Преброяването в Македония ще отчита и етническата принадлежност

Обществото е разединено по въпроса
24 фев 2019 21:48,
23
Преброяването в Македония ще отчита и етническата принадлежност
Снимка: Reuters

Лидерите на коалиционните партньори в Северна Македония Зоран Заев и Али Ахмети се договориха в преброяването, което ще се състои догодина в страната, да има и графа за етническа принадлежност, съобщиха ТВ 24 и сайтът Фактор.

Още по темата

Според информации от двете партии - СДСМ и Демократичния съюз за интеграция законът е във финална фаза и се очаква да бъде приет на правителственото заседание още тази седмица, а до края на март да бъде гласувано в парламента, предава БТА.

Освен графата за етническа принадлежност, която предизвика редица дилеми в обществото, вторият спорен момент след провалилото се преброяване през 2011 г., за преброяването на изселниците, които са извън страната повече от една година, също е съгласувано. Те ще бъдат преброени, но няма да бъдат вписани в населението като цяло.

Предвидено е новото преброяване на населението да струва на гражданите 8,5 милиона евро.

За последен път преброяване в страната имаше през 2002 г., а през 2011 г., след поредица политически противоречия и обвинения то бе прекратено няколко дни преди края. Тогавашният премиер Никола Груевски отправи обвинения за фалшифициране и преброителният материал бе унищожен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Аз бе аз преди 5 години
Македония е обречена окончателно, след като изпуснахме срока за възраждане на българщината, а албанците я превземат стремително политически и демографски.Аз друго си мисля - за България. Скоро и ние май ще трябва да забраним преброяванията, ако искаме да запазим националния статут на държавата.
17
2
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Български македонци ...- 25%Гръцки македонци .... - 25%Албански македонци ... - 20%Сръбски македонци ... - 30%............Македонски македонци ... ???
16
2
 
10
 
! Отговори
Питанчев преди 5 години
А ще има ли в графата за етническа принадлежност - Българин с български паспорт за тия дето си купиха такива паспорти. Те нали трябваше да докажат че имат български корени . А сега ?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С това преброяване макетата ще установят ,че това което реалистите в Скопие говорят е истина ,а имено наследниците на Сашо Великиот са под 1 милион,албанците пък над 500хил.Дано има има повече трезви глави които да се самоопределят като българи.
14
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Да не изкочат едни 100-200 хиляди джадаи
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако в БГ слъжат графа за тенисен, листите българи няма да са милион и половина. Колкото една София. Останалото е сборнна формация.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Македония вече шиптарите конят 100 хил
11
0
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Преброяването, трябва- да- е, ...Всеки- месец,...Със, разговор,.. - Със, психолог,..- Включително,....Македония, трябва- да- дава, прймер...- Като, свята,. И, богата,.Със, едно- дете, на, семейство....И, 2000$... Заплата,..Само, за, РСМ...Не, да- храни, Индия,...
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли въобще опция "българин" в допитването? Чух коментиращ по да казва че, няма.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"графата за етническа принадлежност, която предизвика редица дилеми в обществото"Ами като половината са с български лични карти, а другата половина са албанци как няма да предизивка дилеми... да се прекръства от Северна Македония на Западна България и да се свършва вече
8
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Е,поне ще разберат колко време и остава на С.Македония с новото име,преди да стане Източна Албания.Според мен 10 години,но информацията ми е оскъдна,може и по-малко.Едно е сигурно-членството в НАТО само ще ускори процеса.
7
26
 
0
 
! Отговори
Каллистен Демокритус преди 5 години
В СЕВЕРЕН ФИРОМ ИМА 1 МИЛИОН ГЪРЦИ. И СКОРО ПАК ЩЕ ГИ ПРЕИМЕНУВАМЕ -- НА СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ .
6
4
 
17
 
! Отговори
Danny преди 5 години
След 2011 още хора заминаха, вкл. по-читави бразилци отдавна са там с цялата меляд и слава Богу. За реалнияр им брой няма пак да разберем, защото те се пишат и българи, и турци. Дано поне ни кажат колко сме. Според мен, не повече от 5.5 млн, реално на територията.
5
2
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Зависи, трябва да се отчете и факторът емиграция. Бая opки заминаха за чужбина след преброяването през 2011-та.
4
3
 
17
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Значи след него ще има ново преименуване - Източна Албания. Да почват да правят новите табели вместо северномакедонските.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в България го има. Даже на миналото преброяване на населението, тези които обикаляха за по двадесет лева, бяха инструктирани да карат бойковия електорат да се пишат мюсюлмани. Че иначе щеше да лъсне голата истина за броят им, който гони милион, ако не го е минал.
2
3
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Харалампи, ти къде спа на последното преброяване на населението? Етносът се посочваше в запитването.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А във България кога ?