НАТО и Македония подписаха, Скопие благодари на България

Бойко Борисов ни насърчи със споразумението за добросъседство!
Обновена: 6 фев 2019 13:32 | 6 фев 2019 13:32, Елка Василева
257
НАТО и Македония подписаха, Скопие благодари на България
Снимка: архив, Reuters

Посланиците на държавите от НАТО подписаха със Скопие протокола за присъединяване в присъствието на македонския външен министър Никола Димитров. Церемонията се състоя в заседателната зала на централата на пакта в Брюксел.

С подписването на протокола започва последната фаза от приемането на Македония в НАТО. В този краен етап властите - обичайно парламентите на държавите от НАТО, трябва да дадат своето одобрение.

Когато всички държави одобрят протокола, генералният секретар на НАТО отправя покана за присъединяване към новата страна. Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

В словото си генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие. Той отново отбеляза ролята на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на Преспанското споразумение. Това споразумение бе първата стъпка по пътя, довел ни тук днес. Пътят не бе лесен, допълни Столтенберг.

Още по темата

Отдавна чакахме да се присъедините, обърна се той към Димитров. Уверен съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите, добави той.

Генералният секретар съобщи, че отсега нататък македонски наблюдатели ще участват в заседанията на НАТО. Решението влиза в сила от април.

Министър Димитров в развълнувана реч открои подкрепата, която страната му е получила от България. Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни насърчи първо с двустранното споразумение за добросъседство, да вървим в тази посока, каза Димитров.

Изпълняваме волята на нашите предци от 90-те години - главна стратегическа цел да ни бъде присъединяването към НАТО. За тази задача работиха поколения. Това не бе неизбежно, дори не бе много вероятно да се случи, но се случи, благодарение на премиерите Заев и Ципрас. Те проправиха пътя към историческото помирение и доказаха, че невъзможното е постижимо.

НАТО за нас е семейство, сигурност, ценности - което се стреми да направи света по-добро място и мирен. Ще продължим с реформите във въоръжените сили, правораздавателната система, службите за сигурност. Готови сме и искаме да поемем отговорностите на членството в алианса, добави македонският министър, цитиран от БТА.

Гърция се очаква да бъде първата страна, която ще ратифицира протокола за присъединяване на бившата югославска република към НАТО, което се очаква да стане в петък.

След това Македония официално и окончателно ще промени името си на Република Северна Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що храна бе маскал ? хуманитарна помощ ли искате ? то верно Путин ви държи на полу гладна диета в ру *** *** чак пък толкова ...Както и да е Македония може и да ви прати имат не лошо земеделие
116
7
 
7
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
По пътя към нато и ЕС обещавате ли храна. Или само ракети и обещания.
115
9
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До КАКВО НАТО+МАКЕДОНИЯКога бре, кога ще се разпадат НАТО, ЕС, фалита на САЩ и другите руски простотии?За пореден път питам путино-фашистите!!! Смешне сте бре :))))))))))))))))))))))))))))
114
7
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Впрочем и сега при свръх леките самолети щурмоваци Бг АироХайвестара е по добър от руските аналози ....
113
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонкатаИ какъв е точно приноса на баце,че насърчил македонците да преговарят с Гърция за името ли? Голям принос,няма що баце може да си насърчава макетата колкото си иска само че Гърция ако не иска да преговаря макетата и баце си остават само със мераците и насърченията.
112
6
 
7
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Ф16 блок 70 си е по 75 милиона долара Добра цена за сравнение къде къде по калпавата щайга су 30 е 70 милиона а що годе равностойния Су 35 е 111 милиона(Като добавим и джапането и логистиката всеки все тая какъв самолет излиза по две на това ) но пък и ракета под 1 милион няма
111
5
 
8
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Бг Авия та 520 например е по добра от яг1 , иш16 иш 153 на ссср Ако на времето *** под ссср руски натиск не ни бяха Закрили авиозаводите ДАР и Кабрини сигурно и Сега щяхме да имаме по добри самолети от миг ...
110
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахаха скимтите ли каксети? Скимтитете ли другари мухлясъли??? Скимтете и СВИКВАЙТЕ!
109
12
 
12
 
! Отговори
КАКВО НАТО+МАКЕДОНИЯ преди 5 години
НАТО се разпада, МАКЕДОНИЯ - НЯМА такава държава. 2 грешки още в заглавието
108
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ТУКА ВЕРНО ЛИ ИМА НЕКВИ, ОПИТВАЩИ СЕ ДДА ВСЯВАТ ОМРАЗА КЪМ НАШИЯ СЪЮЗ НАТО? ДА ПРИПОМНЯМ ЛИ КВО СЕ СЛУВАШЕ С НЕВРЕНИЦИТЕ КЪМ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР? ДА ПРЕДПРИЕМЕМ СЪЩИТЕ МЕРКИ - КОНЦЛАГЕР, ИЗСЕЛВАНЕ, ОТКАЗ НА РАБОТА, ТОРМОЗ НА БЛИЗКИТЕ, А ДРУГАРИ? ИЛИ КАТО ПРИ ЦАР БОРИС - НАПРАВО НА ЕШАФОДА... ВНИМАВАЙТЕ, ЧЕ СТЕ НИ В РЪЧИЧКИТЕ...
107
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалностаМиг е по-добре от бг самолет. Покажи един български самолет и тогава се хвали с чуждите. САЩ искат по 1 милиарда долара за 1 техен.
106
11
 
11
 
! Отговори
Редно е преди 5 години
Редно е да се казва "Севрна Натоколония"
105
9
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
май ти незнаеш ушко ...Су 22 м не миг 21 тъман два броя( опитни) (( ...оная крайно скапана щайга миг 23 изобшо не я споменавай публично ...че ще те бият впрочем какво е Миг 31 отежнена версия на Миг 25 Утека с (кинжалите )вади разни музейни работи от пра ссср времето и ви замимава ватата колко са нови и велики Бе бетер клоун и от Хтюшчов (((
104
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За САЩ и Албания е изгодно, но България губи Македония за пореден път и тя се албанизира. Не е трудно да се прогнозира косовски вариант и за Македония и бъдеща велика Албания на бг границата.
103
7
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Реалноста"Миг 21 никога не е бил ядрен носител"Всеки самолет поне за МиГ-21/23Б/23Мхх/25РБхх/29б(от изделие 9-13 нагоре)/31БМ Су-7/17/24/30/33/34/35 може при необходимост да им се инсталира апаратура за носене на ядрена бомба за МиГ-25РБхх/31БМ и Су-17/24/33/34/35 и ракети различни класове с ЯБЧ вкл Противокорабни
102
9
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Реалноста"Само дето с Ф 16 v с обсег 2400 километра и масква става мишена"1. F-16C/D/V имат обсег само ако са с 3 големи допълнителни резервуари и вероятно едно дозареждане във въздуха2. Така накачен с Ядрена Бомба, Антирадрна ракета, Ракети Въздух въздух, резервуари Ф-16 едвам едвам може да мине звуковата бариера - изобщо не се предвижда водене на маневрен бой3. Ф-16 накичен с оръжие се засича от радарите на поне двойно по-голямо разстояние от колкото ако е без оръжие4. Ф-16 не е стелт
101
9
 
12
 
! Отговори
Кур за Путкин! преди 5 години
Империята на злото трябва да бъде изтласкана за Урал, където велик З Китай ще я довърши!Венсеремос!
100
2
 
5
 
! Отговори
МиГ25 преди 5 години
след катастрофата на един от тях другите 3 броя заменихме за МиГ23МЛД да пазят София. Миг31 никога не е имало в БЪЛГАРИЯ
99
9
 
4
 
! Отговори
Психясаха преди 5 години
От НАТО психясаха съвсем. Щом решиха че и Македония им трябва
98
1
 
2
 
! Отговори
КАТО НЕ ЗНАЕШ МЪЛЧИ преди 5 години
МиГ 21 беше преработван в ГРАФА за специални боеприпаси. Имаше и такъв завод навремето... Миг 23 вече дойде ГОТОВ