София и Скопие честват заедно цар Самуил, Св. Наум и Св. Климент

Печат: Съгласие за това е постигнато от българо-македонската комисия
21 фев 2019 19:55, Елка Василева
11
София и Скопие честват заедно цар Самуил, Св. Наум и Св. Климент
Снимка: архив, Булфото

Постигнато е съгласие за съвместно отбелязване на цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум. Това е станало на двудневна среща на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Република Северна Македония и Република България, която приключи снощи в Скопие, съобщава вестник "Нова Македония".

Още по темата

След дълги дебати съвместната комисия постигна съгласие да даде препоръка на правителствата, че съществуват достатъчно елементи за общо отбелязване на Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил като мост за изграждане на взаимни приятелски отношения в духа на Договора за приятелство и добросъседство, се казва в съобщение на Института за национална история.

На срещата била разгледана възможността за съвместно отбелязване на някои исторически личности, които са значими и за двете държави, а дискусията за учебниците по история бе отложена за следващата среща, пише БТА.

Това бе четвъртата среща на общата комисия по исторически и образователни въпроси, която бе формирана съгласно Договора за добросъседство между двете страни, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Впрочем , наследниците на Александър Македонски - единствения известен македонец още щяха да пасата козички из голите северномакедонски чукари ако не бяха ГРЪЦКИТЕ му учители .
10
0
 
3
 
! Отговори
Не е достатъчно преди 5 години
Освен общо празнуване нанашата писменост 24 Май, св. Климент, св. Наум, цар Самуил и Илинденско-Преображенското въстания, би трябвало също заедно да честваме цар Борис Покръстител и Деня на Будителите, но не само с делото на Григор Пърличев, а на цялата плеяда деятели на Екзрхията и възрожденци (преродбеници) на българския национален дух в Македония - Паисий Хилендарски, Хаджи Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Неофит Рилски, Йордан Хаджи Константинов-Джинот, братя Миладинови, К.Шапкарев и пр.
9
3
 
3
 
! Отговори
Владимир Путин преди 5 години
Ще частват великите македонски просветители, които са дали азбука на България.
8
2
 
7
 
! Отговори
До Тенчо преди 5 години
След време макетата ще викат и че Цар Бойко е македонец.
7
3
 
7
 
! Отговори
Тенчо преди 5 години
Е сега Александър какъв е ,,Северно македонски'',или ,,Южно македонски'' ? Питам аз ,и отговор не искам.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свети Наум е тръгнал от България с учениците на Кирил и Методий към Великоморавия,след перипетии се е върнал в България,основал първата българска школа и просвета в старата столица Плиска,след това българския цар го изпраща в Охрид,заради *** на Климент,кога стана македонец точно,не разбрахме.Не разбрахме и кой е владетеля на тези митични македонци през времето на Наум и Климент.Но нямам нищо против да празнуваме заедно.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям смях, до къде стигнаха тия на който плащаме!!!Ужас от предателиииииии!!!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голем смех, никой до сега от македоноидите не е признал българския етнос на Св. Климент, Св. Наум, за Цар Самуил някой признават, че не е македонец, а, арменец който повел македонците срещу. ... бугарските окупатори. Единственият успех на нашите управници е, че заедно с македонците ще славиме македонските светии и царе.
3
2
 
7
 
! Отговори
Двенаум преди 5 години
Честваме Св наум. Едно на ум обаче
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казват северномакедонците, оти че се косим кога бугарите сакат да се кланят на северно македонските споменници и и херои!Демек според тях нищо не се променя Наум и Самуил са си македонци, а като искат българите нека им се кланят.Това постигна херои Боко, които продава България.
1
2
 
18
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Историята им обща, но били различни народи.