,щото братя,братя ама сиренето не е без пари и в ЕС.И не правете от мухата слон.
16
5
 
14
 
! Отговори
хихихи преди 5 години
НАТО и сигурност?! НАТО е търговска компания прокарваща интересите на нефтените и оръжейни картели!
15
5
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
щом се натискат за нато и ес да връщат бълг документи
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо подобно не гарантира НАТО, гарантира единствено, че макетата няма да купуват оръжия от Русия. Всички помним Кипър, мераците за македония са от страна на албания и турция, които искат ислямска република в европа.
13
7
 
17
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
С тези политици БГ изчезва.Не осъзнават, че на САЩ им трябваме като територия за военна база.И затова се провежда съзнателен геноцид да им освободим по-бързо територийката.Това е истината, територии без хора, това им трябва на САЩ-НАТО.Дреме им за БГ, Македония, Гърция.Те си гледат интереса.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Република Северджания
11
9
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Македония в НАТО-100% гаранция за шиптъризирането и!След 10 години няма да сварят да бягат пред албанските пълчища.Дано поне ги приемат в ЕС,та да има къде да идат хората...Въобще ролята на НАТО на Балканите се изразява в тоталната им ислямизация и париране на всеки опит на християните да се защитят!После се чудят,що от региона излязоха десетки хиляди джихадисти...И по-лошо ще става.