НАТО и Македония подписаха, Скопие благодари на България

Бойко Борисов ни насърчи със споразумението за добросъседство!
Обновена: 6 фев 2019 13:32 | 6 фев 2019 13:32, Елка Василева
257
НАТО и Македония подписаха, Скопие благодари на България
Снимка: архив, Reuters

Посланиците на държавите от НАТО подписаха със Скопие протокола за присъединяване в присъствието на македонския външен министър Никола Димитров. Церемонията се състоя в заседателната зала на централата на пакта в Брюксел.

С подписването на протокола започва последната фаза от приемането на Македония в НАТО. В този краен етап властите - обичайно парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето одобрение.

Когато всички държави одобрят протокола, генералният секретар на НАТО отправя покана за присъединяване към новата страна. Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

В словото си генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие. Той отново отбеляза ролята на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на Преспанското споразумение. Това споразумение бе първата стъпка по пътя, довел ни тук днес. Пътят не бе лесен, допълни Столтенберг.

Още по темата

Отдавна чакахме да се присъедините, обърна се той към Димитров. Уверен съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите, добави той.

Генералният секретар съобщи, че отсега нататък македонски наблюдатели ще участват в заседанията на НАТО. Решението влиза в сила от април.

Министър Димитров в развълнувана реч открои подкрепата, която страната му е получила от България. Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни насърчи първо с двустранното споразумение за добросъседство, да вървим в тази посока, каза Димитров.

Изпълняваме волята на нашите предци от 90-те години - главна стратегическа цел да ни бъде присъединяването към НАТО. За тази задача работиха поколения. Това не бе неизбежно, дори не бе много вероятно да се случи, но се случи, благодарение на премиерите Заев и Ципрас. Те проправиха пътя към историческото помирение и доказаха, че невъзможното е постижимо.

НАТО за нас е семейство, сигурност, ценности - което се стреми да направи света по-добро място и мирен. Ще продължим с реформите във въоръжените сили, правораздавателната система, службите за сигурност. Готови сме и искаме да поемем отговорностите на членството в алианса, добави македонският министър, цитиран от БТА.

Гърция се очаква да бъде първата страна, която ще ратифицира протокола за присъединяване на бившата югославска република към НАТО, което се очаква да стане в петък.

След това Македония официално и окончателно ще промени името си на Република Северна Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
3
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Значи 8бр самолети(ф16 блок 70 )1 бр наземен тренажор 6 пълни боекомплекта бомби към 900 бр включително учебните и радаро подавящите 3 бр прицелни контейнери( снайпер)към 60 бр ракети въздух въздух амуниций за оръдието +2 бр резерни оръдия 10 бр резервни двигатели 8 бр допълнителни външни контейнери за РЕБ .. 16 бр външни контейнери за гориво ремонтна техника за обслужване + обучение на 12бр пилоти от които( 4 на ниво инструктор) и 20 бр техника и още няколко шукарики Комплект Бобчо ..
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги приемат в ЕС, ще приемат и еврото и ще идват да си пазаруват у нас.
135
3
 
4
 
! Отговори
Петкан Петков преди 5 години
До Анонименти дори не си си написал името, как очакваш да не ти нацвъкат минуси
134
2
 
4
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Сега вече НАТО ще бъде непреодолимо мощен военен съюз и ние ще бъдем съвсем сигурни в бъдещето си.
133
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-долу написах, че искам независима България и просперитет за българите. Има 6 плюса и 5 минуса. Защо ли още си валидирам мнението сред предатели? Ще гледам да не се случва повече. А вие ще си спомняте за Левски на стари години, когато децата ще говорят на чужд за вас език и от това, което познавате сега, няма да е останало нищо. Да са ти сладки 30-те сребърника, Българино. Глътни голяма ракия, напсувай, удари жената, пръдни и си лягай. Друг ти решава битието и съзнанието. Кво ш'са занимаваш?!
132
5
 
5
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Последната пречка пред шиптъризацията на страната е премахната!Дано поне ги приемат в ЕС,та да имат къде да бягат,когато след 10 години албанците ги подгонят....
131
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КАКВО ОЗНАЧАВА ХОХЛИ
130
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Реалноста"Ф16 блок 70 си е по 75 милиона долара ... но пък и ракета под 1 милион няма."Да приемем че сделката ф-16 е 2000000000лв = 1,176,000,000$ /8 = 147,000,000$ за самолет като в това се включва Самолета(самото желязо), базов боекомплект, обучение пилот и наземен персонал, базов комплект резервни части, Гаранция 5 години.Русия продаде на Китай 24 Су-35С за 2,5 милиарда долара2,500,000,000$/24 = 104,000,000$ Забележки Су-35С са Двудвигателни т.е. продадени са два пъти повече двигате
129
4
 
4
 
! Отговори
Е как? преди 5 години
Никола Димитров майка Галичанка, баща от Охрид.Димек украински македонец!Бабата и Дядото -Българи, тихо да не чуят макетата и хохлите, че ще спретнат 3-та световна, колко му е!
128
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Външния министър Никола Димитров".....ами и аз така се казвам......питам се , той българин ли е , или аз съм македонец ......а сега де.....
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
навсякъде е добре където нас ни няма... Руска поговорка
126
7
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Братя били македонците, те това умствено увреден пациент на пси$хиатрията може да го напише.Всички държави ще бягат да не ги окупират Макетата и да кажат, че Де Гол е македонец, а Хохлите ще изкарат Адам първият човек украинец.Ке има кутек между македонци и хохли, ке се изпотепат тея в НАТО.Макетата че кажат, че Хохлите са окупирали Юпитер, а хохлите ке рекат, че макитата са им анексирали НептунБягайте братя българи, няма спасение от Макета и Хохлита,теа са на 5 вселени.
125
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам Евро, не искам НАТО, не искам съюзи. Искам независима България.Искам просперитет за българите. Искам българите да се върнат. Искам си приятелите. Годините, които са ми отнети и досега и занапред, е ясно, че няма да се върнат.
124
13
 
18
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
България и Македония са пример как трябва да се разберат две държави с общ произход ...а не като руските въшлювци и Украйна ... И после ватата реве защо всички искат в НАТО а не руската *** Факт
123
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на братята македонци!С нетърпение чакаме Украйна!Срамувам се, че ***-льотчик носи български паспорт!Позор!!!!!
122
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам на какво се радвате. Още едни балкански братя влизат под ножа на презокеански интереси. Не поддържам нито Русия, нито САЩ. Искам мир на балканите. САЩ искат война с Русия. И те така. Нас ще ни вкарат, без да ни питат изобщо. Наистина ли не виждате голямата картина. Виете тука за другари и кравари, а не виждате, че кочинката ни гори, защото няма кой да се грижи за нея... Жал ми е за нас и всички балканци.
121
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре дошла Македония време беше да сме в един общ военнен съюз
120
6
 
12
 
! Отговори
за Северна Македония преди 5 години
Сега със славните северно-македонци, наследници на великия Александър Македонски НАТО става непобедима световна организация..................хаха.........................голяма държава е Македония, главите им дървени, историята-измислена, 2 или 3 албански партии в парламента им...............голям смях!!!Албанският език - официален, а те тръгнали срещу България, само БГ-паспорти искат, да пътуват безплатно в ЕС!!!
119
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Магарицата от Крушевица що не ви изведе св,,ините от позитано 20 на протест да ви бият хората по улиците
118
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Реалностаф35 е 500 милиона долара. ф16 е една щайга и после ти трябват по 100 хиляиди долара на полет. За 1 милиард долара 10 Мига ще унищожат 8 ф16 и няма смисъл. НАТО има смисъл само ако ни дадат самолети без пари ако ще се бием срещу натовски държави. Но тогава няма смисъл и от НАТО.