Има ли "македонско малцинство" в Гърция?

Репортаж на Би Би Си разбуни духовете в южната ни съседка
25 фев 2019 11:30, Елка Василева
40
Има ли "македонско малцинство" в Гърция?
Снимка: архив, Reuters

Гръцкият печат днес коментира вчерашния репортаж на Би Би Си, озаглавен "Гръцкото невидимо малцинство - македонските славяни". В него се казва, че с ратификацията на споразумението с новопреименуваната Република Северна Македония Гърция е признала съществуването на "македонски език" и "македонска народност", но от десетилетия отхвърля съществуването на собственото си "македонско малцинство".

Припомня се, че в продължение на почти век "етническите македонци" в Гърция са били обект на подозрителност и понякога на преследване и мнозина нямат желание да говорят за своята идентичност. Още вчера публикацията предизвика реакцията на гръцки дипломатически източници, които отхвърлиха "неприемливите твърдения" в репортажа.

"Та неа" определя репортажа като "провокативна статия". Вестникът коментира, че са минали едва няколко дни от влизането на Преспанското споразумение в сила и началото на новата епоха в отношенията на Гърция със Скопие и вече се появиха първите сенки около името на "Северна Македония". Те се отнасят не толкова до името, колкото до отделните детайли в споразумението и до въпроса дали те отварят вратата за иредентизма и за "македонски малцинства" в Гърция.

Още по темата

Вестникът цитира реакциите както на гръцкото правителство, така и на опозиционните Нова демокрация и Движение за промяна.

Нова демокрация поиска от премиера Алексис Ципрас незабавно и категорично да изпрати във всички посоки посланието, че за Гърция въпрос за съществуването на "етническо македонско малцинство" не съществува. От най-голямата опозиционна партия заявиха, че цялата отговорност за вредните последствия от Преспанското споразумение е на кабинета и че някои, които се самоопределят като членове на "етническото македонско малцинство", вече ликуват заради споразумението, подписано от гръцкото правителство.

"Та неа" цитира и отговора на кабинета на премиера Ципрас, в който се казва, че Нова демокрация и лидерът и Кириакос Мицотакис отново са решили да бъдат "крайни пропагандатори на неприемливи и необосновани твърдения".

Гръцкото правителство подчертава, че Преспанското споразумение потвърждава по официален и международно обвързващ начин, че въпрос за наличието на "малцинство" не стои - нещо, което Северна Македония е приела с подписа си и с декларациите си.

Лявоцентристкото Движение за промяна от своя страна заяви, че "бяха нужни само няколко дни след ратификацията на споразумението, за да започнат провокациите на иредентизма и пропагандата на т.нар. македонизъм".

На реакциите срещу репортажа се спира и "Елефтерос типос", който пише, че публикацията на Би Би Си е потвърдила страховете на най-голямата опозиционна сила за появата на т.нар. "славяноезично малцинство в Гърция".

Рецитал на неграмотност беше изнесен отново по повод на аргументирания (и изключително умерен) репортаж на Би Би Си за славяноезичните македонци в Северна Гърция, пише изданието "Ефимерида тон синдактон", цитирано от БТА.

Това е разбираемо за Нова демокрация, която вече се е превърнала с един разширен вариант на (националистическата партия) Народен православен сбор (ЛАОС). Разбираемо е и за "информационните" портали, които живеят от копи-пейст и разпространението на прессъобщения, коментира вестникът, но задава въпроса какво целят "онези кръгове от министерството на външните работи", които вече отвориха дума за "неприемливите твърдения" на Би Би Си.

Изданието пише, че фактологията на спорния репортаж за публична истина за 99 процента от гръцката академична общност, включително и за противниците на Преспанското споразумение.

 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и македонско малцинство няма и не може да има по простата причина че малцинството е българско!Това го знаят много добре в Гърция!
35
2
 
12
 
! Отговори
Lan преди 1 месец
Всъщност има още хора, които си пазят езика - български, но ако само се спомене, че е възможно да са българи, такъв панически страх имат в очите...Кога България ще потърси официална отговорност за репресиите върху тези хора?!
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Александър Македонски е "пеласг" (траки).
Столицата на древна Мкедония е Пела.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В днешна централна и северна Гърция,населението винаги е било българско и винаги са живяли българи над 1500 години,без значение дали тази област е била част от България,Византия,самостоятелна или османците през Средновековието.През 1915г. след неуспешна война на гърците с турците,гърците се изселват от Азия и се заселват в днешна Гърция.
Имената на всички селища,реки,местности са били на български език и с българско население,които гърците променят на гръцки.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се ,че има македонско малцинство и те говорят на български диалект!
31
8
 
1
 
! Отговори
makedonicus преди 1 месец
Няма по-големи елини от македонците - елинофони , славофони и влахофони , всички фанатични ортодокси под духовната закрила на ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ на Константинопол.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега е момента макетата да натиснат гърците за признаване на славофоните ,като отделен етнос от гръцкия !
Това заслужават лицемерните елини,150год.,гнет ,дискриминация,геноцид и етническо прочиастване ,това са вършили религиозните гърци над българите!
Последното етнопрочистване направиха по време гражданската война през50 и60те години изгониха70хил.българи вкл.и деца,разпръснати в с СФРЮ,ЧССР ,България и СССР.
И все още им е забранено да влизат в Гърция,въпреки ,че има резолюция на ЕС от 2011,ко
29
3
 
19
 
! Отговори
Внук преди 1 месец
Жестокоста на гръцките андарти ще се помни още дълго време. Андартите и турския башибозук са заличавали стотици български села.
28
2
 
14
 
! Отговори
Дядо Вазов преди 1 месец
Четете,да знайте,че гърци са люде,хитри,вероломни!
27
5
 
14
 
! Отговори
Богомил преди 1 месец
До Кассиодор Менандър
Лъжци и крадци сте си драги съседе!Македонците са тракийско племе, като много други. Днес се наричаме българи.Александър завладява гърците!Защо гърците са наричали Филип варвариЗащото не грък! Забрави ли за филипиките? Не си спомняш, а? Ах ти крадецо.Името елини не е гръцко, а тракийско, това е името на траките от племето сели, които са били пазители на храма на Зевс в Додона. Разбира се ти забрави, че "гръцката" митология е тракийска, пришелецо от Етиопия. Чети Херодот!
26
5
 
21
 
! Отговори
До `някога` преди 1 месец
Гърците са изпращали хора да подслушват под прозорците на българи в Северна Гърция дали в къщи си говорят българите на български. Ако ги хванат, че си говорят на родния език много хора са избивани.

Такъв е случаят с един от дядовците ми. Но е останал жив, защото гърците не са разбрали, че е още жив. Едва е допълзял до дома си, взимат най-необходимото с баба ми и минават границата. Баща ми е роден в България.
25
3
 
24
 
! Отговори
Някога преди 1 месец
В недалечното минало в Гърция, ако гръцки гражданин продума и думичка на български биваше наказван жестоко. Страхът асимилира и обезличава родовата памет...
24
4
 
37
 
! Отговори
Върбени преди 1 месец
Моят прадядо е от село Върбени, Леринско.

До 1903 в село Върбени е имало около 2000 българи.

След това от едната страна влизат гърци а от другата башибозук... Дядо ми успява да се спаси ама майка му и баща му изгниват в Анадола

Сега село Върбени се казва Ксино Неро и роднините ни там имат погърчени имена - който е отказвал да си смени името, си е отивал от тоя свят...

Името на църквата на кирилица е покрито със нова замаска и все едно никога не са живяли българи там...
23
14
 
3
 
! Отговори
Ronald Reagan преди 1 месец
В Гърция има оригиналния ДРЕВЕН И ВЕЛИК РЕГИОН = МАКЕДОНИАС.

НЯМА ЮЖНА МАКЕДОНИАС.. **МОНО МАКЕДОНИАС**...Затова Гърция спечели войната срещу склавяните с договора от Преспес . Вече Северен Фиром е пътник в гроба .
22
3
 
21
 
! Отговори
Как може преди 1 месец
Как е възможно да има Северна Македония, без да има южна? Щом съществуващата е Северна, значи на територията на Гърция се намира Южна Македония!? А Южна Македония трябва да получи независимост от Гърция, защото е анексирана в миналото!
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Допълнение към 17 коментар:
Старото име на Просочани до Драма е Просечен, а следващото село Петруса е Плевня.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По скоро са българи, ама както и да е. Сръбската пропаганда сега се поема от ББС с лека ръка. Проблемът си е наш, защото никой от българските политици след 1990 не застана, като мъж и да каже истината в очите на Запада !
19
3
 
36
 
! Отговори
Ами сещайте се... преди 1 месец
Забележете, че в сев. гърция много гърци разбират доста добре български. Не е защото работят в сферата на туризма или че ходят често в Банско и Сандански.
18
3
 
18
 
! Отговори
--- преди 1 месец
По- скоро ще признаят наличието на българи, но не и на македонци. Македонците са си риск като една измишльотина на Коминтерна, но идва още една цедка- сега за влизане в ЕС
17
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че има. И помаци има също, но не се говори за малцинство там.
Това са хора, които са останали там след изселванията и със сила им е забранявано да казват, че са българи! И не говорят македонски диалект, а ясен български език!
В Банско говорят по-зле български.